SPIS TREŚCI
Smoczy owoc nazywany też pitaja to owoc tropikalny, który w ostatnich latach stał się coraz bardziej popularny.
Chociaż ludzie lubią go przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowy wygląd i smak, może również przynosić korzyści zdrowotne.
Smoczy owoc, jak wygląda?
Pitaja rośnie na kaktusie Hylocereus, którego kwiaty otwierają się tylko w nocy. Roślina pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś jest uprawiany na całym świecie.
Występuje pod wieloma nazwami, w tym pitaja, pitahaya i truskawkowa gruszka.
Dwie najczęstsze odmiany mają jasnoczerwoną skórę z zielonymi łuskami, które przypominają smoka – stąd nazwa.
Najbardziej rozpowszechniona odmiana ma biały miąższ z czarnymi nasionami, chociaż istnieje również mniej powszechny typ z czerwonym miąższem i czarnymi nasionami. Inna odmiana, nazywana owocem żółtego smoka, ma żółtą skórkę i biały miąższ z czarnymi nasionami.
Smoczy owoc może wyglądać egzotycznie, ale jego smak jest podobny do innych owoców, lekko słodkie skrzyżowanie kiwi i gruszki.
Smoczy owoc, właściwości odżywcze
Pitaja zawiera pewne ilości składników odżywczych. To także dobre źródło żelaza, magnezu i błonnika.
Oto jego wartości odżywcze w 100 gramach owocu:
- Kalorie: 60
- Białko: 1,2 grama
- Tłuszcz: 0 gramów
- Węglowodany: 13 gramów
- Błonnik: 3 gramy
- Witamina C: 3% dziennego spożycia
- Żelazo: 4% GDA
- Magnez: 10% GDA
Biorąc pod uwagę dużą ilość błonnika i magnezu, a także wyjątkowo niską zawartość kalorii, pitaja można uznać za owoc o wysokiej zawartości składników odżywczych.
Zapewnia wiele przeciwutleniaczy
Smoczy owoc zawiera kilka rodzajów przeciwutleniaczy. Są to związki, które chronią Twoje komórki przed niestabilnymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami, które są powiązane z przewlekłymi chorobami i starzeniem się.
Oto główne przeciwutleniacze zawarte w miąższu tego owocu:
- Betalainy: ten ciemnoczerwony pigment, występuje w miąższu czerwonego smoczego owocu, chroni „zły” cholesterol LDL przed utlenieniem lub uszkodzeniem.
- Hydroksycynamoniany: ta grupa związków wykazała działanie przeciwnowotworowe.
- Flawonoidy: ta duża, zróżnicowana grupa przeciwutleniaczy jest związana z lepszym zdrowiem mózgu i zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Smoczy owoc może uczulać
Smoczy owoc wydaje się być bezpieczny. Jednak w rzadkich przypadkach mogą rozwinąć się po nim reakcje alergiczne.
W dwóch przypadkach u kobiet bez alergii pokarmowych wywołały reakcję anafilaktyczną po spożyciu mieszanki owoców zawierającej ten owoc. Testy potwierdziły, że mają we krwi przeciwciała przeciwko niemu.
Są to jedyne odnotowane w tym momencie reakcje alergiczne, ale wiele osób może być uczulonych na ten owoc, nawet o tym nie wiedząc.
Jak jeść smoczy owoc?
Chociaż może wyglądać onieśmielająco, jest bardzo łatwy do spożycia.
Oto jak jeść smoczy owoc:
- Wybierz dojrzały z jasnoczerwoną, równomiernie zabarwioną skórką, która lekko się ugniata po naciśnięciu.
- Ostrym nożem przetnij owoc na pół.
- Możesz użyć łyżki do wyłuskania owocu ze skóry lub obrać skórkę i pokroić miąższ na małe kawałki.
Pomysły na podanie smoczego owocu:
- Po prostu pokrój go i zjedz taki, jak jest.
- Pokrój na małe kawałki i dodaj jogurt grecki i posiekane orzechy.
- Dodaj go do sałatki.
Podsumowanie
Pitaja jest niskokaloryczna, zawiera mniej cukru i węglowodanów niż inne owoce tropikalne. Zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale potrzebne są dokładniejsze badania, aby to zweryfikować.
Podsumowując, smoczy owoc jest wyjątkowy, niesamowicie smaczny i może urozmaicić Twoją dietę.