SPIS TREŚCI
Prawie każdy miał do czynienia z tą zagadką, sięgasz do lodówki po jajko, ale nie pamiętasz, jak długo tam się znajdowało. Prawdą jest, że z biegiem czasu jakość jajka zaczyna się pogarszać, ponieważ kieszeń powietrzna w środku staje się coraz większa, a białka stają się rzadsze. Jednak jajko jest zepsute tylko wtedy, gdy zaczyna się rozkładać z powodu bakterii lub pleśni.
Tak naprawdę jajka mogą nadawać się do jedzenia jeszcze przez wiele tygodni. W razie wątpliwości istnieje kilka metod, których można użyć do ustalenia czy jajka są bezpieczne do spożycia. Oto 4 najważniejsze sposoby, które pozwolą stwierdzić, czy jajka są dobre, czy już psute.
1. Ile ważności mają jajka?
Jednym z najłatwiejszych sposobów sprawdzenia czy jajka są nadal dobre, jest sprawdzenie daty na opakowaniu. Ale jeśli wyrzucisz jajka, gdy tylko nadejdzie ta data, możesz zmarnować dobre jajka.
W Polsce jajka mogą być opatrzone oznaczeniem „najlepiej spożyć przed”, aby poinformować Cię, czy jaja są nadal świeże.
Sformułowanie „najlepiej spożyć przed” wskazuje, jak długo sklep powinien oferować jajka w sprzedaży, nie dłużej niż 28 dni po zapakowaniu, ale niekoniecznie oznacza to, że jaja się zepsuły.
I chociaż jakość jaj może zacząć się pogarszać po określonej dacie, nadal mogą być dobre do jedzenia przez kilka tygodni, zwłaszcza jeśli było przechowywane w lodówce, co zachowuje ich jakość i zapobiega rozwojowi bakterii.
Jeśli jednak jaja są starsze niż data na opakowaniu, musisz użyć innej metody, aby stwierdzić, czy jajko jest dobre, czy zepsute.
2. Jak pachnie zepsute jajko?
Test zapachowy to najstarsza, najprostsza i najbardziej niezawodna metoda stwierdzenia czy jajko się zepsuło.
Jeśli okaże się, że jaja przekroczyły datę ważności, możesz stwierdzić, czy nadal są dobre, po prostu je wąchając. Jajka, które się zepsuły, wydzielają niepowtarzalny zapach, niezależnie od tego, czy są surowe, czy ugotowane.
Jeśli nie możesz ocenić tego, gdy jajko jest w skorupce, rozbij je na czysty talerz lub miskę i powąchaj. Gdy zacznie śmierdzieć, wyrzuć je i umyj miskę lub talerz gorącą wodą z mydłem przed ponownym użyciem.
Jeśli pachnie normalnie, co oznacza, że nie ma żadnego zapachu, to dobry znak, że jajko nadal jest bezpieczne do użycia.
3. Jak wygląda zepsute jajko?
Oprócz nosa, twoje oczy są cennym narzędziem do określenia czy jajko jest dobre, czy złe. Gdy jajko jest nadal w skorupce, sprawdź, czy skorupa nie jest popękana, śluzowata lub z osadem.
Oślizgłość lub pęknięcia mogą wskazywać na obecność bakterii, podczas gdy osad na skorupce może wskazywać na pleśń.
Jeśli skorupka wydaje się sucha i nieuszkodzona, przed użyciem wbij jajko do czystej, białej miski lub talerza. Poszukaj różowych lub opalizujących przebarwień w żółtku lub białkach, ponieważ może to wskazywać na rozwój bakterii.
Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki przebarwienia, wyrzuć jajko i umyj miskę gorącą wodą z mydłem przed przetestowaniem nowego jajka.
Możesz również sprawdzić, czy białka lub żółtka są płynne. Oznacza to, że jajko jest stare i że jego jakość spadła. Ale to niekoniecznie oznacza, że się zepsuło i nadal może być użyte.
4. Zepsute jajko w wodzie
Test wodny to jedna z najpopularniejszych metod sprawdzania czy jajko jest dobre, czy złe. Jest to również powszechna metoda określania wieku zapłodnionego jaja, z którego rozwija się pisklę. Równie dobrze sprawdza się, czy niezapłodnione jajo jest świeże, czy też nie.
Aby wykonać test unoszenia się na wodzie, delikatnie włóż jajko do miski lub naczynia z wodą. Jeśli jajko tonie, jest świeże. Jeśli przechyla się do góry lub nawet unosi się na wodzie, oznacza to, że jest stare.
Dzieje się tak dlatego, że gdy jajko się starzeje, mała kieszonka powietrzna w nim rośnie, gdy woda jest uwalniana i zastępowana powietrzem. Jeśli kieszeń powietrzna stanie się wystarczająco duża, jajko może unosić się na powierzchni.
Chociaż ta metoda może powiedzieć, czy jajko jest świeże, czy stare, nie powie ci, czy jajko jest dobre, czy zepsute. Jajko może utonąć i nadal być zepsute, podczas gdy jajko, które pływa, może nadal nadawać się do jedzenia.
Podsumowanie
Brak wiedzy o tym, jak stwierdzić, kiedy jajko jest zepsute, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj.
Spośród wymienionych tutaj rad rozbicie jajka, powąchanie go i sprawdzenie, czy nie ma przebarwień, jest najbardziej rozstrzygającą metodą określania świeżości.
Należy jednak pamiętać, że jaja zawierające bakterie wywołujące choroby przenoszone przez żywność, takie jak Salmonella, mogą wyglądać i pachnieć zupełnie normalnie.
Nie zapominaj więc, że nawet jeśli jajko przejdzie te testy, ważne jest, aby przed spożyciem ugotować je w bezpiecznej temperaturze.