Skip to content

Whisky a Bourbon, czy wiesz jaka jest różnica między nimi?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Nazwa Whisky wywodzi się z irlandzkiego wyrażenia „woda życia” a sam alkohol jest jednym z najpopularniejszych na świecie. Chociaż istnieje wiele jej odmian, najczęściej spożywane są szkocka i burbon. Pomimo wielu podobieństw, mają znaczące różnice.

Różne rodzaje whisky

Whisky to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z zacieru ziaren zbóż. Zazwyczaj dojrzewa w dębowych beczkach, dopóki nie osiągnie pożądanego wieku produkcyjnego.

Najczęstsze ziarna używane do jej produkcji to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica.

Whisky Bourbon (burbon)

Bourbon Whisky lub Burbon jest głównie wytwarzana z zacieru kukurydzianego.

Jest produkowany wyłącznie w Stanach Zjednoczonych i zgodnie z przepisami musi być wytwarzany z zacieru zawierającego co najmniej 51% kukurydzy. Sam proces dojrzewania odbywa się w nowych, opalanych dębowych beczkach.

Aby produkt nazywał się bourbonem, musi być leżakowany przez co najmniej dwa lata. Dodatkowo każda odmiana dojrzewająca krócej niż cztery lata musi mieć podany wiek na etykiecie.

Bourbon musi zawierać co najmniej 40% alkoholu.

Szkocka whisky

Słód jęczmienny to główny składnik do produkcji Szkockiej whisky lub szkockiej.

Aby nosić tą nazwę, musi być wyprodukowana tylko w Szkocji. Istnieją dwa główne typy – single malt i single grain.

Szkocka single malt jest produkowana wyłącznie z wody i słodu jęczmiennnego w jednej gorzelni.

Tymczasem szkocka single grain jest również produkowana w jednej gorzelni, ale może zawierać inne ziarna ze słodowanych lub niesłodowanych zbóż.

Szkocka musi dojrzewać przez co najmniej 3 lata w używanych dębowych beczkach (w których dojrzewał wcześniej bourbon, sherry, rzadziej porto).

Po zabutelkowaniu musi zawierać co najmniej 40% alkoholu.

Czy Brandy to też Whisky?

Nie, Brandy to alkohol wytwarzany przez destylację wina.

Zawiera na ogół 35–60% zawartości alkoholu i jest zwykle pijana na lepsze trawienie po obiedzie.

Niektóre brandy dojrzewają w drewnianych beczkach a inne są barwione karmelem, aby imitować efekt starzenia.

Do najbardziej znanej odmian brandy należy koniak.

Łączenie antybiotyków i alkoholu, czy jest bezpieczne?

Zalety i wady whisky

Badania sugerują, że umiarkowane spożycie whisky i innych alkoholi, takich jak burbon może przynieść pewne korzyści:
  • Dostarcza przeciwutleniacze- Whisky zawiera kilka przeciwutleniaczy, takich jak kwas elagowy. Cząsteczki te pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki. Badania sugerują, że umiarkowane spożycie tego alkoholu może podnieść poziom przeciwutleniaczy we krwi (1).
  • Może obniżać poziom kwasu moczowego- Niektóre badania sugerują, że umiarkowane spożycie whisky może obniżyć wysoki poziom kwasu moczowego, który jest czynnikiem ryzyka ataków dny moczanowej (2).
  • Może zmniejszyć ryzyko chorób serca- Umiarkowane spożycie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Aczkolwiek, picie zbyt dużej ilości alkoholu może być szkodliwe i zwiększać ryzyko wystąpienia tego stanu (3).
  • Może wpływać na zdrowie mózgu- Według niektórych badań umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed zaburzeniami mózgu, takimi jak demencja (4).

Chociaż umiarkowane spożycie whisky i innych napojów alkoholowych może przynieść korzyści, nadmierne picie może mieć szkodliwy wpływ na twoje zdrowie.

Oto niektóre z negatywnych skutków picia zbyt dużej ilości alkoholu:

  • Przybieranie na wadze- Standardowy kieliszek whisky o pojemności 35 ml zawiera 87 kcal, więc regularne picie kilku kieliszków może doprowadzić do przyrostu masy ciała.
  • Choroba wątroby- Picie 1 kieliszka whisky lub ponad 25 ml alkoholu dziennie może zwiększyć ryzyko potencjalnie śmiertelnych chorób, takich jak marskość wątroby (5).
  • Zwiększone ryzyko depresji- Badania sugerują, że osoby pijące dużo alkoholu są bardziej narażone na depresję niż osoby pijące umiarkowanie lub wcale (6).
  • Zwiększone ryzyko śmierci- Nadmierne spożycie alkoholu znacznie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do umiarkowanego spożycia lub abstynencji (7).

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych negatywnych skutków, najlepiej ograniczyć spożycie alkoholu do jednego drinka dziennie dla kobiet lub dwóch dla mężczyzn.

Jak pić whisky?

burbon whisky

Z odrobiną wody

Woda otwiera charakterystyczny smak whisky, jednocześnie zmniejszając intensywność alkoholu. Woda chemicznie tłumi cząsteczki etanolu, a także smaki wydobyte z drewnianych beczek.

W szczególności woda zmniejsza wpływ niepożądanych, niedojrzałych aromatów.

Wbrew temu, co moglibyście sobie wyobrazić, dodawanie wody do whisky nie jest dla osób, które nie potrafią sobie poradzić z jej aromatem. Jest wskazane dla ludzi, którzy chcą poczuć każdą jej nutę zapachową.

Krótka uwaga: woda może sprawić, że whisky wydaje się mętna, w zależności od tego, w jaki sposób woda została przefiltrowana. W jej mglistym kolorze nie ma nic złego i nie zmieni to wrażeń z jej picia.

Rodzaj szkła do serwowania

Picie szkockiej wymaga odpowiedniego szkła. Opcje są prawie nieograniczone i wahają się od kieliszków na nóżce po szklanki z grubym dnem.

Kieliszki do whisky mają szerokie dno, które zwęża się ku górze jak tulipan. Teoretycznie powoduje to uwięzienie aromatów w szkle i skupienie ich wszystkich w jednym miejscu.

Szklanki natomiast oprócz ekskluzywnego wyglądu mają także za zadanie utrzymanie izolacji termicznej, zarówno dla whisky, jak i dla lodu, który zwykle w niej pływa.

Podawanie z lodem

Niektórzy wielbiciele whisky wyśmiewają się z pomysłu schłodzenia szkockiej i rozcieńczenia jej topniejącym lodem. Ale dla osób dopiero zaczynających przygodę z tym alkoholem, lód może być bardzo korzystny.

Schładzanie napoju obniża dominujące smaki i aromaty alkoholu, czyniąc napój bardziej dostępnym. Będzie jednak również maskować niektóre smaki, które sprawiają, że szkocka smakuje jak szkocka.

Jeśli zamierzasz używać lodu, użyj dużych kostek, które powoli się topią i zajmują większość miejsca w kieliszku. W ten sposób odczujesz przyjemny chłód bez zamiany whisky w mocno rozcieńczony drink.