Skip to content

Czym zastąpić ocet ryżowy? 3 najlepsze opcje

Czas czytania artykułu: 2 minut

Ocet ryżowy to rodzaj octu wytwarzanego ze sfermentowanego ryżu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest podstawowym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej, w tym marynowanych warzyw, ryżu do sushi, sosów do sałatek i sałatek.

Jeśli jednak jesteś w potrzebie i nie masz pod ręką octu ryżowego, możesz zamiast tego użyć kilka prostych zamienników.

1. Ocet z białego winaocet

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji białego wina w ocet.

Posiada łagodny, lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do dressingów i sosów. Ma również podobny profil smakowy do octu ryżowego, dzięki czemu można go łatwo zamienić w większości przepisów.

Ponieważ jednak ocet z białego wina nie jest tak słodki jak ocet ryżowy, możesz dodać odrobinę cukru, aby dopasować jego profil smakowy.

Aby zastosować jako zamiennik octu ryżowego ocet winny, należy zastosować taka samą objętość płynu. Słodycz można nadać poprzez odrobinę cukru (dokładnie ¼ łyżeczki lub 1 gram) na łyżkę stołową (15 ml) octu z białego wina.

2. Ocet jabłkowyocet jabłkowy zamiennik octu ryżowego

Ocet jabłkowy to rodzaj octu wytwarzanego z cydru jabłkowego, który przeszedł proces fermentacji.

Dzięki łagodnemu smakowi i posmakowi jabłka, ocet jabłkowy stanowi dobry zamiennik niemal każdego rodzaju octu.

Można z łatwością użyć octu jabłkowego zamiast ryżowego w prawie każdym daniu, jak ryż do sushi czy marynaty.

Chociaż posmak jabłkowy jest dość słaby w occie jabłkowym, należy pamiętać, że może stać się bardziej wyraźny, jeśli zostanie użyty w niektórych procesach, jak marynowanie.

Zastąp ocet ryżowy taką samą ilością octu jabłkowego. Aby uwzględnić dodatkową słodycz octu ryżowego, możesz dodać 1/4 łyżeczki (1 gram) cukru na każdą łyżkę stołową (15 ml) octu jabłkowego.

3. Sok z cytryny lub limonkiskórka z cytryny zdrowie właściwości

Jeśli używasz octu ryżowego do dressingów, sałatek czy sosów, możesz łatwo zamienić go odrobiną soku z cytryny lub limonki.

Cytryny i limonki są bardzo kwaśne i mogą z łatwością naśladować kwasowość octu ryżowego w większości dań.

Chociaż możesz użyć soku z cytryny lub limonki w prawie każdym przepisie zamiast octu ryżowego, pamiętaj, że sok zmieni smak końcowego produktu i może pozostawić wyraźny cytrusowy aromat.

Aby w potrawach zastąpić ocet ryżowy, po prostu zastosuj podwójną ilością soku z cytryny lub limonki.

Podsumowanie

Ocet ryżowy jest używany w wielu potrawach.

Ale jeśli nie masz go pod ręką, istnieje wiele rodzajów zamienników, które możesz użyć. Opcjonalnie użyj soku z cytryny lub limonki, aby nadać dodatkowy smak i kwasowość potrawą.

Nawet jeśli nie masz pod ręką octu ryżowego, możesz przygotować wiele dań, w tym marynowane warzywa, sałatki i dressingi, po prostu zastępując ocet ryżowy jedną z podwyższysz opcji.