SPIS TREŚCI
Jeśli zastanawiasz się, czy ogórki kiszone, które masz w domu są zepsute, to na szczęście nie psują się zbyt szybko. Można je przechowywać w lodówce po otwarciu nawet przez kilka miesięcy, zanim się zepsują. Ale jeśli zmienił się smak lub zapach lub pojawiła się pleśń, najlepiej wyrzucić zawartość słoika.
Poniżej znajdziesz 6 sposobów, jak rozpoznać, że ogórki kiszone są zepsute i jak możesz to w prosty sposób ocenić.
1. Nieprzyjemny zapach
Jest to sygnał, który pomoże ci określić, czy ogórki kiszone są zepsute, a to oznacza, że ma miejsce fermentacja. Ponieważ sfermentowane ogórki są niebezpieczne dla zdrowia, należy wyrzucić wszystkie słoiki z nieprzyjemnie pachnącą zawartością.
Fermentacja w przypadku ogórków kiszonych jest powszechna, ale towarzyszący jej zgniły zapach jest sygnałem obecności niebezpiecznych bakterii. Jeśli wyczujesz nieprzyjemny zapach ze słoika z ogórkami, nie próbuj ich jeść, dopóki zapach się utrzymuje.
Jeśli ogórki są domowej roboty sprawdź datę, kiedy je kisiłaś, aby szybko zidentyfikować pozostałą partię, które również może być zepsuta.
2. Bąbelki w słoiku i wybrzuszone pokrywki
Jeśli zauważysz w słoiku bąbelki a nikt nimi nie potrząsnął, jest to czerwone światło dla ciebie, że ogórki kiszone są zepsute.
Ponadto obecność wybrzuszonych pokrywek oznacza niebezpieczeństwo, ponieważ nieotwarte kiszonki w takim słoiku są już zepsute. Ogórki ze zbyt dużą ilością kwasu wytwarzają ciśnienie, a jeśli słoik nie wytrzyma, będzie musiał pęknąć.
3. Zmiana koloru
Jest to niezawodna metoda określania, czy ogórki są zepsute. Ponieważ oznacza obecność pleśni, zmiana koloru to sygnał ostrzegawczy. Jeśli nadal nie jesteś pewna czy ogórki nadają się do jedzenia, sprawdź, czy są połyskujące. Wyrzuć wszystkie, które są matowe i miękkie.
Jeśli zauważysz, że ogórki utworzyły osad na wierzchu, natychmiast je zutylizuj. Niezależnie od użytej zalewy, świeże ogórki kiszone nie mają powłoki.
4. Zmiana gęstości zalewy
To kolejna doskonała metoda określania, czy ogórki są nieświeże. Rozpoznanie zmian między gęstością zalewy może być trudna, ale jeśli zrobisz to ostrożnie, to ją zauważysz. Podczas przechowywania ogórków kiszonych, zalewa w słoiku jest zawsze gęstsza.
Jeśli płyn stanie się nieoczekiwanie rzadki i wodnisty, oznacza to, że wystąpił problem. Zamiast zjadać ogórki, wyrzuć je, dzięki czemu nie wyrządzisz szkód swojemu organizmowi.
5. Zmiana smaku
Najprostsza metoda, aby rozpoznać, czy ogórki kiszone są popsute to zmiana smaku. Wszystko, co musisz teraz zrobić, to otworzyć słoik i ugryźć ogórek. Jestem pewien, że pamiętasz, jak smakowały, gdy były świeże, więc nie jedz ich, jeśli zauważysz inny smak, trochę mdły lub gorzki.
W rezultacie będziesz musiała dokładnie sprawdzić wszystkie inne słoiki, które zamarynowałaś. Aby uniknąć natrafienia na kolejny słoik ogórków, które wcześniej się zepsuły. Po prostu sprawdź, czy mają podobny smak.
6. Data ważności
Przed zakupem ogórków sprawdź datę przydatności do spożycia. Jednym ze sposobów stwierdzenia czy ogórki są popsute, jest spojrzenie na datę ważności na słoiku. Nawet jeśli ogórki wydają się być w doskonałej formie, nie kupuj ich.
Ogórki, które się zepsuły, bardziej mogą ci zaszkodzić niż pomóc. Nie można uznać za rozsądne kupowanie słoika z ogórkami bez sprawdzenia daty ważności na opakowaniu.
Oznaki zatrucia jadem kiełbasianym z ogórków kiszonych
Produkty spożywcze powinny być bezpieczne do spożycia, jeśli zostały odpowiednio zakonserwowane. Nigdy nie jedz marynowanych potraw z uszkodzonej puszki lub słoika.
Przed użyciem upewnij się, że słoik nie przecieka, nie jest wybrzuszony ani pęknięty. Sprawdź ogórki zaraz po otwarciu słoika. Obecność białego nalotu lub piany na wierzchu słoika wskazuje, że produkt się zepsuł. Jeśli zmienił się kolor lub zapach żywności, zaleca się jej wyrzucenie.
Umieść zepsute ogórki w plastikowej torbie i zamknij ją, upewnij się, że twoje zwierzęta też nie mogą się do nich dostać. W przypadku rozlania marynaty wyczyść blat roztworem wybielacza lub ściereczką dezynfekującą.
Jak bezpiecznie kisić ogórki?
Zacznijmy od tego, że kiszenie jest bardziej złożone, niż mogłoby się wydawać. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo czasu, aby nauczyć się tego. Zacznij od prostego przepisu, aby sprawdzić swoje umiejętności marynowania, jeśli dopiero zaczynasz konserwować.
Zawsze używaj czystego, sterylnego słoika jako punktu wyjścia. Aby wysterylizować słoiki, umyj je w gorącej wodzie z płynem do naczyń i dokładnie wypłucz. Na ręczniku osusz wieczka.
Gotuj słoiki w dużym garnku przez 10 minut, aby je wysterylizować, użyj wystarczającą ilością wody, aby przykryła je co najmniej na 5 cm. Wyłącz palnik, ale trzymaj słoiki zanurzone w wodzie, aż będą gotowe do napełnienia. Zalej pokrywki wodą w oddzielnym małym garnku i podgrzej do 180° C. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw, aż będą potrzebne do użycia.
Aby zagwarantować, że zalewa ma wystarczającą kwasowość, aby bezpiecznie zakonserwować ogórki, podczas jej przygotowywania stosuj stosunek octu do wody wynoszący od 3 do 4.
Podsumowanie
Pokrywka słoika powinna być płaska i nie wybrzuszona. Jeśli jest inaczej, słoik się zepsuł.
Gdy słoik jest otwarty, ogórki należy przechowywać w lodówce. Jeśli słoik jest zamknięty, należy go przechowywać w stałej temperaturze. Jeśli zauważysz, że ogórki kiszone się zepsuły, ponieważ mają inny smak, zapach czy osad, należy je wyrzucić i jak najszybciej zutylizować.