SPIS TREŚCI
Cukier jest produktem który został wytworzony z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego. Właśnie pochodzenie roślinne sugeruje czy jest to cukier biały (z buraka) czy też cukier trzcinowy (z trzciny cukrowej).
Cukier trzcinowy a biały, różnice
Cukier biały, który kupujemy na co dzień, jest cukrem rafinowanym (czyli oczyszczonym z melasy) o zawartości przynajmniej 99,7% sacharozy. Melasa trzcinowa charakteryzuje się silnym, przyjemnym aromatem i dzięki temu wykorzystywana jest także do produkcji rumu.
Różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a brązowym polega na tym, że ten pierwszy jest nieoczyszczony z melasy i pochodzi od trzciny cukrowej. Cukier brązowy jest cukrem białym, który jest zabarwiony melasą.
Producenci często próbują wprowadzić nas w błąd, sugerując, że ich produkt jest cukrem trzcinowym nierafinowanym, który jest często przez nas bardziej preferowany.
Cukier trzcinowy ma nieco wyższą zawartość wapnia, żelaza i potasu. Ilość tych minerałów w jest nieznaczna, więc nie jest on dobrym źródłem jakichkolwiek witamin czy minerałów.
Oprócz tych drobnych różnic są one podobne pod względem odżywczym. Ich główne różnice to smak i kolor.
Proces produkcji cukru
Trzcina i burak przechodzą podobny proces produkcji cukru. Jednak metody zastosowane do przetworzenia go na brązowy i biały cukier różnią się.
Najpierw słodki sok z obu roślin ekstrahuje się, oczyszcza i ogrzewa, tworząc brązowy, skoncentrowany syrop zwany melasą.
Następnie skrystalizowany cukier wiruje się w celu wytworzenia kryształów cukru. Wirówka to maszyna, która obraca się bardzo szybko, aby oddzielić kryształy cukru od melasy.
Biały cukier jest następnie przetwarzany w celu usunięcia nadmiaru melasy i stworzenia mniejszych kryształów. Następnie przepuszcza się go przez system filtracji.
Rafinowany brązowy cukier to po prostu biały cukier, do którego dodano melasę. Tymczasem cały nierafinowany brązowy cukier podlega mniejszej obróbce niż cukier biały, co pozwala mu zachować część zawartości melasy i naturalny brązowy kolor.
Mają różne profile smakowe i kolorystykę
Główne różnice między białym a brązowym cukrem to ich smak i kolor.
Zamiana białego cukru na brązowy w przepisach wpłynie na kolor żywności, dając lekki karmel lub brązowy odcień.
Natomiast pieczenie na białym cukrze da produkt o jaśniejszym kolorze. Zatem cokolwiek wybierzesz, zależy to od pożądanego efektu końcowego.
Brązowy i biały cukier mają również unikalne profile smakowe. Brązowy cukier ma, smak karmelowy lub toffi dzięki dodanej melasie. Z tego powodu dobrze sprawdza się w ciastach czekoladowych i ciasteczkach, a także w ciastach owocowych.
Z drugiej strony biały cukier jest słodszy, więc możesz użyć go mniej, aby osiągnąć pożądany smak. Jego neutralny smak sprawia, że jest wszechstronnym składnikiem do pieczenia, dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach.
Przeczytaj również: