Prawidłowe przechowywanie żywności jest istotna kwestią dla bezpieczeństwa naszego zdrowia.
Poniżej przedstawiam 10 zasad, które każdy z nas powinien zapamiętać i stosować w codziennym życiu.
- Temperatura w lodówce powinna wynosić 0-5 st. C (idealnie warunki to 0-4 st. C). Jeżeli nie masz wyświetlacza w lodówce, to użyj termometru do sprawdzenia temperatury. Pamiętaj o możliwości regulacji temperatury pokrętłem.
- Czas przechowywania żywności w lodówce powinien nie przekraczać terminu przydatności do spożycia na etykiecie. Po przyniesieniu zakupów do domu natychmiast umieść je w lodówce. Czas przechowywania resztek nie powinien przekraczać 2-3 dni (1 dzień na dania z ryżu gotowanego, kilkudniowym ryżem możemy się zatruć).
- Ugotowane jedzenie (nie do spożycia bezpośredniego) powinno być jak najszybciej po odparowaniu umieszczone w lodówce. Nie czekaj, aż całkowicie wystygnie. Aby przyspieszyć proces stygnięcia, można pokroić produkt na mniejsze kawałki (np. mięso).
- Nie wkładaj gorących produktów do lodówki, może to doprowadzić do awarii urządzenia.
- Nie przechowuj produktów po otwarciu w puszce (ryzyko korozji). Przełóż zawartość do zastępczego pojemnika i przykryj przed włożeniem do lodówki.
- Podczas odcięcia zasilania sprawdź temperaturę w lodówce przy pomocy termometru. Jeżeli temperatura przekroczyła 5 st. C przez kilka godzin, sprawdź, czy jeszcze nadają się do spożycia.
- Świeże mięso przechowuj na dolnej półce w lodówce (gdzie jest najzimniej) bez kontaktu z innymi produktami (ryzyko przedostania się drobnoustrojów).
- Nie używaj silnie zapachowych środków do mycia lodówki (zapach może wnikać do produktów). Myj lodówkę na bieżąco, wycieraj wycieki z produktów (ryzyko rozwoju drobnoustrojów).
- Unikaj umieszczania zbyt dużej ilości produktów w lodówce. Pozostawiaj przestrzenie pomiędzy produktami. Powietrze będzie krążyć wokół i prawidłowo wychładzać żywność.
- W lodówce nie przechowuj pomidorów, bananów i miodu. Warzywa i owoce przechowuj w szufladach w lodówce.
WARTO PRZECZYTAĆ: