SPIS TREŚCI
Jeszcze nie tak dawno jedynym płynem, z którym jadło się płatki, było krowie mleko. Teraz jest ono dostępne w różnych odmianach: 3,2%, 2%, 1%, odtłuszczone (beztłuszczowe), a nawet jako mleko bez laktozy.
Dla osób z problemami dietetycznymi lub alergiami istnieją również alternatywy mleka krowiego. Napoje migdałowe, sojowe, ryżowe i kokosowe są coraz bardziej dostępne w sklepach. Istnieją inne alternatywy dla mleka krowiego, takie jak mleko kozie lub napój owsiany, które mogą być dobrym wyborem dla niektórych osób.
Każdy rodzaj alternatywy mleka ma swoje wady i zalety w zależności od diety, stanu zdrowia, potrzeb żywieniowych czy osobistych upodobań smakowych. Na przykład niektórzy mogą nie tolerować mleka krowiego i muszą wybrać alternatywę opartą na roślinach.
Natomiast osoby, które potrzebują zwiększyć spożycie kalorii i składników odżywczych, mogą zdecydować się na mleko, które jest skoncentrowanym źródłem białka, tłuszczu i kalorii.
Przyjrzyjmy się różnicom między tymi popularnymi napojami, aby określić, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Przy wszystkich odmianach wybieraj wersje niesłodzone. Mleko i jego zamienniki mogą podwoić ilość cukru, jeśli są dodatkowo słodzone.
Krowie mleko
Mleko pełnotłuste (3,2%) ma najwyższą zawartość tłuszczu spośród wszystkich rodzajów mleka. Jedna szklanka zawiera około:
- 150 kalorii
- 12 gramów węglowodanów w postaci laktozy (cukier mleczny)
- 8 gramów tłuszczu
- 8 gramów białka
Żaden z naturalnych składników mleka nie jest usuwany. Jak widać, mleko 3,2% jest bogate w naturalne białko, tłuszcz i wapń.
Mleko krowie o innej zawartości tłuszczu ma taką samą ilość węglowodanów i białka, z usuniętą częścią lub całością tłuszczu. Podczas gdy mleko 3,2% ma 150 kalorii w szklance, 1 procentowe ma 110 kalorii, a odtłuszczone tylko 80 kalorii.
Mleko 0% ma znacznie mniej kalorii niż mleko 3,2%. Jednak usunięcie tłuszczu zmniejsza ilość niektórych składników odżywczych, w tym witamin E i K.
Mleko bez laktozy jest przetwarzane w celu rozbicia laktozy, naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych.
Mleko bez laktozy jest również dobrym źródłem białka, wapnia, witamin i minerałów. Całkowita zawartość tłuszczu w mleku bez laktozy jest różna, ponieważ zależy od producenta.
Zalety mleka krowiego
- Mleko pełnotłuste może dostarczyć niezbędnych białek, dodatkowych kalorii z tłuszczów, a także witamin i minerałów.
- Są dostępne wersje bez laktozy dla osób z nietolerancją laktozy.
- Mleko krowie jest szeroko dostępne w wersjach świeżych, pasteryzowanych w niższej temperaturze.
Wady mleka krowiego
- Mleko 3,2% jest bogate w kalorie i tłuszcz.
- Wiele osób nie toleruje laktozy, cukru znajdującego się w mleku.
- Niektórzy mają etyczne obawy dotyczące praktyk w gospodarstwach mleczarskich.
Napój migdałowy
Napój migdałowy wytwarzany jest ze zmielonych migdałów i przefiltrowanej wody. Może również zawierać skrobie i zagęszczacze poprawiające konsystencję i okres przydatności do spożycia.
Osoby uczulone na migdały lub orzechy powinny unikać napoju migdałowego.
Napój migdałowy ma zazwyczaj mniej kalorii niż mleko, o ile jest niesłodzony. Nie zawiera również tłuszczów nasyconych i laktozy.
Szklanka niesłodzonego napoju migdałowego zawiera:
- około 30 do 60 kalorii
- 1 gram węglowodanów (odmiany słodzone mają więcej)
- 3 gramy tłuszczu
- 1 gram białka
Chociaż migdały są dobrym źródłem białka, napój migdałowy nim nie jest. Napój migdałowy również nie jest dobrym źródłem wapnia. Jednak wiele marek napojów migdałowych uzupełnia je wapniem, witaminą A i witaminą D.
Zalety napoju migdałowego
- Mało kalorii.
- Zwykle jest wzbogacony, aby być dobrym źródłem wapnia, witaminy A i witaminy D.
- Jest wegański i naturalnie nie zawiera laktozy.
Wady napoju migdałowego
- Nie jest dobrym źródłem białka.
- Może zawierać karageninę, która może powodować problemy trawienne u niektórych osób.
- Istnieją pewne obawy środowiskowe dotyczące ilości wody używanej do uprawy migdałów.
Napój sojowy
Napój sojowy jest wytwarzany z ziaren soi i przefiltrowanej wody. Podobnie jak inne alternatywy mleka, może zawierać zagęszczacze poprawiające konsystencję i wydłużające okres przydatności do spożycia.
Jedna szklanka niesłodzonego napoju sojowego to:
- około 80 do 100 kalorii
- 4 gramy węglowodanów (odmiany słodzone mają więcej)
- 4 gramy tłuszczu
- 7 gramów białka
Ponieważ pochodzi z roślin, napój sojowy jest naturalnie wolny od cholesterolu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Nie zawiera również laktozy. Soja i napój sojowy są dobrym źródłem białka, wapnia (po wzbogaceniu) i potasu.
