Jakie produkty warto mrozić, a które nie? – Sprawdź!

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Świadomy konsument to zdecydowanie coraz częstsze zjawisko, jednak warto wiedzieć, co się na niego składa. Bez cienia wątpliwości jest to osoba, która potrafi odpowiednio rozplanować swoje wydatki. W tym celu na przykład kupuje na promocjach produkty, które mogą się przydać w przyszłości. Może on też wiedzieć, że mrożenie żywności jest bardzo, opłacalne. Co jednak warto mrozić, a czego unikać? Dowiedzcie się już teraz!

Mrożenie żywności – Po co to robić?

Jak można się domyślać, wiele osób nie ma pojęcia o tym, dlaczego warto mrozić produkty spożywcze. My znaleźliśmy całą masę powodów, dlaczego takie działanie jest dobrym pomysłem. Pierwszą kwestią jest oczywiście oszczędność. Na promocji możemy zakupić świeże artykuły spożywcze w dużej ilości. Następnie mrozimy je i w przyszłości nie musimy ich kupować za wyższą cenę. To oczywiście nie koniec zalet takowego rozwiązania.

Mówiąc o oszczędzaniu, koniecznie trzeba pomyśleć o aspekcie czasu. Wiele osób często decyduje się na zamrożenie zmielonego czosnku w kawałkach, czy też ciasta na naleśniki. W ten sposób dużo szybciej przyrządzimy dania, gdyż nie będziemy musieli kroić, czy też przyrządzać całego dania. Ponadto utrzymujemy świeżość jedzenia na dłużej, niż miałoby to miejsce podczas trzymania ich w lodówce, czy też na blacie kuchennym.

Żywność jest ważnym elementem życia każdego z nas, a zwłaszcza tych, którzy profesjonalnie zajmują się sportem. Zawodnicy rozmaitych dyscyplin mają świadomość tego, że jest to ich najlepsze paliwo do działania. Z tego też względu obstawiając rozmaite wydarzenie, musicie mieć pewność, że są oni w pełni sił. Do zakładów zdecydowanie przyda się kod promocyjny Betclic. Dzięki niemu otrzymacie zakład bez ryzyka i późniejszy nim obrót.

Jakie warto produkty mrozić? – Wyjaśnienie

Nie każdy ma pojęcie, że nie wszystkie artykuły spożywcze można mrozić. Istnieje jednak również lista, na której znajdują się te, warte poddania niskim temperaturom w celu przedłużenia ich świeżości. Do tego zestawienia bez wątpienia zalicza się chleb! Okazuje się, że może on być w zamrażalce nawet do dwóch miesięcy. Po rozmrożeniu w pokojowej temperaturze możecie go zjeść bez obaw o jakiekolwiek skutki uboczne.

Jak można się domyślać, mrozić możecie również surowe mięso. Oczywiście może się tam znajdować przez konkretny czas, dlatego każdy produkt warto opisywać datą, w której wkłada się go do zamrażalki. W przypadku wołowiny ten okres opiewa na 8 miesięcy, przy wieprzowinie jest to 6 miesięcy, natomiast przy drobiu będzie to zaledwie 3 miesiące. Ryby również możecie na spokojnie mrozić bez większych przeszkód.

Najlepiej by były one tłuste i świeże, a ich żywotność w niskiej temperaturze to 4 miesiące. Mrozić możecie także owoce, które przydadzą się do deserów, owsianek, czy też ciast. Idealnym tego przykładem są truskawki, maliny, czy też mango. Wśród warzyw popularnymi produktami do mrożenia jest szpinak, kalafior, jak również brokuły. Przed mrożeniem warto, jest zalać je wrzątkiem, by zachowały większe wartości odżywcze.

Czego NIE można mrozić? – Najważniejsze przykłady

Wspomnieliśmy już o produktach, których mrożenie jest świetną decyzją, zarówno dla waszego portfela, jak i czasu. Teraz czas skupić się na tych artykułach spożywczych, które nie warto wkładać do zamrażalnika. O czym mowa? Do tego typu opcji zaliczamy oczywiście sałatę, grejpfruta, ziemniaków, czy też ogórków. Wszystko za sprawą faktu, że podczas ich mrożenia tworzą się kryształki lodu, które mogą im zaszkodzić.

Wymienione powyżej produkty, mają bowiem delikatną strukturę, którą te z łatwością mogą uszkodzić. To samo tyczy się cytryn, pomarańczy, jak i limonek. Pamiętajcie, że mrożenie to świetna sprawa, jednak trzeba to robić z dużą dozą świadomości. W ten sposób znacząco ułatwicie sobie codzienność w kuchni.

Udostępnij: