Dlaczego warto jeść produkty z owsa?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Owies to jedno z najbardziej wartościowych zbóż. Jest źródłem wielu składników odżywczych, o które warto wzbogacać dietę. Poznaj ciekawostki na temat owsa, jego właściwości odżywcze oraz pomysły na zwiększenie udziału produktów owsianych w rodzinnym jadłospisie.

Owies – garść ciekawostek

Czy wiesz, że owies kiedyś traktowany był jako chwast, który utrudniał uprawę innych zbóż? Aż trudno w to uwierzyć! Tym bardziej że w dzisiejszych czasach owies stanowi jedno z najpopularniejszych zbóż wykorzystywanych w kuchni. Z racji początkowej niechęci do owsa zaczęto uprawiać go dosyć późno, bo ok. 2 000 lat temu. Pszenica, dla porównania, towarzyszy nam w kuchni już od ponad 10 000 lat. Choć sława owsa nadal nie dorównuje pszenicy, to dziś powszechnie uprawia się go w Europie, Azji oraz Ameryce. Jest to jedno z najzdrowszych zbóż, bardzo chętnie jadane na śniadanie.

Odżywcze właściwości owsa

Owies to przede wszystkim dawka zdrowych węglowodanów, która dostarcza energii całemu organizmowi i pobudza go do działania. Najprawdopodobniej to właśnie z tego powodu po produkty owsiane najczęściej sięgamy o poranku, gdy potrzebujemy dużej dozy energii na resztę dnia. Owies charakteryzuje się ponadto wysoką zawartością białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych – tych ostatnich jest w nim więcej niż w innych zbożach. To jeszcze nie wszystko! Twój organizm pobierze z owsa również cenne przeciwutleniacze, a także witaminy i składniki mineralne. Owies jest źródłem m.in. wapnia, cynku, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B.

Bogate źródło błonnika pokarmowego

Owies zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce wśród zbóż pod względem zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Dlaczego ten składnik jest tak ważny? To właśnie błonnik reguluje pracę naszych jelit. Co więcej, jest on również odpowiedzialny za poczucie sytości. Gdy spożywamy bogate w błonnik produkty, przez długi czas po posiłku nie odczuwamy głodu. Częścią zawartego w owsie błonnika są beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Jak zwiększyć ilość owsa w diecie?

Zachęciliśmy Cię opisem dobroczynnych właściwości owsa i zastanawiasz się właśnie, jak sprawić, by dieta Twojej rodziny była jeszcze bogatsza w to zboże? Najbardziej znanymi produktami z owsa są płatki oraz mąka. Te pierwsze w wielu domach od lat stanowią bazę śniadania. Mąkę owsianą można wykorzystywać natomiast w wypiekach, również tych słodkich. Nieco mniej znanym produktem jest kaszka owsiana. Jeśli nie ma jej jeszcze w Twojej kuchni, koniecznie napraw to niedopatrzenie. Bio kaszka owsiana stanowi solidną podstawę śniadania całej rodziny, nie tylko dzieci. Przygotujesz ją w kilka minut.

Proste i kreatywne pomysły na kaszę owsianą

Kaszkę owsianą na śniadanie można jadać w wersji słodkiej albo wytrawnej. Bez trudu zaspokoi więc potrzeby smakowe każdego członka rodziny. Sprawdzonym sposobem na proste i zdrowe śniadanie jest wymieszanie kaszki z wybranymi owocami albo warzywami liofilizowanymi. Kaszkę owsianą możesz też dodawać do wypieków. Zastępując nią mąkę, sprawisz, że wypieki będą bardziej pożywne i wartościowe.

Udostępnij: