Czym zastąpić sos sojowy? Przepis na domowy zamiennik

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Sos sojowy jest podstawową przyprawą w wielu daniach egzotycznych. Jego zastosowanie w kuchni azjatyckiej jest powszechne i można go znaleźć w wielu przepisach na dania z tego regionu. Jeśli nie posiadasz go w domu pojawia się pytanie, czym zastąpić sos sojowy? Znalezienie zamiennika może być trudne, jednak istnieją alternatywy dla tego pikantnego sosu, niektóre mogą sprawdzić się lepiej a inne gorzej.

Sos sojowy może powodować alergie

Jednym z powodów, dla których nie chcesz dodawać sosu sojowego, jest jego główny składnik, czyli soja. Soja jest powszechnym alergenem, zwłaszcza wśród dzieci, a 0,4% z nich ma na nią alergię.

Istnieją inne powody, dla których warto unikać sosu sojowego. Zawiera gluten, który jest problematyczny dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Często zawiera również wysoki poziom sodu. Bez względu na powody, poniżej znajdziesz alternatywę i przepisy na sosy własnej roboty, ale bez soi.

Sos rybny

Ten sos nie zawiera białek sojowych i jest bezglutenowy. Poprawi smak potraw bez konieczności używania sosu sojowego. Zawiera jednak dużo sodu, więc nie byłby to dobry wybór dla osób, które pilnują spożycia soli.

Przyprawowa Maggi

To ponad stuletni sos z Europy, który ma wielu fanów. Ludzie używają Maggi, aby poprawić smak niemal każdego dania.

Jednak Maggi może czasami zawierać soję i pszenicę, kolejną częstą przyczynę alergii pokarmowych. Więc koniecznie sprawdź listę składników, jeśli unikasz określonego produktu. Nie chcesz spożywać sosu, jeśli masz alergię na soję lub pszenicę, ale możesz spróbować Maggi, jeśli szukasz innego wzmacniacza smaku, który różni się od sosu sojowego.

Sos Worcestershire

Bogaty w umami sos Worcestershire może kojarzyć się ze stekami lub Krwawą Mary, ale można go również używać do przyprawiania mniej tradycyjnych potraw, od smażonych warzyw po popcorn. Receptura amerykańska nie zawiera soi ani glutenu, jednak brytyjska zawiera ocet słodowy i nie jest uważana za bezglutenową.

Oryginalny sos Lea & Perrins zawiera tylko 65 mg sodu na porcję, ale dostępna jest również wersja o obniżonej zawartości sodu, zawierająca tylko 45 mg.

Przepisy na domowy zamiennik sosu sojowegodanie kuchnia

Możesz także spróbować zrobić zamiennik sosu sojowego od podstaw. Przygotowując własny sos, kontrolujesz składniki i w razie potrzeby możesz je modyfikować.

Sos własnej roboty może być używany nawet przez tydzień, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku.

Poniżej przedstawiam przepis na zamiennik sosu sojowego, który będzie podobnie smakował a nie zawiera alergenów.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego (lub octu z czerwonego wina)
  • 4 łyżeczki melasy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gruboziarnistego (granulowanego) czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Umieść w małym rondlu wszystkie składniki oprócz soli i sosu rybnego. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie obniż ogień i doprowadź do delikatnego wrzenia (małe pęcherzyki powinny pękać na powierzchni). Gotuj, aż objętość zmniejszy się do około 2/3 szklanki, zajmuje to około 7-10 minut.

Zdejmij rondel z ognia. Dodaj sól i sos rybny, wymieszaj, aby połączyć składniki i skosztuj, aby upewnić się, że jest wystarczająco słony. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 10 dni. Ten sos może być stosowany w każdym przepisie, który wymaga sosu sojowego.