SPIS TREŚCI
Pomarańcze są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Jednak, po ich obraniu zostaje nam skórka pomarańczowa, którą wyrzucamy.
Mimo to niektórzy twierdzą, że skórka zawiera ważne składniki odżywcze i powinny być spożywane, a nie usuwana.
W tym artykule opisano, czy skórka pomarańczowa stanowi zdrowy dodatek do diety, czy też wręcz odwrotnie.
Czy skórka pomarańczowa jest zdrowa?
Pomarańcze to soczyste, słodkie owoce cytrusowe znane z wysokiej zawartości witaminy C.
Natomiast mało kto wie, że skórka pomarańczy jest również bogata w wiele składników odżywczych. W tym błonnik, witaminę C i związki roślinne, takie jak polifenole.
Tylko 1 łyżka stołowa (6 gramów) skórki pomarańczowej zapewnia 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – prawie 3 razy więcej niż miąższ pomarańczy. Ta sama porcja zawiera również około 4 razy więcej błonnika ( 1 , 2 ).
Badania pokazują, że dieta bogata w witaminę C i błonnik korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu pokarmowego i może chronić przed niektórymi rodzajami raka (4, 5, 6).
Skórka pomarańczowa zawiera również dobre ilości prowitaminy A, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy, witaminy B6 i wapnia.
Ponadto jest bogata w związki roślinne zwane polifenolami, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość i choroba Alzheimera (7).
Ponadto prawie 90% olejków eterycznych w skórce pomarańczowej składa się z limonenu, naturalnie występującego związku chemicznego, który został zbadany pod kątem właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, w tym przeciw rakowi skóry (8).
Potencjalne wady skórki pomarańczowej
Pomimo korzyści odżywczych jedzenie skórki pomarańczowej ma również pewne wady.
Skórka pomarańczowa może zawierać pestycydy
Pestycydy są często stosowane w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, w celu ochrony przed pleśnią i owadami.
Badania wykazały, że miąższ pomarańczy ma bardzo niski lub niewykrywalny poziom pestycydów. W przeciwieństwie do skórki, która zawiera wyższy ich poziom (9).
Badania łączą przewlekłe przyjmowanie pestycydów z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym zwiększonym ryzykiem raka i zaburzeniami hormonalnymi (10, 11).
Efekty te związane są przede wszystkim z chronicznie wysokim poziomem ekspozycji na pestycydy, a nie ze spożywaniem niewielkich ilości występujących w skórce owoców.
Jednak nadal zaleca się mycie pomarańczy pod gorącą wodą, aby zmniejszyć ilość spożywanych pestycydów (12).
Może być trudna do strawienia
Ze względu na twardą teksturę i wysoką zawartość błonnika, skórka pomarańczy może być trudna do strawienia.
W rezultacie zjedzenie jej, zwłaszcza w postaci większych kawałków, może powodować dyskomfort w żołądku w postaci skurczy lub wzdęć.
Nieprzyjemny smak i konsystencja
W przeciwieństwie do miąższu pomarańczy, skórka ma twardą, suchą konsystencję, którą trudno przeżuć.
Jest również gorzka, co niektórzy ludzie mogą uznać za niekomfortowe.
Pomimo korzyści odżywczych połączenie gorzkiego smaku i twardej konsystencji może sprawić, że skórka pomarańczowa będzie nieprzyjemna w konsumpcji.
Do czego dodawać skórkę pomarańczową?
Chociaż możesz wgryźć się bezpośrednio w skórę pomarańczy, najlepiej spożywać mniejsze jej ilości na raz, aby zapobiec dolegliwościom żołądkowym.
Za pomocą noża lub obieraczki do warzyw skórkę pomarańczy można pokroić w cienkie paski i dodać do sałatek lub koktajli.
Aby uzyskać słodszy smak, można ją kandyzować lub wykorzystać do przygotowania marmolady pomarańczowej.
Wreszcie, skórkę pomarańczową można w łatwy sposób wprowadzić do diety poprzez dodanie jej do jogurtu, płatków owsianych, ciast, sosów sałatkowych lub marynat.
Jednak pamiętaj, aby najpierw umyć owoce.
Jak zrobić- kandyzowana skórka pomarańczowa?
Składniki na 1,5 szklanki:
- 6 dużych pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 1/4 – 1/2 szklanki wody
Przepis:
-
- Pomarańcze wyszorować gorąca wodą.
- Obrać skórkę, usunąć białą warstwę i pokroić w drobne ćwiartki.
- Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Następnie odcedzić, znów zagotować i ponownie odcedzić.
- W garnku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem, wrzucić skórkę pomarańczy.
- Gotować około 45 minut na małym ogniu (bez przykrycia) w razie potrzeby dolać wody.
- Gdy stanie się półprzezroczysta zdjąć z ognia i wystudzić.
- Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.