Czy podczas odchudzania można stosować sól i inne przyprawy?
SPIS TREŚCI
Jak doskonale wiesz, jedynym skutecznym sposobem na utratę nadprogramowych kilogramów jest odpowiednia dieta. Nawet najbardziej wymagające treningi i przyjmowane suplementy nie zaowocują pożądanym efektem, jeśli w planie żywieniowym wciąż będzie miejsce na duże ilości cukru, tłuszczu oraz… soli? Czy to prawda, że należy odstawić sól w diecie odchudzającej? Sprawdź, jak dokładnie działa ten podstawowy kuchenny składnik na organizm!
Czy sól ma kalorie i wpływa na zwiększanie masy ciała?
Oczywiście sól ma zerową wartość energetyczną i sama w sobie nie zwiększa masy ciała. Jednak ludzki organizm jest na tyle złożony, że należy spojrzeć na tę kwestię z nieco szerszej perspektywy. W Hanyang University Medical Center przeprowadzono badanie, które na celu miało rozwianie wszelkich wątpliwości co do zasadności ograniczania soli w diecie odchudzającej. Badacze podzielili uczestników na dwie grupy: jedna z nich przez 2 miesiące zobowiązana była do przestrzegania diety niskosodowej, druga grupa natomiast mogła spożywać dowolne ilości soli w posiłkach. Po tym czasie powtórzono analizę BMI badanych i okazało się, że rzeczywiście osoby na diecie niskosodowej straciły kilka kilogramów. Wynika to jednak nie z kaloryczności soli kuchennej, ale jej wpływu na retencję płynów w ludzkim organizmie. Mówiąc najprościej: sól wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie. W momencie, gdy usunięta jest ta nadprogramowa ilość wody (zatrzymana wcześniej przez sól, która następnie została wyeliminowana z diety), waga pokazuje mniejszą wartość niż wcześniej, jednak nie ma to związku z redukcją tkanki tłuszczowej. Czy jednak mimo to istnieją przyprawy, które mogą nam pomóc pozbyć się fałdek?
Jakie przyprawy warto uwzględnić w diecie odchudzającej?
Wiesz już, że warto ograniczyć ilość soli w diecie, by organizm nie gromadził zbyt dużej ilości wody, która “sztucznie” podnosi masę ciała. Nie należy jednak całkowicie z niej rezygnować, ponieważ jednocześnie zabezpiecza organizm przed odwodnieniem. Istnieje za to kilka innych przypraw, które dzięki swoim właściwościom mogą przyczynić się do autentycznej redukcji tkanki tłuszczowej. W pierwszej kolejności należy wspomnieć o chili (oraz innych ostrych papryczkach zawierających kapsaicynę), która działa dwutorowo. Po pierwsze – podnosi temperaturę ciała, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Po drugie – zjedzenie nawet niewielkiej porcji pikantnej potrawy sprawia, że czujemy się najedzeni. Im ostrzejszy jest posiłek, tym mniej jesteśmy w stanie go zjeść, zatem jeżeli chcesz szybciej odczuwać sytość, a jednocześnie jeść mniej, do przygotowywanych dań dodawaj chilli, czarny pieprz albo inne pikantne przyprawy.
Orientalne przyprawy, dzięki którym zredukujesz tkankę tłuszczową
Poszczególne przyprawy oraz zioła pomagają zmniejszyć apetyt albo przyspieszyć procesy trawienne, dzięki czemu organizm przyswaja znacznie mniejsze ilości tłuszczu. Aby jednak proces redukcji masy ciała odbywał się prawidłowo, warto dietę wzbogacić odpowiednimi ćwiczeniami. Mnóstwo przydatnych wskazówek, porad oraz ciekawostek dotyczących treningów w domu i na siłowni znajdziesz na stronie Fit2Fit.pl. Po intensywnym wysiłku możesz pozwolić sobie na przykład na obiad w stylu orientalnym, dodając do kurczaka z ryżem kurkumę, imbir oraz cynamon. Kurkumina pomoże Twojemu organizmowi wolniej produkować nowe komórki tłuszczowe, cynamon zmniejszy odczuwanie łaknienia, a imbir (podobnie jak chili) podniesie temperaturę ciała, a do tego wpłynie na wydzielanie soków żołądkowych odpowiedzialnych za sprawne trawienie posiłków.
Osoby przyzwyczajone do dużej ilości soli w diecie mają niełatwe zadanie, jakim jest przyzwyczajenie się do nowych smaków. Co ważne jednak, wiele przypraw potrafi zastąpić sól, sprawiając, że kurczak smakuje tak, jakby w istocie był wcześniej posolony. Uwzględnij w swojej diecie takie składniki jak chili, imbir, cynamon, kurkuma, tymianek oraz mięta, by cieszyć się smacznymi posiłkami i napojami, a jednocześnie gubić niechciane kilogramy!