SPIS TREŚCI
Majonez jest popularny dodatkiem w każdej kuchni, wytwarzanym z żółtek jaj, octu, oleju i przypraw. Ma kremowy, pikantny smak, który sprawdza się szczególnie dobrze w kanapkach, sałatkach, dressingach i sosach. Jeśli jednak chcesz ograniczyć spożycie kalorii lub wyeliminować jaja z diety, możesz się zastanawiać, czy zamiast majonezu możesz użyć innych zamienników.
W tym artykule znajdziesz 9 najlepszych zamienników majonezu, w tym kilka opcji przyjaznych weganom.
1. Śmietana
Śmietana może nadać świeżego smaku prawie każdej potrawie, która wymaga majonezu. Zawiera również kilka witamin i minerałów w niewielkich ilościach, w tym witaminę A, ryboflawinę i witaminę B12. Dwie łyżki (30 gramów) kwaśnej śmietany zawierają 59 kcal i 6 gram tłuszczu.
Możesz użyć kwaśnej śmietany w przepisach wymagających majonezu, po prostu zastępując je w równej ilości.
Spróbuj dodać ją do sałatek, sosów, kanapek i past, aby nadać swoim ulubionym przepisom orzeźwiającego akcentu.
2. Pesto
Pesto to popularny sos przypominający pastę z orzeszków piniowych, bazylii, czosnku, sera i oliwy z oliwek.
Chociaż ma bardziej orzechowy smak niż majonez, możesz go użyć w niektórych przepisach, aby zwiększyć spożycie witaminy E, witaminy K, manganu i zdrowych jednonienasyconych tłuszczów a oliwy z oliwek.
1/4 szklanki (61 gramów) pesto zawiera 260 kcal oraz 26 gramów tłuszczu.
Aby uzyskać najlepszy efekt, użyj pesto zamiast majonezu, aby nadać odrobinę koloru i smaku kanapką czy zapiekanką. Świetnie sprawdza się również w sałatce z makaronem lub skrapiając smażone warzywa jako smaczny dodatek.
3. Jogurt grecki
Chociaż jogurt grecki jest świetnym dodatkiem śniadaniowym, w wielu przepisach jest również doskonałym substytutem majonezu. Jogurt grecki jest nie tylko bogaty w białko, ale także jest doskonałym źródłem mikroelementów, w tym fosforu, witaminy A, wapnia i cynku.
200 gramowa porcja zwykłego, niskotłuszczowego jogurtu greckiego zawiera 146 kcal oraz 4 gramy tłuszczu.
Jogurt grecki może nadać gęstą, kremową konsystencję potrawą, jak sałatka z jajek, sałatka z kurczakiem lub sałatka z tuńczyka. Możesz również użyć go zamiast majonezu, aby zwiększyć wartości odżywcze i urozmaicić smak ulubionych daniom.
4. Musztarda
Musztarda może być świetną niskokaloryczną alternatywą dla majonezu w zapiekankach i kanapkach.
1 porcja musztardy zawiera 1/10 kalorii znajdujących się w majonezie. Jedna łyżka (15 gramów) musztardy zawiera 9 kcal i 0,5 grama tłuszczu.
Musztarda miodowa może nadać słodki i pikantny smak sałatkom i kanapkom. Z drugiej strony musztarda Dijon jest nieco bardziej pikantna, co może być lepszą opcją w przypadku niektórych przepisów. Możesz też eksperymentować z innymi odmianami, w tym z musztardą żółtą, francuską lub pikantną brązową.
5. Jajka
Jeśli kończy Ci się majonez, możesz z łatwością ubić swój własny majonezu na bazie jajek, używając kilku prostych składników.
Jajka są bardzo pożywne i są doskonałym źródłem białka, selenu, witaminy B12 i ryboflawiny. Jedno duże jajko zawiera 72 kcal i 5 gram tłuszczu.
Oto przepis, z którego możesz zrobić własny majonezu, używając jajek i kilku innych prostych składników.
Domowy majonez
Możesz użyć go w dowolnym przepisie, który wymaga majonezu, w tym sałatkach, kanapkach i sosach.
Składniki
- 1 żółtko
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie
- Wymieszaj razem sok z cytryny i żółtko.
- Powoli dodawaj oliwę z oliwek i kontynuuj ubijanie, aż się dobrze połączą.
- Dopraw solą do smaku.
6. Oliwa z oliwek
Bogata w zdrowe nienasycone tłuszcze oliwa z oliwek jest dobrze znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Co ciekawe, niektóre badania sugerują, że oliwa z oliwek może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, poprawie zdrowia serca i ochronie przed niektórymi rodzajami raka. Dodatkowo może być zdrowym, przyjaznym weganom substytutem majonezu w wielu przepisach i potrawach.
Jedna łyżka (13,5 grama) oliwy z oliwek zawiera 119 kcal i 13,5 grama tłuszczu.
Należy pamiętać, że używanie w potrawach oliwy z oliwek zamiast majonezu może zmienić smak i konsystencję dania końcowego.
Może jednak zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów i być dobrą opcją dla dań, jak sałatka z makaronem czy sosy do sałatek.
7. Awokado
Dzięki zawartości zdrowych dla serca tłuszczów, awokado może być świetną alternatywą dla majonezu w sałatkach i kanapkach.
Awokado jest bogate w różnorodne składniki odżywcze, w tym błonnik, miedź, kwas foliowy i witaminę E. Jedna filiżanka (146 gramów) pokrojonego w plasterki awokado zawiera 234 kcal i 21,5 grama tłuszczu.
Spróbuj zamienić majonez na pokrojone w kostkę lub zmielone w puree awokado w potrawach jak sałatka z tuńczykiem lub kurczakiem.
Alternatywnie możesz spróbować zrobić własny substytut majonezu z awokado, korzystając z poniższego przepisu.
Domowy majonez z awokado
Ten zamiennik majonezu jest wegański i zawiera dużo zdrowych tłuszczów z awokado i oliwy z oliwek.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado (puree)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- sól
- czosnek w proszku
- cebula w proszku
- czarny pieprz
Wykonanie
- Wrzuć awokado, oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę Dijon do misy robota kuchennego i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą, czosnkiem w proszku, cebulą w proszku i czarnym pieprzem.
8. Hummus
Dzięki gładkiej konsystencji i bogatemu smakowi hummus jest wszechstronnym składnikiem, którym możesz zastąpić majonez w różnych potrawach. Jest również bardzo pożywny i bogaty w błonnik, białko i kilka mikroelementów.
Dwie łyżki (60 gramów) zwykłego hummusu zawierają 146 kcal i 11 gram tłuszczu.
Chociaż hummus może nie być odpowiednim zamiennikiem we wszystkich przepisach zawierających majonez, może dobrze sprawdzać się w zapiekankach i kanapkach. Możesz również dodać hummus do sałatki z makaronem lub tuńczykiem, aby zwiększyć ilość białka i błonnika oraz nadać potrawom gęstą, kremową konsystencję.
9. Tahini
Tahini to popularna przyprawa z mielonego sezamu. Używanie tahini zamiast majonezu to doskonały sposób na odświeżenie smaku sałatek z makaronem, jednocześnie wprowadzając do diety dodatkowe składniki odżywcze.
Jedna łyżka (15 gramów) tahini zawiera 89 kcal i 8 gram tłuszczów.
Aby uzyskać pyszny wegański dressing, wypróbuj następujący przepis, którego możesz użyć w sałatkach zamiast majonezu:
Domowy sos tahini
Składniki
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
Wykonanie
- W misce wymieszaj tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę.
- Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku do smaku.
Podsumowanie
Niezależnie od tego, czy chcesz wyeliminować z diety majonez, czy próbujesz zmniejszyć spożycie kalorii, dostępnych jest wiele pysznych jego zamienników.
Spróbuj poeksperymentować z niektórymi opcjami wymienionymi powyżej, aby nadać swoim ulubionym potrawom odrobinę innego smaku lub zmienić je w zupełnie nowe doznanie kulinarne.