Zalety napoju sojowego
- Jest dobrym źródłem potasu i może być wzbogacony witaminami A, B12 i D, a także wapniem.
- Zawiera tyle samo białka co mleko krowie, ale ma mniej kalorii niż mleko 3,2% i mniej więcej tyle samo co 1% lub 2% mleko.
- Zawiera bardzo mało tłuszczów nasyconych.
Wady napoju sojowego
- Soja jest częstym alergenem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
- Większość soi produkowanej na świecie pochodzi z roślin zmodyfikowanych genetycznie, co dla niektórych jest powodem do niepokoju.
Napój ryżowy
Napój ryżowy wytwarza się z mielonego ryżu i wody. Podobnie jak inne alternatywy mleka, często zawiera dodatki poprawiające konsystencję i stabilność podczas przechowywania.
Ze wszystkich alternatyw mleka jest najmniej prawdopodobne, aby wywoływał alergie. To sprawia, że jest to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko, soję lub orzechy.
Napój ryżowy zawiera najwięcej węglowodanów, zapewniając około:
- 120 kalorii
- 22 gramy węglowodanów
- 2 gramy tłuszczu
- mało białka (mniej niż 1 gram)
Chociaż napój ryżowy może być wzbogacony wapniem i witaminą D, nie jest ich naturalnym źródłem, podobnie jak napój sojowy i migdałowy. Wykazano również, że ryż ma wyższy poziom nieorganicznego arsenu.
Zaleca się, aby nie polegać wyłącznie na ryżu i produktach ryżowych, zwłaszcza w przypadku niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży.
Zalety napoju ryżowego
- To najmniej alergizująca alternatywa mleka.
- Może być wzmocniony, aby być dobrym źródłem wapnia, witaminy A i witaminy D.
- Napoje ryżowe są naturalnie słodsze niż inne zamienniki mleka.
Wady napoju ryżowego
- Jest bogaty w węglowodany, więc jest najmniej pożądanym wyborem dla osób z cukrzycą.
- To nie jest dobre źródło białka.
- Spożywanie zbyt dużej ilości produktów ryżowych może stanowić zagrożenie dla zdrowia niemowląt i dzieci ze względu na poziom nieorganicznego arsenu.
Napój kokosowy
Napój kokosowy wytwarzany jest z przefiltrowanej wody i śmietanki kokosowej, która jest wytwarzana ze startego dojrzałego miąższu kokosowego. Pomimo swojej nazwy orzech kokosowy w rzeczywistości nie jest orzechem, więc osoby z alergią na orzechy mogą bezpiecznie go spożywać.
Napój kokosowy jest określany jako „napój z mleka kokosowego”, ponieważ jest to produkt bardziej rozcieńczony niż mleczko kokosowe używane do gotowania, które zwykle jest sprzedawane w puszkach.
Podobnie jak w przypadku innych alternatyw mleka, napoje kokosowe często zawierają dodatek zagęszczaczy i innych składników.
Napoje kokosowe zawierają więcej tłuszczu niż inne alternatywy mleka. Każda szklanka niesłodzonego napoju kokosowego zawiera:
- około 50 kalorii
- 2 gramy węglowodanów
- 5 gramów tłuszczu
- 0 gramów białka
Napój z mleka kokosowego nie zawiera naturalnie wapnia, witaminy A ani witaminy D. Można go jednak wzbogacić o te składniki odżywcze.
Zalety napoju kokosowego
- Napoje kokosowe są bezpieczne dla większości osób z alergią na orzechy.
- Może być wzbogacony, aby być dobrym źródłem wapnia, witaminy A i witaminy D.
Wady napoju kokosowego
- To nie jest dobre źródło białka.
- Może zawierać karageninę, która może powodować problemy trawienne u niektórych osób.
Napój owsiany
Napój owsiany jest popularnym, bezmlecznym, przyjaznym weganom substytutem mleka.
Jest wytwarzany przez namaczanie owsa i blendowanie go z wodą, a następnie przecedzanie, aby oddzielić napój od owsa.
Jest wyjątkowy, ponieważ nie zawiera wielu alergenów występujących w innych typach napojów mlecznych.
W porównaniu z innymi rodzajami napojów, owsiane ma na ogół więcej kalorii, węglowodanów i błonnika niż mleko migdałowe, sojowe lub krowie, a jednocześnie dostarcza mniej białka niż soja i odmiany mleczne.
- 120 kalorii
- 16 gramów węglowodanów
- 5 gramów tłuszczu
- 3 gramy białka
Większość komercyjnych napojów owsianych jest wzbogacona witaminami A, D, B2 i B12, a także różnymi minerałami, takimi jak wapń.
Zalety napoju owsianego
- To rozsądna opcja dla osób z ograniczeniami żywieniowymi.
- Jest bogaty w beta-glukany, rozpuszczalny błonnik o korzystnym działaniu na serce.
- Jest często wzbogacany wapniem i witaminą D, co korzystnie wpływa na kości.
Wady napoju owsianego
- Niektóre odmiany mogą zawierać dużo cukru, zwłaszcza jeśli są słodzone lub aromatyzowane.
- Większość komercyjnych napojów nie jest certyfikowana jako bezglutenowa, choć są wyjątki.