Smoczy owoc – wygląd, właściwości i sposób jedzenia

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Smoczy owoc nazywany też pitaja to owoc tropikalny, który w ostatnich latach stał się coraz bardziej popularny.

Chociaż ludzie lubią go przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowy wygląd i smak, może również przynosić korzyści zdrowotne.

Smoczy owoc, jak wygląda?

Pitaja rośnie na kaktusie Hylocereus, którego kwiaty otwierają się tylko w nocy. Roślina pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś jest uprawiany na całym świecie.

Występuje pod wieloma nazwami, w tym pitaja, pitahaya i truskawkowa gruszka.

Dwie najczęstsze odmiany mają jasnoczerwoną skórę z zielonymi łuskami, które przypominają smoka – stąd nazwa.

Najbardziej rozpowszechniona odmiana ma biały miąższ z czarnymi nasionami, chociaż istnieje również mniej powszechny typ z czerwonym miąższem i czarnymi nasionami. Inna odmiana, nazywana owocem żółtego smoka, ma żółtą skórkę i biały miąższ z czarnymi nasionami.

Smoczy owoc może wyglądać egzotycznie, ale jego smak jest podobny do innych owoców, lekko słodkie skrzyżowanie kiwi i gruszki.

Smoczy owoc, właściwości odżywcze

Pitaja zawiera pewne ilości składników odżywczych. To także dobre źródło żelaza, magnezu i błonnika.

Oto jego wartości odżywcze w 100 gramach owocu:

  • Kalorie: 60
  • Białko: 1,2 grama
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Węglowodany: 13 gramów
  • Błonnik: 3 gramy
  • Witamina C: 3% dziennego spożycia
  • Żelazo: 4% GDA
  • Magnez: 10% GDA

Biorąc pod uwagę dużą ilość błonnika i magnezu, a także wyjątkowo niską zawartość kalorii, pitaja można uznać za owoc o wysokiej zawartości składników odżywczych.

Zapewnia wiele przeciwutleniaczy

Smoczy owoc zawiera kilka rodzajów przeciwutleniaczy. Są to związki, które chronią Twoje komórki przed niestabilnymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami, które są powiązane z przewlekłymi chorobami i starzeniem się.

Oto główne przeciwutleniacze zawarte w miąższu tego owocu:

  • Betalainy: ten ciemnoczerwony pigment, występuje w miąższu czerwonego smoczego owocu, chroni „zły” cholesterol LDL przed utlenieniem lub uszkodzeniem.
  • Hydroksycynamoniany: ta grupa związków wykazała działanie przeciwnowotworowe.
  • Flawonoidy: ta duża, zróżnicowana grupa przeciwutleniaczy jest związana z lepszym zdrowiem mózgu i zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Smoczy owoc może uczulać

Smoczy owoc wydaje się być bezpieczny. Jednak w rzadkich przypadkach mogą rozwinąć się po nim reakcje alergiczne.

W dwóch przypadkach u kobiet bez alergii pokarmowych wywołały reakcję anafilaktyczną po spożyciu mieszanki owoców zawierającej ten owoc. Testy potwierdziły, że mają we krwi przeciwciała przeciwko niemu.

Są to jedyne odnotowane w tym momencie reakcje alergiczne, ale wiele osób może być uczulonych na ten owoc, nawet o tym nie wiedząc.

Jak jeść smoczy owoc?

Chociaż może wyglądać onieśmielająco, jest bardzo łatwy do spożycia.

Oto jak jeść smoczy owoc:

  • Wybierz dojrzały z jasnoczerwoną, równomiernie zabarwioną skórką, która lekko się ugniata po naciśnięciu.
  • Ostrym nożem przetnij owoc na pół.
  • Możesz użyć łyżki do wyłuskania owocu ze skóry lub obrać skórkę i pokroić miąższ na małe kawałki.

Pomysły na podanie smoczego owocu:

  • Po prostu pokrój go i zjedz taki, jak jest.
  • Pokrój na małe kawałki i dodaj jogurt grecki i posiekane orzechy.
  • Dodaj go do sałatki.

Podsumowanie

Pitaja jest niskokaloryczna, zawiera mniej cukru i węglowodanów niż inne owoce tropikalne. Zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale potrzebne są dokładniejsze badania, aby to zweryfikować.

Podsumowując, smoczy owoc jest wyjątkowy, niesamowicie smaczny i może urozmaicić Twoją dietę.

Udostępnij: