SPIS TREŚCI
Lecytyna to mieszanka różnych związków (fosfolipidów, kwasów tłuszczowych, a także trójglicerydów). Ma pozytywny wpływ nie tylko na pamięć i koncentrację. Poznaj właściwości, źródła i dzienne zapotrzebowanie na lecytynę!
Co to jest lecytyna?
Lecytyna to związek organiczny, który jest jednym z głównych składników błon komórkowych w organizmach żywych. Jest to mieszanina fosfolipidów, trójglicerydów oraz kwasów tłuszczowych.
Warto dodać, że występują jej 3 główne rodzaje. Są to: właściwa lecytyna, kefalina oraz fosfatydyloinozytol. Więcej o rodzajach lecytyny możesz dowiedzieć się z tego artykułu: https://bodymax.pl/co-to-jest-lecytyna-jak-dziala-i-komu-jest-potrzebna/
Właściwości lecytyny
Lecytyna pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Wśród właściwości wymienić, należy regulację poziomu cholesterolu oraz tworzenie otoczki komórek nerwowych. Ponadto nie tylko sprzyja procesom myślowym, ale także wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, a nawet wspiera działanie serca i wątroby.
Co więcej, lecytyna jest kluczowym składnikiem błon komórkowych i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu ich integralności.
Dodatkowo jako składnik błon neuronów, lecytyna ma istotne znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego. Stanowi budowę nie tylko tkanki mózgu, ale także otoczki mielinowej w układzie nerwowym.
Poza tym lecytyna może pomóc w rozkładzie cholesterolu w organizmie, potencjalnie przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi.
Może wspierać również zdrowe funkcjonowanie wątroby, pomagając w procesie metabolizmu tłuszczów i zapobiegając ich nagromadzeniu.
Gdzie występuje lecytyna?
Lecytyna jest powszechnie występującym związkiem w wielu produktach pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Główne źródła lecytyny to soja, jaja, mięso, ryby oraz orzechy i nasiona.
Soja
Soja jest jednym z najpopularniejszych źródeł lecytyny na świecie, zwłaszcza w postaci suplementów i jako składnik w przemyśle spożywczym.
Jaja
Żółtko jaja kurzego jest bogatym źródłem lecytyny.
Mięso
Mięso, a zwłaszcza wątroba i inne narządy są dobrym źródłem lecytyny.
Ryby
Wiele gatunków ryb, zwłaszcza tłustych ryb morskich, zawiera znaczne ilości lecytyny.
Orzechy i nasiona
Zwłaszcza orzechy włoskie, migdały oraz nasiona słonecznika są bogate w ten związek organiczny.
Zboża
Pełnoziarniste zboża, takie jak pszenica czy owies, także dostarczają lecytyny.
Rośliny oleiste
Oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy czy kukurydziany, również zawierają lecytynę.
Warzywa
Niektóre warzywa, w tym brokuły czy szpinak, są źródłem lecytyny, chociaż w mniejszych ilościach niż ma to miejsce w przypadku wcześniej wymienionych źródeł.
W przemyśle spożywczym lecytyna, zwłaszcza sojowa, jest często dodawana do produktów jako emulgator, co pozwala na lepsze połączenie składników tłustych z wodnymi. Dlatego może być obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych, takich jak czekolada, margaryna czy ciasta.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na lecytynę?
Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę nie jest ścisło określone, ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować lecytynę w wystarczających ilościach, a dodatkowo otrzymujemy ją z pożywienia.
Ponadto ilość lecytyny, której potrzebujemy, zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, styl życia, stan zdrowia oraz dieta. Jednak najczęściej spotykaną wartością w źródłach jest od 2 do 2,5g dziennie (dla osoby dorosłej).
Bibliografia:
- Leonard J., Everything you need to know about lecithin [na:] „Medicalnewstoday.com”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260, 5 września 2017 r., dostęp 30 sierpnia 2023 r.
- WebMD Editorial Contributors, Health Benefits of Lecithin [na:] „WebMD”, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lecithin, 18 listopada 2020 r., dostęp 30 sierpnia 2023 r.
- Schaefer A., Is Soy Lecithin Good or Bad for Me? [na:] „Healthline”, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-soy-lecithin-good-or-bad-for-me, 18 marca 2015 r., dostęp 30 sierpnia 2023 r.
- Lecithin – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center [na:] „Rochester.edu”, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=lecithin, 2023 r., dostęp 30 sierpnia 2023 r.