Co jeść przy anemii, a czego unikać?
SPIS TREŚCI
Anemia występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek. Stan ten jest głównie spowodowany utratą krwi, niszczeniem czerwonych krwinek lub niezdolnością organizmu do tworzenia wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Istnieje wiele typów niedokrwistości. Najczęstszym typem jest niedobór żelaza. Jeżeli chcesz wiedzieć, co należy jeść przy anemii to ten artykuł jest dla ciebie.
Co jeść przy anemii?
Czerwone krwinki zawierają białko zwanego hemoglobiną. Bez wystarczającej ilości żelaza organizm nie może wytworzyć hemoglobiny, której potrzebuje, aby stworzyć wystarczającą ilość czerwonych krwinek potrzebną do dostarczania tlenu do komórek w całym organizmie.
Niedobór kwasu foliowego i witaminy B-12 może również wpłynąć na zdolność organizmu do tworzenia czerwonych krwinek. Jeśli organizm nie może przetworzyć prawidłowo B-12, może dojść do niedokrwistości złośliwej. Dieta bogata w żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C, jest ważna, jeśli masz niedokrwistość.
Plan leczenia niedokrwistości często obejmują zmiany w diecie. Najlepszy plan dla niedokrwistości obejmuje pokarmy bogate w żelazo i witaminy niezbędne do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek. Powinien on zawierać również pokarmy, które pomagają organizmowi lepiej wchłaniać żelazo.
Istnieją dwa rodzaje żelaza w pokarmach: żelazo hemowe i niehemowe.
Żelazo hemowe znajduje się w mięsie, drobiu i owocach morza. Żelazo niehemowe znajduje się w roślinach i produktach zbożowych wzbogacanych w żelazo. Organizm może wchłaniać oba rodzaje, ale łatwiej przyswaja żelazo hemowe.
Zalecane dzienne spożycie żelaza wynosi 10 miligramów (mg) dla mężczyzn i 12 mg dla kobiet. Choć plany leczenia anemii są indywidualne, większość wymaga przyjęcia 150-200 mg żelaza elementarnego dziennie. Najprawdopodobniej będziesz musiał(a) przyjmować żelazo na receptę lub suplementy żelaza dostępne bez recepty, dopóki poziomy żelaza się nie zregenerują.
Dodaj do swojej diety te produkty spożywcze, aby uzyskać więcej żelaza i pomóc w walce z niedokrwistością:
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste, zwłaszcza ciemne, są jednymi z najlepszych źródeł żelaza niehemowego, które warto jeść przy anemii. Zawierają między innymi:
- szpinak
- boćwina
- mniszek lekarski
Niektóre zielone warzywa liściaste, takie jak mniszek, zawierają również kwas foliowy. Dieta uboga w kwas foliowy może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego. Cytrusy, fasola i pełnoziarniste produkty zbożowe są dobrymi źródłami kwasu foliowego.
Podczas jedzenia ciemnych, zielonych warzyw liściastych na anemie, istnieje haczyk. Niektóre zielone warzywa liściaste bogate w żelazo, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają również oksalany. Oksalany mogą łączyć się z żelazem, uniemożliwiając wchłanianie niehemowego żelaza. Dlatego chociaż korzystne jest jedzenie warzyw liściastych na anemię, nie polegaj wyłącznie na nich w leczeniu choroby.
Witamina C pomaga żołądkowi wchłaniać żelazo. Spożywanie zielonych warzyw liściastych wraz z pokarmami zawierającymi witaminę C, takimi jak pomarańcze, czerwona papryka i truskawki, może zwiększyć wchłanianie żelaza. Niektóre zielone warzywa są dobrym źródłem zarówno żelaza, jak i witaminy C.
Mięso i drób
Wszystkie rodzaje mięsa i drobiu zawierają żelazo hemowe. Najlepszymi źródłami są czerwone mięso, jagnięcina i dziczyzna. Drób i kurczak mają niższą zawartość.
