SPIS TREŚCI
Miód Manuka to rodzaj miodu produkowanego przez pszczoły w Nowej Zelandii. Pszczoły te zapylają kwiat Leptospermum scoparium, znany również jako krzew Manuka. Jest nie tylko przeznaczony do jedzenia, ale ma również właściwości lecznicze.
Nektar z kwiatu Manuka i pszczoły nadają temu miodowi wyjątkowe właściwości. Zawiera aktywny składnik o nazwie metyloglioksal (MGO), który ma działanie antybakteryjne. MGO sprawia, że miód Manuka jest jeszcze silniejszy w walce z bakteriami niż inne rodzaje miodu.
Miód Manuka zawiera również:
- witaminy
- minerały
- aminokwasy
Te właściwości sprawiają, że jest to bardzo wszechstronnym środkiem terapeutycznym.
Jaki miód Manuka jest najlepszy?
Miód Manuka jest klasyfikowany przy użyciu systemu zwanego Unique Manuka Factor (UMF). Numer UMF na etykiecie oznacza ilość MGO w produkcie. Liczba ta może wahać się od UMF 5+ do UMF 20+.
Im wyższy wskaźnik UMF, tym większą aktywność antybakteryjną ma miód i tym silniejszy jest.
Zakres punktacji UMF jest następujący:
- 0 do 4: obecna niewykrywalna ilość
- 5 do 9: niskie poziomy są obecne
- 10 do 15: przydatne poziomy są obecne
- 16: obecne są wyższe, wysokie poziomy
W badaniu laboratoryjnym miód Manuka o UMF 10+ i wyższym miał zwiększone działanie przeciwbakteryjne. Miód UMF 20+ był również skuteczny przeciwko lekoopornym szczepom bakterii.
Szukaj miodu Manuka z certyfikatem UMF, aby upewnić się, że zawiera trzy kluczowe związki, które uwierzytelniają miód Manuka (leptosperyna, DHA i MGO).
Jakie są zalety miodu Manuka?
Miód Manuka jest antybakteryjny i odporny na bakterie. Oznacza to, że bakterie nie powinny być w stanie wytworzyć tolerancji na jego działanie przeciwbakteryjne.
Mówi się, że jest skuteczny w leczeniu wszystkiego, od bólu gardła po usuwanie wyprysków na skórze.
Inne rzekome zalety miodu to:
- pomaga leczyć skaleczenia i zadrapania
- usuwa infekcje
- łagodzi ból brzucha
- poprawia trawienie
- wzmacnia układ odpornościowy
- dostarcza energii
Udowodnione właściwości miodu Manuka
W przeciwieństwie do większości alternatywnych metod leczenia, istnieją dowody naukowe potwierdzające lecznicze właściwości miodu Manuka. Te korzyści obejmują:
Leczenie ran
Podobnie jak inne miody, miód Manuka może pomóc leczyć rany. Wszystkie formy miodu są kwaśne i mają pH od 3,2 do 4,5. Wykazano, że kwasowe właściwości miodu sprzyjają gojeniu.
Kwasowość blokuje również enzymy, które rozkładają białka i peptydy, których organizm potrzebuje do samonaprawy. Wysokie stężenie cukru w miodzie pomaga również chronić rany.
Miód ma niską wilgotność i pobiera płyn z rany. Pomaga to przyspieszyć proces gojenia. Miód wyciąga również wodę z komórek atakujących bakterii. Bakterie potrzebują wody, aby rosnąć i przetrwać. Pobranie wody z atakujących bakterii zabije je.
Właściwości przeciwwirusowe
Wszystkie rodzaje miodu były od wieków stosowane jako naturalne antybiotyki. W ostatnich latach naukowcy odkryli, że zdolność miodu do zabijania zarazków pochodzi z nadtlenku wodoru wytwarzanego za pomocą enzymu pszczelego.
Miód Manuka idzie o krok dalej, atakując zarazki substancją o nazwie MGO. Znajdująca się w nektarze niektórych roślin Manuka substancja ta pomaga leczyć zarówno drobne, jak i przewlekłe rany.
Im więcej MGO w miodzie, tym więcej ma właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych.
Właściwości antybakteryjne
Dziesiątki gatunków bakterii są wrażliwe na miód Manuka, w tym Staphylococcus aureus i Streptococcus. Manuka również wydaje się być skuteczny przeciwko Clostridium difficile, trudny do leczenia organizm, często rozprzestrzeniony w placówkach opieki zdrowotnej.
Badaczy szczególnie interesuje fakt, że miód Manuka atakuje infekcje które tworzą biofilm lub cienką, śliską warstwę bakterii. Dzieje się tak, ponieważ gdy infekcja utworzy biofilm, jest uważana za nieuleczalną.
