Skip to content

Czym zastąpić sos sojowy? Przepis na domowy zamiennik

Czas czytania artykułu: 2 minut

Sos sojowy jest podstawową przyprawą w wielu daniach egzotycznych. Jego zastosowanie w kuchni azjatyckiej jest powszechne i można go znaleźć w wielu przepisach na dania z tego regionu.

Jeśli nie posiadasz w domu sosu sojowego, znalezienie zamiennika może być trudne. Istnieją alternatywy dla tego pikantnego sosu, ale niektóre mogą sprawdzić się lepiej a inne gorzej.

Sos sojowy a alergiealergie leczenie objawy przyczyny

Jednym z powodów, dla których nie chcesz dodawać sosu sojowego, jest jego główny składnik, czyli soja. Soja jest powszechnym alergenem, zwłaszcza wśród dzieci, a 0,4% z nich ma na nią alergię.

Istnieją inne powody, dla których warto unikać sosu sojowego. Zawiera gluten, który jest problematyczny dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Często zawiera również wysoki poziom sodu.

Bez względu na powody, poniżej znajdziesz alternatywę i przepisy na sosy własnej roboty, ale bez soi.

Maggi

Maggi chyba nie trzeba przedstawiać nikomu. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie rosołu bez tego sosu. Ludzie używają Maggi, aby poprawić smak niemal każdego dania.

Jednak Maggi może zawierać soję i pszenicę, inną częstą przyczynę alergii pokarmowych. Należy sprawdzić listę składników, jeżeli unikasz konkretnego alergenu.

Nie należy spożywać Maggi, jeśli masz alergię na soję lub pszenicę, ale możesz ją wypróbować, jeśli szukasz innego wzmacniacza smaku, który różni się od sosu sojowego.

Przepisy na domowe zamienniki sosu sojowegodanie kuchnia

Możesz także spróbować zrobić zamiennik sosu sojowego od podstaw. Przygotowując własny sos, kontrolujesz składniki i w razie potrzeby możesz je modyfikować.

Sos własnej roboty może być używany nawet przez tydzień, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku.

Poniżej przedstawiam przepis na zamiennik sosu sojowego, który będzie podobnie smakował a nie zawiera alergenów.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego (lub octu z czerwonego wina)
  • 4 łyżeczki melasy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gruboziarnistego (granulowanego) czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Umieść w małym rondlu wszystkie składniki oprócz soli i sosu rybnego. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie obniż ogień i doprowadź do delikatnego wrzenia (małe pęcherzyki powinny pękać na powierzchni). Gotuj, aż objętość zmniejszy się do około 2/3 szklanki, zajmuje to około 7-10 minut.

Zdejmij rondel z ognia. Dodaj sól i sos rybny, wymieszaj, aby połączyć składniki i skosztuj, aby upewnić się, że jest wystarczająco słony. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 10 dni. Ten sos może być stosowany w każdym przepisie, który wymaga sosu sojowego.