Erytrytol – słodki jak cukier, ale bez kalorii?

CZAS CZYTANIA: 4 minuty

Erytrytol jest naturalny, nie powoduje skutków ubocznych i smakuje prawie dokładnie jak cukier, ale bez kalorii.

Zasadniczo ma wszystkie dobre cechy zwykłego cukru, bez żadnych negatywów, chociaż niektóre media kwestionują jego zalety.

Ten oparty na dowodach artykuł zawiera przegląd korzyści i możliwych skutków ubocznych erytrytolu.

Co to jest erytrytol?erytrytol

Erytrytol należy do klasy związków zwanych alkoholami cukrowymi.

Producenci żywności używają wielu różnych alkoholi cukrowych. Należą do nich ksylitol, sorbitol i maltitol. Większość z nich stosuje się jako niskokaloryczne słodziki w produktach bezcukrowych lub niskocukrowych.

Większość alkoholi cukrowych występuje w naturze w niewielkich ilościach, zwłaszcza w owocach i warzywach.

Struktura tych cząsteczek pozwala im stymulować receptory słodkiego smaku na języku.

Wydaje się, że erytrytol znacznie różni się od innych alkoholi cukrowych.

Na początek, zawiera znacznie mniej kalorii:

  • Cukier stołowy: 4 kalorie na gram
  • Ksylitol: 2,4 kalorii na gram
  • Erytrytol: 0,24 kalorii na gram

Zawiera tylko 6% kalorii cukru oraz 70% jego słodyczy.

W produkcji na dużą skalę erytrytol powstaje, gdy drożdże fermentują glukozę ze skrobi kukurydzianej lub pszennej.

Czy Erytrytol jest bezpieczny?

Wydaje się, że jest bardzo bezpieczny.

Przeprowadzono wiele badań na zwierzętach dotyczących jego toksyczności i wpływu na metabolizm. Pomimo długotrwałego karmienia dużymi ilościami erytrytolu nie wykryto żadnych poważnych skutków ubocznych.

Istnieje jedno główne zastrzeżenie do większości alkoholi cukrowych, mogą powodować problemy trawienne. Ze względu na ich wyjątkową strukturę chemiczną organizm nie jest w stanie ich strawić i przechodzą one niezmienione przez większość układu pokarmowego lub zanim dotrą do okrężnicy.

W okrężnicy są fermentowane przez zamieszkujące tam bakterie, które wytwarzają gaz jako produkt uboczny. W konsekwencji spożywanie dużych ilości alkoholi cukrowych może powodować wzdęcia i zaburzenia trawienia. Należą one do kategorii znanej jako FODMAP.

Jednak erytrytol różni się od innych alkoholi cukrowych. Większość z nich zostaje wchłonięta do krwiobiegu, zanim dotrze do okrężnicy. Krążą we krwi przez chwilę, aż w końcu zostaną wydalone w postaci niezmienionej wraz z moczem. Około 90% erytrytolu jest wydalane w ten sposób.

Chociaż erytrytol nie niesie żadnych poważnych skutków ubocznych, spożywanie dużych jego ilości może powodować zaburzenia trawienia, jak wyjaśniono w następnym rozdziale.

Efekty uboczne erytrytolu

Około 90% spożywanego erytrytolu jest wchłaniane do krwiobiegu. Pozostałe 10% wędruje niestrawione do okrężnicy.

W przeciwieństwie do większości alkoholi cukrowych wydaje się być odporny na fermentację przez bakterie okrężnicy.

Badania żywieniowe podają, że ilość do 0,45 grama na 1 kg masy ciała, jest bardzo dobrze tolerowana.

Jednak jedno badanie wykazało, że 50 gramów erytrytolu w pojedynczej dawce wzmagało nudności i burczenie w żołądku.

Jeśli nie przyjmujesz dużych jego ilości na raz, jest mało prawdopodobne, aby spowodował rozstrój żołądka. Jednak wrażliwość na erytrytol może wystąpić u każdego.

Nie zwiększa poziomu cukru we krwi ani insuliny

Ludzie nie posiadają enzymów potrzebnych do rozkładania erytrytolu. Jest on wchłaniany do krwiobiegu, a następnie wydalany w postaci niezmienionej z moczem.

Gdy zdrowym osobom podaje się erytrytol, nie ma zmiany poziomu cukru we krwi ani poziomu insuliny. Nie ma również wpływu na poziom cholesterolu, trójglicerydów ani innych biomarkerów.

Dla osób z nadwagą, cukrzycą lub innymi problemami związanymi z zespołem metabolicznym erytrytol wydaje się być doskonałą alternatywą dla cukru.

Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Badania na szczurach z cukrzycą wykazały, że działa jako przeciwutleniacz, prawdopodobnie zmniejszając uszkodzenie naczyń krwionośnych spowodowane wysokim poziomem cukru we krwi.

Inne badanie u osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne przyjmowanie 36 gramów erytrytolu przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie naczyń krwionośnych, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób serca.

Jednak erytrytol nie jest bez kontrowersji. Jedno badanie powiązało wysoki poziom erytrytolu we krwi z przyrostem tkanki tłuszczowej u młodych osób. Konieczne są dalsze badania, zanim będzie można sformułować jakiekolwiek wnioski dotyczące znaczenia tych odkryć dla zdrowia.

Erytrytol a zdrowie zębówalkohole cukrowe

Jednym z częstych niepożądanych skutków ubocznych nadmiernego spożycia cukru jest zły stan uzębienia i próchnica. Szkodliwe bakterie w jamie ustnej zużywają cukier na energię. Przy tym uwalniają kwasy, które niszczą szkliwo zębów.

W rezultacie alkohole cukrowe o słodkim smaku, takie jak ksylitol i erytrytol, trafiły do ​​grupy produktów „przyjaznych dla zębów”, ponieważ bakterie jamy ustnej nie mogą ich wykorzystać jako źródła energii. Ksylitol i erytrytol również bezpośrednio hamują wzrost bakterii.

W wielu badaniach oceniano wpływ erytrytolu na próchnicę, a wyniki są mieszane. Niektóre pokazują redukcję płytki nazębnej i szkodliwych bakterii, podczas gdy inne nie wykazują redukcji ubytków.

Ale według trzyletnich badań przeprowadzonych na dzieciach w wieku szkolnym erytrytol miał bardziej ochronny wpływ na próchnicą niż ksylitol i sorbitol.

Podsumowanie

Erytrytol wydaje się być doskonałym środkiem słodzącym.

  • Nie zawiera prawie żadnych kalorii.
  • Ma 70% słodyczy cukru.
  • Nie podnosi poziomu cukru we krwi ani poziomu insuliny.
  • Badania na ludziach pokazują bardzo niewiele skutków ubocznych, głównie drobne problemy trawienne u niektórych osób.
  • Badania, w których zwierzęta są karmione dużymi ilościami przez długi czas, nie wykazują żadnych skutków ubocznych.

Osoby dbające o zdrowie mogą zdecydować się na słodzenie jedzenia stewią lub miodem. Jednak miód zawiera kalorie i fruktozę, a wielu ludzi nie docenia posmaku stewii.

Wydaje się, że Erytrytol oferuje to, co najlepsze z obu produktów.