SPIS TREŚCI
Coraz większy nacisk kładziony jest na zapobieganie chorób naczyniowych nóg. Takie działania są jak najbardziej słuszne, ponieważ w większości przypadków powstałe zmiany chorobowe są nieodwracalne i można jedynie zatrzymywać lub opóźniać ich postęp. Zobacz, jaki wpływ na zdrowie nóg ma to, jak wygląda Twoja dieta.
Dieta a kontrola masy ciała
Nadwaga i otyłość są czynnikami predysponującymi do powstawania chorób żył, w tym do żylaków. Nadmierna masa ciała to dodatkowe obciążenie dla funkcjonowania organizmu. Tkanka tłuszczowa odkładająca się na brzuchu i wokół narządów jamy brzusznej może doprowadzać do ucisku na naczynia żylne, do których spływa krew z nóg. W ten sposób dochodzi do wzrostu ciśnienia w naczyniach żylnych kończyn dolnych. Krew zalega w żyłach, wywiera nadmierny nacisk na ich delikatne ściany, doprowadza do ich osłabienia i poszerzenia.
Dobrze zbilansowana dieta obok aktywności fizycznej to jeden z fundamentów dobrej kontroli masy ciała. Obecnie jedną z najczęściej zalecanych jest dieta śródziemnomorska. W jej jadłospisach znajdziesz pokarmy bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, minerały i witaminy.
Dieta z dużą zawartością błonnika
Rola diety bogatobłonnikowej jest wciąż niewystarczająco doceniana w kontekście profilaktyki chorób naczyniowych nóg. Błonnik pokarmowy pomaga w kontroli pracy jelit i poprawia ich perystaltykę, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom. Regularne wypróżnienia zapobiegają ewentualnemu naciskowi jelit na brzuszne naczynia żylne, dzięki czemu swobodny odpływ krwi z nóg nie jest blokowany. [1]
Dieta a składniki uszczelniające naczynia
Słabe ściany drobnych naczynek skóry często pękają pod wpływem urazów, a u niektórych osób dzieje się tak nawet w razie pozornie niewielkiego ucisku. Dieta wspierająca funkcjonowanie drobnych naczynek powinna być bogata w źródła w witaminy C, która jest składnikiem niezbędnym do produkcji tkanek budujących ścianę naczyń krwionośnych.
Innym składnikiem znanym ze swojego działania wzmacniającego budowę drobnych naczynek jest rutyna. Jej źródła to m.in. owoce cytrusowe, jabłka i pomidory. Badania pokazują, że rutyna może też przeciwdziałać stanom zapalnym. [2], [3]
Dieta a ciśnienie krwi w nogach
Kwasy tłuszczowe omega-3, których głównym źródłem są tłuste ryby, mają udowodnione działanie wspierające funkcjonowanie tętnic, bo zapobiegają miażdżycy. Ich spożywanie wiąże się z lepszą kontrolą ciśnienia tętniczego, a to pośrednio wpływa również na ciśnienie krwi w żyłach, powstawanie żylaków i drobnych krwiaków podskórnych.
Celem wspierania zdrowia nóg i profilaktyki chorób naczyniowych należy na co dzień stosować dobrze zbilansowaną dietę. Pamiętaj o innych aspektach wspierających krążenie krwi. Zrezygnuj z używek, podejmuj regularną aktywność fizyczną i wysypiaj się. Reaguj na pierwsze objawy chorób naczyniowych, czyli m.in. na pajączki naczyniowe czy żylaki. Objawowe leczenie krwiaków podskórnych czy żylaków może pomóc w uśmierzeniu dolegliwości, ale pamiętaj o tym, jak ważny dla całokształtu zdrowia i dobrej kondycji jest styl życia.
Bibliografia
[1] A. Akbar i A. P. Shreenath, „High Fiber Diet”, w StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2024. Dostęp: 25 wrzesień 2024. [Online]. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
[2] A. W. Ashor, J. Lara, J. C. Mathers, i M. Siervo, „Effect of vitamin C on endothelial function in health and disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”, Atherosclerosis, t. 235, nr 1, s. 9–20, lip. 2014, doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.04.004.
[3] „Rutin – an overview | ScienceDirect Topics”. Dostęp: 25 wrzesień 2024. [Online]. Dostępne na: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/rutin