Skip to content

Olej z czarnuszki, to same korzyści dla zdrowia i urody

Czas czytania artykułu: 3 minut

Nigella sativa to niewielki kwitnący krzew o fioletowych lub białych kwiatach, który rośnie w Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie i w zachodniej Azji. Chociaż może wyglądać zwyczajnie, produkuje on owoce zawierające małe czarne nasiona. Te były używane w medycynie od tysięcy lat.

Archeolodzy znaleźli te nasiona w grobowcu króla Tuta, co podkreśla ich znaczenie w historii medycyny. Są również używane w kuchni jako dodatek do pieczywa czy marynat. Nasiona mają gorzki smak, który często porównuje się do kminku lub oregano.

Wykazano, że olej z nasion czarnuszki ma właściwości przeciwutleniające. Mogą one złagodzić stany zapalne ciała i skóry. 

Korzyści zdrowotne oleju z czarnuszki3 2 Olej z czarnuszki, to same korzyści dla zdrowia i urody

Olej z czarnuszki okazał się obiecujący w leczeniu wielu schorzeń, w tym wysokiego ciśnienia krwi i astmy. 

Wykazuje również silne działanie przeciwgrzybicze na Candida albicans, drożdżaki, które mogą przerastać organizm i prowadzić do kandydozy.

Inne korzyści zdrowotne oleju z czarnuszki:

  • Zmniejsza wysokie ciśnienie krwi: Wykazano, że przyjmowanie ekstraktu z nasion czarnuszki przez 2 miesiące obniża ciśnienie krwi u osób, których mają je lekko podwyższone.
  • Obniża wysoki cholesterol: Przyjmowanie oleju z czarnuszki obniża wysoki poziom cholesterolu. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowszego poziomu cholesterolu. Do tych kwasów zaliczamy kwas linolowy i oleinowy.
  • Poprawia objawy reumatoidalnego zapalenia stawów: Spożywanie oleju z czarnuszki może zmniejszyć objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Zmniejsza objawy astmy: Działanie przeciwzapalne oleju z czarnuszki może łagodzić objawy astmy. Jego wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego dróg oddechowych może również pomóc w objawach zapalenia oskrzeli.
  • Zmniejsza rozstrój żołądka: Jedzenie czarnuszki lub picie oleju z czarnuszki wiąże się z łagodzeniem bólu brzucha i skurczów. Olej może zmniejszyć gazy, wzdęcia i występowanie wrzodów.

Uważa się również, że olej z nasion czarnuszki ma właściwości przeciwnowotworowe. Stosowany miejscowo może pomóc w walce z rakiem skóry. Ale nie powinien być stosowany jako substytut konwencjonalnych metod leczenia raka.

Właściwości pielęgnacyjne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma wiele zastosowań i korzyści w problematycznych stanach skóry. Olejek można znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością i aptekach.

Przykłady zastosowań dla urody i skóry obejmują:

  • Trądzik: Według Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, zastosowanie balsamu przygotowanego z 10% oleju z czarnuszki znacznie zmniejsza częstość występowania trądziku już po 2 miesiącach. Osoby, które wzięły udział w badaniu, zgłosiły 67% satysfakcji.
  • Nawilżanie włosów: Olej z czarnuszki można nakładać na włosy, aby je zmiękczyć i nadać im połysk.
  • Łuszczyca: Stosowanie oleju z czarnuszki zmniejsza częstość występowania łuszczycy.
  • Zmiękczanie skóry: Olej z czarnuszki dodawany jest do balsamów i kremów nawilżających skórę.
  • Gojenie się ran: Stosowanie oleju z czarnuszki zmniejsza stan zapalny i obecność bakterii, które wspomagają gojenie się ran. Chociaż nie pomaga w wyhodowaniu nowych włókien kolagenowych, stymuluje inne czynniki wzrostu, aby pomóc organizmowi stworzyć nową, zdrową skórę.

Pamiętaj, że olej z czarnuszki nie powinien zastępować kuracji, które zleci Ci lekarz. Ale ma pewne korzyści kosmetyczne, które mogą działać jako dodatek do tych zabiegów, aby wzmocnić skórę.

Czy olej z czarnuszki jest bezpieczny?2 2 Olej z czarnuszki, to same korzyści dla zdrowia i urody

Olej z czarnuszki może nasilać działanie leków, które organizm przetwarza za pośrednictwem szlaku cytochromu P450. Enzymy wchodzące w skład tego szlaku metabolizują 90% popularnych leków. Przykłady tych leków obejmują beta-blokery, takie jak metoprolol (Lopressor) i rozrzedzającą krew warfarynę.

Jeśli regularnie zażywasz leki na receptę, porozmawiaj z lekarzem lub farmaceutą przed rozpoczęciem przyjmowania oleju z czarnuszki. Nie należy przerywać przyjmowania żadnych leków bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Olej z czarnuszki może być pomocny w funkcjonowaniu wątroby, ale przyjmowanie zbyt dużej ilości może być również szkodliwe dla wątroby i nerek. Jeśli masz problemy z którymkolwiek z tych narządów, porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby ustalić bezpieczną dawkę (jeśli taka jest). Olej z czarnuszki może również powodować reakcje alergiczne skóry.

Podsumowanie

Obecnie nie ma konkretnych zaleceń mówiących, ile oleju z czarnuszki należy przyjmować. Dodanie nasion do potraw i preparatów skórnych jest najbezpieczniejszym sposobem wykorzystania oleju z czarnuszki.

Zazwyczaj dzienne spożycie to około 1 do 2 łyżeczek. Porozmawiaj z lekarzem, zanim zaczniesz przyjmować olej z czarnuszki i umieścisz go na liście domowych leków.