Alergie pokarmowe – jak zapobiegać reakcją alergicznym?

Czy macie w swoim otoczeniu osoby, które mają alergie na produkty spożywcze?
Jeżeli tak to możecie się choć trochę zagłębić w problem, z którym muszą się oni borykać na co dzień.

Alergie pokarmowe są globalnym i rosnącym problemem. Posiada je 2-4% populacji ludzi na świecie. Alergia pojawia się, kiedy alergen (białko w jedzeniu, które u większości ludzi nie wywoła niekorzystnej reakcji) uruchamia łańcuch reakcji obejmujących układ immunologiczny.

Alergie dzielimy na bardzo łagodne (bóle, swędzenie, suchość ust) oraz na poważne, zagrażające życiu znane jako anafilaksja. Nie ma żadnej metody leczenia alergii pokarmowych, dlatego uczuleni konsumenci muszą ograniczać ich działanie poprzez unikanie pożywienia, na które są uczuleni. Aby robić to skutecznie, muszą polegać na dostępności, dokładność i jakości informacji na artykułach spożywczych.

[fb_button]

facebook