Kwas DHA w ciąży – wpływ na rozwój płodu

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

DHA czyli kwas dokozaheksaenowy należy do grupy kwasów Omega-3, które odgrywają istotną rolę w rozwoju organizmu. Wspierają budowę wielu komórek, w tym komórek nerwowych, komórek skóry, a także budują narząd wzroku.
Jak jeszcze DHA wpływa na rozwój płodu?

DHA a rozwój mózgu

Spośród wszystkich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 znajdujących się w mózgu, aż 97% stanowi kwas DHA. Jest to jeden z budulców komórek nerwowych, a także błon mózgowych ludzkiego organizmu. DHA to nie tylko główny budulec strukturalny kory mózgowej, czyli części mózgu odpowiedzialnej za emocje, pamięć, język czy uwagę. Kwas ten odgrywa również istotną rolę w prawidłowej komunikacji między neuronami. Odpowiedni poziom kwasu DHA wspiera produkcję najważniejszych neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina, noradrenalina, acetylocholiny czy GABA. Wpływa on również na receptory neuroprzekaźnikowe, wspierając ich działanie.

Badania archeologiczne wskazują, że ewolucja ludzkiego mózgu była możliwa właśnie dzięki kwasom DHA

Badania wykazują, że gromadzenie DHA w mózgu, układzie nerwowym oraz w obrębie narządu wzroku jest najwyższe po 20 tygodniu ciąży, a jego wysoki poziom utrzymuje się następnie do 4 roku życia dziecka.

DHA a rozwój narządu wzroku

Kwas DHA ma kluczowy udział nie tylko w budowaniu komórek nerwowych, które tworzą nerw wzrokowy, czy w zapewnieniu prawidłowego przewodnictwa nerwowego.
Są one również jednym z głównych budulców siatkówki oka, stanowiąc aż 22% wszystkich substancji ją tworzących.
Naukowcy z Uniwersytety w Albercie odkryli, że kwas DHA ma również właściwości, pozwalające skutecznie zapobiegać gromadzeniu się toksyn w siatkówce oka. To sprawia, że ma on wpływ nie tylko na prawidłową budowę tej ważnej dla wzroku struktury, ale także wspiera zachowanie jej w dobrym stanie, wpływając tym samym bezpośrednio na jakość widzenia.

DHA w pozostałych aspektach zdrowia płodu

Suplementacja kwasu DHA w ciąży ma wpływ na unormowanie rytmu serca płodu, a także wpływa korzystnie na rozwój układu oddechowego. Badania wskazują, że przyjmowanie DHA przez ciężarne może wpływać na znaczny spadek zachorowalności dzieci na choroby układu oddechowego, zwłaszcza astmę.
Co więcej, prawidłowy poziom kwasów DHA i EPA zmniejsza ryzyko niewydolności oddechowej u dzieci urodzonych przedwcześnie.

Zauważa się także znaczny wpływ prawidłowej suplementacji DHA u kobiet w ciąży na późniejsze ryzyko występowania u dzieci alergii pokarmowych, poprzez zmniejszenie wrażliwości błon komórkowych na niektóre alergeny.

Kwas DHA jest substancją niezbędną dla prawidłowego rozwoju i przebiegu ciąży, wpływając nie tylko na najważniejsze organy płodu, ale także na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy. Dlatego kobiety spodziewające się dziecka powinny przyjmować 600 mg DHA dziennie. U pacjentek zagrożonych porodem przedwczesnym dawka może wynieść nawet 1000 mg

Bibliografia:

  1. CZAJKOWSKI, Krzysztof, CZERWIONKA-SZAFLARSKA, Mieczysława, CHARZEWSKA, Jadwiga, et al. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska, 2010, vol. 85, no 6, p. 597-603.
  2. CZAJKOWSKI, Krzysztof, CZERWIONKA-SZAFLARSKA, Mieczysława, CHARZEWSKA, Jadwiga, et al. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska, 2010, vol. 85, no 6, p. 597-603.
  3. Lin J., Zhang Y., Zhu X. et al. Effects of supplementation with omega-3 fatty acids during pregnancy on asthma or wheeze of children: A systematic review and meta-analysis. J Matern Neonatal Med 2018; 33: 1792–1801. Doi: 10.1080/14 767 058.2018.1 529 161
  4. Jackson K.H., Harris W.S. A Prenatal DHA test to help identify women at increased risk for early preterm birth: a proposal. Nutrients 2018; 10: 1933. Doi: 10.3390/nu10121933.
  5. Kar S., Wong M., Rogozinska E. et al. Effects of omega-3 fatty acids in prevention of early preterm delivery: A systematic review and meta-analysis of randomized studies. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2016; 198: 40–46. Doi: 10.1016/j.ejogrb.2015.11 033.
Udostępnij: