SPIS TREŚCI
Jak sprawdzić czy jaja są świeże, gdy nie posiadacie oryginalnego opakowania?
Oczywiście wystarczy popatrzeć tylko na datę na opakowaniu, ale co zrobić gdy go nie posiadamy?
Jak samemu w domu sprawdzić czy jaja są świeże?
Możemy posłużyć się metodą zanurzeniową. Potrzebujemy tylko przezroczyste naczynie z wodą, do którego wkładamy jajo.
Wraz z upływem czasu woda odparowuje z jaja, zwiększa się komora powietrzna, a zmniejsza ciężar.
Prowadzi to do wypłynięcia jaja na powierzchnię wody.
Rysunek poniżej dokładnie obrazuje ten efekt:
Sama metoda jest poglądowa i nie jest 100% pewna. Lecz pozwala szacunkowo ocenić czy warto je spożyć, czy tez jest już za późno.
Pamiętajcie również, aby zanurzone jaja nie wkładać z powrotem do lodówki, tylko spożyć po „eksperymencie”. Takie mokre jajo szybko się psuje. O czym pisałem w artykule (kliknij).
Ile wynosi termin ważności na jajach?
Data minimalnej trwałości jaj, które kupujemy w sklepie to maksymalnie 28 dni od zniesienia.
Takie jaja możemy bezpiecznie spożywać pod warunkiem, że były prawidłowo przechowywane i nie są uszkodzone.
Oczywiście zawsze lepiej wybierać te, które znajdują się w w sklepowej lodówce. Ponieważ tak przechowywane w sklepie i u nas w domu, zachowują swoją świeżość nawet ponad 28 dni.
Te, które eksponowane są w temperaturze otoczenia o wiele szybciej tracą swoje właściwości i w ich wypadku data na opakowaniu jest kluczowa.