kombucha

Kombucha – co to jest i dlaczego warto ją spożywać?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Kombucha zyskuje coraz większą popularność w Polsce, jednak nadal wiele osób nie ma pojęcia, co to tak właściwie jest. Wyjaśniamy skąd się wziął ten napój i dlaczego warto go spożywać regularnie.

Co to jest kombucha?

Kombucha to napój, który powstaje na bazie grzyba herbacianego – grzyba kombucha. Stanowi on kolonię symbiotycznych kultur drożdży oraz bakterii. Tego rodzaju grzyb jest określany również nazwą grzyb japoński. Ma on postać galaretowatej masy, po dodaniu go do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować i tym sposobem powstaje napój kombucha.

Jak wygląda i smakuje kombucha?

Napój kombucha może mieć różną barwę – od jasnoszarej do ciemnobrązowej. Jego kolor zależy od użytych składników. Kombuchę można przygotować na bazie herbaty czarnej, zielone lub z dzikiej róży z dodatkiem cukru. Napój ten ma smak słodko-kwaśny, jest musujący i orzeźwiający.

Prozdrowotne właściwości kombuchy

Kombuchę warto spożywać regularnie ze względu na jej cenne właściwości prozdrowotne. Napój ten zawiera kwasy organiczne (jabłkowy, octowy, askorbinowy, mlekowy, szczawiowy, glukonowy i glukuronowy), a także witaminę C i witaminy z grupy B oraz etanol, polifenole, żelazo, potas, cynk, mangan i miedź. Kombucha ma niskie pH, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu octowego, a to z kolei sprawia, że ma ona właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto wykazuje się również działaniem przeciwutleniającym, skutecznie wspomaga układ odpornościowy i reguluje poziom cukru we krwi.

Kto powinien pić regularnie kombuchę?

Ten niepasteryzowany napój jest polecany przede wszystkim tym osobom, którym zależy na wybieraniu zdrowej żywności i zdrowych napojów. Kombucha posiada interesujący smak, jest orzeźwiająca, dlatego znakomicie sprawdzi się latem i jest bardzo zdrową alternatywą dla soków owocowych, które należy spożywać z umiarem, oraz napojów musujących, które zwykle posiadają ogromną ilość cukru lub słodziku.

Przeciwwskazania do spożywania kombuchy

Kombucha posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, jednak istnieją także przeciwwskazania do jej spożywania. Napój ten zawiera niewielką ilość alkoholu, dlatego też nie powinny go spożywać dzieci, a także kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Natomiast ze względu na zawartość cukru, z kombuchy powinni zrezygnować również diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Warto wiedzieć, że picie kombuchy może wywoływać działania niepożądane, takie jak na przykład zawroty i bóle głowy, reakcje alergiczne czy nudności. Objawy te jednak występują bardzo sporadycznie i jedynie w pojedynczych przypadkach. Zwykle mają związek ze stanem zdrowia, nadmierną konsumpcją kombuchy czy nieprawidłowym przygotowaniem napoju bądź nieprawidłowym przechowywaniem go w warunkach domowych.

Gdzie kupić kombuchę?

Kombuchę można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością bądź żywnością azjatycką. Warto robić również zakupy z dostawą do domu w sklepie organic24.pl, gdzie można znaleźć nie tylko ten fermentowany, pyszny napój, ale i ekologiczną żywność.

Podobne artykuły