Skip to content

Zamiennik śmietany – 9 ciekawych alternatyw dla każdego

Czas czytania artykułu: 5 minut

Śmietana jest stosowana w wielu różnych przepisach, w tym zupach, sosach, domowym maśle, lodach i śmietanie. Zamiennik śmietany to alternatywa zmniejszająca zawartość tłuszczu w potrawie lub po prostu jest to wegański odpowiednik zwykłej śmietany.

W tym artykule omówiono 10 najlepszych substytutów śmietany.

1. Mleko i masło, jako zamiennik śmietany

Połączenie mleka i masła to łatwy i niezawodny sposób na zastąpienie tłustej śmietany, które sprawdzi się w przypadku większości przepisów.

Masło zwiększa zawartość tłuszczu w mleku, dzięki czemu przypomina śmietankę kremówkę.

Połącz 1/4 szklanki roztopionego masła z 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszaj, aby otrzymać 1 szklankę gęstej śmietany. Możesz również dodać łyżkę (8 gramów) mąki, aby zagęścić mieszaninę, zwłaszcza jeśli używasz mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Należy pamiętać, że ten zamiennik śmietany dobrze sprawdza się w przepisach, w których danie jest gotowane lub pieczone. Nadając smak i kremowość wysokoprocentowej śmietany. Jednak nie będzie się ubijać tak samo, jak śmietanka.

2. Napój sojowy i oliwa z oliwek

Aby uzyskać wegańską, bezmleczną alternatywę dla śmietany, spróbuj zmieszać napój sojowy z oliwą z oliwek.

Podobnie jak połączenie mleka i masła, oliwa z oliwek dodaje tłuszcz do napoju sojowego, nadając mu smak i właściwości porównywalne do śmietany.

Aby odtworzyć smak i gęstość śmietany, połącz 2/3 szklanki napoju sojowego z 1/3 szklanki oliwy z oliwek.

Ten zamiennik śmietany najlepiej nadaje kruchość i smak dań gotowanych i pieczonych, ale nie powinien być stosowany w przepisach wymagających ubijania.

3. Mleko i skrobia kukurydzianaskrobia kukurydziana

Jeśli szukasz niskotłuszczowej, niskokalorycznej alternatywy dla ciężkiej śmietanki, ta kombinacja może się dobrze sprawdzić.

Skrobia kukurydziana służy do zagęszczania mleka, aby odtworzyć teksturę gęstej śmietany.

Aby zastąpić 1 szklankę śmietany w przepisie, dodaj 2 łyżki (19 gramów) skrobi kukurydzianej do 1 szklanki mleka i zamieszaj, aż zgęstnieje.

Możesz użyć mleko odtłuszczone, aby zmniejszyć kalorie i zawartość tłuszczu w potrawie.

Ten zamiennik śmietany jest szczególnie przydatny w kuchni, ale może zmienić teksturę wypieków i nie ubija się tak dobrze, jak śmietanka.

4. Silken Tofu i napój sojowy

Podobnie jak zwykłe tofu, silken tofu jest wytwarzane ze skondensowanego mleka sojowego, które zostało uformowane w białe bloki.

Jednak silken tofu ma bardziej miękką konsystencję i można je łatwo zmieszać z wysokobiałkowym, bezmlecznym zamiennikiem śmietany.

Zmieszanie go z napojem sojowym pomaga nadać mu gładką konsystencję i usunąć grudki. Możesz także użyć zwykłego mleka lub innego napoju roślinnego zamiast sojowego.

Połącz równe części silken tofu i napoju sojowego i dokładnie zmiksuj w blenderze lub robocie kuchennym, aż mieszanina osiągnie gładką, gęstą konsystencję. Następnie użyj jej zamiast śmietany, aby zagęścić ulubione danie, takie jak zupy lub sosy.

Ponieważ można ją ubić jak śmietankę, możesz również dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub posypać cukrem, aby zrobić z niej domowej roboty wegańską bitą polewę do deserów.

5. Grecki jogurt i mleko

Mieszanka greckiego jogurtu i mleka to kolejny zamiennik śmietany, który pomoże Ci zagęścić przepisy.

Jogurt grecki jest bogaty w białko i może stanowić zdrowy dodatek do gotowego produktu, zwiększając zawartość białka.

Jest gęstszy niż śmietana, ale można dodać mleko, aby go rozrzedzić i uzyskać konsystencję podobną do śmietany.

Wymieszaj równe części jogurtu greckiego i mleka i użyj zamiast tej samej ilości śmietany.

Należy pamiętać, że ten substytut może zwiększyć gęstość potraw, takich jak zupy lub sosy, ale nie powinien być stosowany w przepisach wymagających ubijania.

Ponadto jogurt grecki ma mniejszą zawartość tłuszczu i może nie zapewniać takiej samej kruchości lub smaku jak ciężka śmietanka w wypiekach lub deserach.

6. Mleko w proszkumleko w proszku zamiennik śmietany

Mleko w proszku to, trwały produkt mleczny zawierający około 60% mniej wody niż zwykłe mleko.

W związku z tym jest gęstsze, o suchej konsystencji i może być łatwą, niskokaloryczną alternatywą dla ciężkiej śmietany.

Mleko w proszku najlepiej sprawdza się w przepisach, w których śmietana jest składnikiem płynnym, na przykład w wypiekach, ponieważ nie zapewnia takiej samej gęstości i nie ubija się tak dobrze.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zastąp śmietanę taką samą ilością mleka w proszku. 

7. Twarożek i Mleko

Twaróg wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest bogaty w białko i wiele mikroelementów, dzięki czemu jest zdrowym substytutem śmietany.

Sam twarożek może być dobrym substytutem ciężkiej śmietany, nadając gęstość potrawom, takim jak sosy. Po prostu usuń grudki, miksując w blenderze lub robocie kuchennym.

Możesz również zmieszać go z mlekiem, aby odtworzyć gładką, kremową konsystencję śmietany do wykorzystania w innych przepisach.

Połącz równe części twarogu i mleka i miksuj, aż wszystkie grudki zostaną usunięte. Możesz użyć tej mieszanki zamiast takiej samej ilości śmietany.

Upewnij się, że wybierasz przepisy, które są zgodne z wyraźnym, serowym smakiem twarogu, takie jak pikantne zupy i sosy.

Dodatkowo pamiętaj, że twarożek może być bogaty w sód. Jeśli jesteś wrażliwy na sól, możesz zdecydować się na wersję o niższej zawartości sodu lub dostosować ilość soli w swoim przepisie, jeśli używasz ten zamiennik śmietany.

8. Krem kokosowy

Krem kokosowy to wszechstronny składnik, który stanowi doskonały wegański zamiennik śmietany.

Chociaż można go kupić w postaci gotowej, można go również łatwo przygotować w domu na mleku kokosowym.

Wystarczy na noc schłodzić puszkę pełnotłustego mleka kokosowego w lodówce, otworzyć i przelać płynną zawartość do innego pojemnika. Pozostały gęsty, utwardzony krem ​​kokosowy można następnie wyjąć z puszki i użyć jako substytut gęstej śmietany.

Zamień taką samą ilość śmietanki na krem ​​kokosowy i używaj jej w przepisach na ulubione słodycze i wypieki. Możesz nawet użyć go do zrobienia lodów kokosowych lub ubić i użyć jako smacznej polewy do deserów.

Chociaż krem ​​kokosowy ma właściwości podobne do śmietany, należy pamiętać, że może on zmienić smak produktu końcowego i powinien być stosowany tylko w odpowiednich przepisach.

9. Ser śmietankowyserek śmietankowy ser

Serek śmietankowy to rodzaj świeżego sera wytwarzanego z mleka i śmietanki. Chociaż jest najczęściej używany jako pasta do smarowania bułeczek, w niektórych przepisach może również stanowić dobry zamiennik śmietany.

W szczególności serek śmietankowy jest dobrym substytutem lukru i może pomóc zagęścić zupy i sosy na bazie śmietany. Nie należy go jednak stosować jako zamiennik śmietanki w przepisach wymagających ubijania.

Serek śmietankowy sprawdzi się jako substytut ciężkiej śmietany w stosunku jeden do jednego.

Należy pamiętać, że serek śmietankowy może zmienić smak i konsystencję produktu końcowego, dlatego należy go używać w odpowiednich przepisach, w których smaki będą ze sobą współgrać, na przykład w kremowych zupach lub sosach serowych.

Podsumowanie

Śmietanę można znaleźć w wielu przepisach, zarówno na słono, jak i na słodko. Zamiennik śmietany to alternatywa o której mało kto wie.

Jeśli nie masz pod ręką śmietany lub wolisz niskotłuszczową lub wegańską alternatywę, istnieje wiele zamienników.

Niektórzy nawet zwiększają ilość białka lub ograniczają kalorie. Należą do nich jogurt grecki, twarożek i tofu.

Jednak zamiennik śmietany  w przepisie może zmienić smak i konsystencję. Dlatego upewnij się, że używasz tych, które są zgodne.