SPIS TREŚCI
Pewnie zdajesz sobie sprawę, że można mrozić masło, ale czy wiesz, jak to robić prawidłowo bez uszczerbku dla jego smaku? Jak długo możesz je przechowywać w zamrażarce i co ważne jak je rozmrażać w bezpieczny sposób?
Jak długo można mrozić masło?
Masło można mrozić w temperaturze -18 oC do 12 miesięcy bez pogorszenia jego jakości i smaku lub w temperaturze -10 oC do 8 miesięcy.
Badania wykazały, że okres przechowywania mrożonego masła zależy od opakowania, wielkości i zawartości soli.
Na przykład masła luzem wytrzymuje dłużej niż w papierku, a opakowanie z papieru woskowanego szybko obniża jakość masła, niezależnie od tego, czy jest chłodzone, czy zamrożone.
Wysoka zawartość soli pomaga masłu dłużej wytrzymać i zachować smak po zamrożeniu.
Jak mrozić masło, aby zapewnić najlepszą jakość?
Opakowanie używane do przechowywania masła znacząco wpływa na jego trwałość i jakość.
Na przykład masła zawijane w papier woskowany szybko obniża jego smak i jakość, gdy jest schłodzone lub zamrożone.
Ponadto wystawienie na działanie światła i powietrza powoduje z czasem zjełczenie masła, a światło przechodzące przez opakowanie może pogorszyć jego smak.
Oto jak prawidłowo zamrażać masło:
- Zamroź, gdy jest świeży. Aby uzyskać najlepszą jakość, należy zamrażać masło, gdy jest świeże, a nie gdy jest już prawie przeterminowane.
- Pokrój przed zamrożeniem. Jeśli planujesz używać małych ilości masła na raz, pokrojenie przed zamrożeniem znacznie ułatwi sprawę.
- Użyj papieru pergaminowego. Ten rodzaj opakowania wykorzystuje inną powłokę niż papier woskowany i zachowuje jakość i okres trwałości mrożonego masła.
- Użyj folii spożywczej. W porównaniu z papierem pergaminowym folia zachowuje więcej smaku.
- Przechowuj masło w oryginalnym opakowaniu. Możesz również przechowywać masło w oryginalnym opakowaniu lub pojemniku.
- Unikaj nieprzyjemnych zapachów. Nie mroź masła z żywności, jak cebula i mięso, ponieważ może wchłaniać smak i zapach otaczających je potraw.
Jak najbezpieczniej rozmrażać masło?
Po rozmrożeniu masło można stosować tak samo jak masło świeże, np. w wypiekach lub kanapkach.
Należy jednak wyrzucić masło, jeśli rozwinęło się w nim oparzelina mrozowa, przebarwienia lub nieprzyjemny zapach.
Oto kilka rad, jak rozmrażać masło:
- Wstaw do lodówki lub zostaw na blacie. Umieść w lodówce na noc lub zostaw w temperaturze pokojowej przez 3-4 godziny.
- Zetrzyj. Tarte masło rozmrozi się w kilka minut. Możesz nawet dodać starte masło bezpośrednio do ciasta.
- Rozpuść na kuchence. Jeśli przepis wymaga roztopionego masła, możesz po prostu włożyć je do rondla i podgrzać na kuchence.
- Zmiękcz w kuchence mikrofalowej. Jeśli chcesz natychmiast użyć zamrożonego masła do smarowania, sprawdzaj co 10 sekund jego konsystencję, ponieważ może eksplodować w kuchence mikrofalowej lub bardzo szybko stać się płynnym tłuszczem.