Jedzenie mięsa lub drobiu z żywnością zawierającą żelaz niehemowe, jak zielone warzywa liściaste, wraz z owocami bogatymi w witaminę C, może zwiększyć wchłanianie żelaza.
Wątróbka
Wiele osób unika podrobów, ale są one świetnym źródłem żelaza. Wątróbki to prawdopodobnie najpopularniejsze podroby. Jest bogata w żelazo i kwas foliowy. Inne bogate w żelazo podroby to serce, nerki i język wołowy.
Owoce morza
Niektóre owoce morza zawierają żelazo hemowe. Skorupiaki takie jak ostrygi, małże, przegrzebki, kraby i krewetki są dobrym ich źródłem. Większość ryb zawiera żelazo.
Ryby o najlepszych poziomach żelaza, które warto jeść przy anemii:
- makrela
- okoń
- łosoś
Sardynki z puszki są dobrym źródłem żelaza, ale również są bogate w wapń. Wapń może łączyć się z żelazem i zmniejsza jego wchłanianie. Żywność bogata w wapń nie powinna być spożywana jednocześnie z pokarmami bogatymi w żelazo.
Inne pokarmy bogatych w wapń to:
Wzbogacone produkty spożywcze
Wiele produktów spożywczych jest wzbogacanych w żelazo. Dodaj te produkty do swojej diety, jeśli jesteś wegetarianinem lub masz trudności z przyjmowaniem innych źródeł żelaza. Jak wzbogacony sok pomarańczowy, płatki śniadaniowe, mąki, makarony.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe to dobre źródło żelaza zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Są też tanie i wszechstronne. Niektóre bogate w żelazo to:
- fasola czerwona
- ciecierzyca
- soja
- groch łuskany
- fasola pinto
- fasola czarna
- groch
- fasola lima
Nasiona i orzechy
Wiele rodzajów orzechów i nasion to dobre źródła żelaza. Smakują świetnie same w sobie lub dodane do sałatki lub jogurty. Niektóre z nich, które zawierają żelazo to:
- nasiona dyni
- nerkowce
- pistacje
- nasiona konopi
- orzechy piniowe
- nasiona słonecznika
Zarówno surowe, jak i prażone orzechy mają podobne ilości żelaza. Migdały również są dobrym źródłem żelaza. Są wspaniałe jako część zdrowej diety, ale ponieważ są również bogate w wapń, nie zwiększają one zbytnio poziomu żelaza w organizmie.
Wytyczne przy anemii
Podczas stosowania diety dla zmniejszenia anemii należy pamiętać o następujących wytycznych:
- Nie jedz produktów bogatych w żelazo z produktami lub napojami, które blokują wchłanianie żelaza. Są to między innymi kawa lub herbata, jajka, produkty bogate w szczawiany i produkty bogate w wapń.
- Jedz produkty bogate w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C, takimi jak pomarańcze, pomidory lub truskawki, aby zwiększyć wchłanianie żelaza.
- Jedz produkty bogate w żelazo z produktami zawierającymi beta-karoten, takimi jak morele, czerwone papryki i buraki, aby zwiększyć wchłanianie.
- Spożywaj różnorodne produkty bogate w żelazo hemowe i niehemowe, aby zwiększyć spożycie żelaza.
- Dodaj do diety produkty bogate w kwas foliowy i witaminę B-12, aby wspomóc produkcję czerwonych krwinek.
Podsumowanie
Nie ma jednego produktu spożywczego, który wyleczy anemię. Jednak stosowanie zdrowej diety bogatej w ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy i nasiona, owoce morza, mięso, fasolę oraz owoce i warzywa bogate w witaminę C może pomóc w uzyskaniu potrzebnego żelaza w celu wyleczenia anemii. Należy jednak porozmawiać z lekarzem na temat suplementów, ponieważ trudno jest uzyskać wystarczającą ilość żelaza tylko z diety.
Żeliwna patelnia jest podstawą dla anemii. Jedzenie przygotowane w żeliwnym naczyniu absorbuje żelazo z patelni. Kwaśne produkty żywnościowe absorbuje najwięcej żelaza, a produkty gotowane krótko wchłaniają najmniej.