Do tej pory nie ma doniesień o oporności mikrobiologicznej do miodu. Sugeruje to, że może być skuteczny w walce z opornymi organizmami i długotrwałymi infekcjami ran, które nie goją się przy regularnej antybiotykoterapii. Z tego powodu miód jest uważany za ostatnią deskę ratunku w walce z infekcją.
Jak stosować miód Manuka w domu?
Jako, że sam miód jak i Manuka mają wile właściwości prozdrowotnych, to zapewne chcesz go wypróbować. Poniżej znajdziesz informację, jak go stosować w domu.
Ochrona skóry
Miód Manuka może być w stanie zmniejszyć stan zapalny i podrażnienie związane z trądzikiem. Aby to zrobić, nałóż miód Manuka bezpośrednio na skórę. Pamiętaj, aby pokryć dotknięty obszar cienką warstwą miodu.
Maskę należy pozostawić na co najmniej 15 minut. Lepsze efekty można osiągnąć, jeśli maskę pozostawi się na godzinę lub dłużej.
Możesz również użyć miodu do złagodzenia egzemy. Według badań przedstawionych na HealWithFood.org, możesz odnieść sukces używając mieszanki równych części miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Zaleca się nakładanie mikstury trzy razy dziennie.
Trawienie i immunologia
Aby czerpać korzyści trawienne z miodu Manuka, należy codziennie spożywać od 1 do 2 łyżek. Możesz go spożyć bezpośrednio lub dodać do jedzenia.
Jeśli chcesz dodać miód do swojego posiłku, rozważ rozsmarowanie na kromce pełnoziarnistego chleba lub dodani
e do jogurtu. Osoby pijące herbatę mogą również dodać łyżeczkę do porannego kubka.
Jeśli boli Cię gardło lub po prostu chcesz być proaktywny, spróbuj codziennie od 1/2 do 1 łyżki miodu Manuka. Gdy nie jesteś chory, może to pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec zachorowaniu. Jeśli masz już ból gardła, może to pomóc złagodzić objawy.
Leczenie ran
Możesz leczyć drobne zadrapania i skaleczenia miodem Manuka. Ciężkie lub głębokie nacięcia powinny zostać ocenione przez lekarza, ponieważ mogą być konieczne szwy lub antybiotyki.
Powinieneś być w stanie określić potrzebną ilość miodu, oceniając ilość płynów wyciekających z rany. Im więcej wycieków, tym więcej miodu należy użyć do opatrunku.
Aby to zrobić, nałóż miód na bandaż. Następnie nałóż bandaż na ranę. Nie należy nakładać miodu bezpośrednio na ranę.
Może być również konieczna zmiana bandaża i częstsze nakładanie miodu. Dzieje się tak, ponieważ nadmierny wyciek może rozcieńczyć miód i zmniejszyć jego działanie.
Używanie szczelnego lub wodoodpornego opatrunku może pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się miodu poza zabandażowany obszar.
Zagrożenia i ostrzeżenia związane z miodem
Dla większości ludzi miód Manuka jest bezpieczny do spożycia. Zwykle nie ma ograniczeń co do ilości, którą możesz spożyć. Ale jeśli masz cukrzycę, porozmawiaj z lekarzem przed dodaniem miodu do swojej diety. Miód Manuka, podobnie jak inne miody, ma wysoką zawartość cukru. Może to spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.
Niektórzy badacze kwestionują również, czy miód Manuka spowalnia gojenie się przewlekłych ran u osób z cukrzycą. Dzieje się tak, ponieważ MGO stosowane samodzielnie jest toksyczne dla żywych komórek. Istnieje jednak wiele doniesień o skutecznym leczeniu ran przewlekłych miodem Manuka. Ale potrzebne są dalsze badania.
Jeśli jesteś uczulony na inne rodzaje miodu, skonsultuj się z lekarzem. Prawdopodobnie nie będziesz w stanie używać miodu Manuka bez wystąpienia reakcji alergicznej.
Na co zwrócić uwagę kupując miód Manuka?
Miód Manuka jest powszechnie dostępny w Internecie oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Dokonując zakupu, ważne jest, aby dokładnie zrozumieć, co otrzymujesz, nie każdy miód Manuka jest taki sam.
Ten rodzaj miodu jest często określany jako „aktywny miód Manuka”, co może wprowadzać w błąd. Termin ten odnosi się do efektów antybakteryjnych wywoływanych przez nadtlenek wodoru. Te działanie antybakteryjne można znaleźć we wszystkich rodzajach miodu.
Aby zagwarantować wyjątkowe właściwości lecznicze miodu Manuka, poszukaj odniesienia do „aktywności przeciwbakteryjnej bez nadtlenku (NPA)” lub oceny UMF. Ocena UMF mierzy ilość NPA obecnego w miodzie.
Trzymaj się również marek, które zawierają MGO, unikalny czynnik antybakteryjny w miodzie Manuka. Im więcej MGO, tym lepiej.