SPIS TREŚCI
Często spotykamy się z różnymi hasłami na etykietach, które mają nam sugerować, że producent nie wykorzystuje do produkcji dodatków (konserwantów, barwników itd.).
W przypadku wprowadzenia klienta w błąd inspekcje państwowe mogą nałożyć na podmiot produkujący kary finansowe.
Konsumenci często zgłaszają niezgodności związane z błędnym znakowaniem przez producentów.
Produkty naturalne to takie, które zostały wytworzone w prosty sposób, np. przez wędzenie, suszenie, marynowanie, z naturalnych lub niskoprzetworzonych składników (np. sery, masło, śmietana wytworzone tylko z mleka).
Produkt tradycyjny– przyjmuje się, że to produkt, który został wytworzony metodami tradycyjnymi lub znajduje się na rynku co najmniej 30 lat.
CZEGO UNIKAĆ?
Następujące wysoko przetworzone produkty spożywcze prowadzą do złego stanu zdrowia i chorób oraz do gromadzenia tkanki tłuszczowej i przybierania na wadze:
- Produkty na bazie białej mąki, które mają wysoki indeks glikemiczny
- Ziarna rafinowane, wiele komercyjnych zbóż
- Cukry rafinowane i syropy
- Słodka żywność i napoje, takie jak herbatniki, ciastka, ciasta, napoje w puszkach, napoje dla sportowców i produkty sportowe
- Żywność, która jest bogata zarówno w cukier rafinowany, jak i tłuszcze trans, takie jak ciastka, wiele batonów zbożowych i śniadaniowych, przetworzone batony białkowe i energetyczne, ciasta, ciastka, batony czekoladowe, słodycze itp.
Dobre rady:
Bądź ostrożny, gdy producent umieścił informację „bez glutaminianu sodu”, ponieważ do takiego produktu mógł dodać inne substancje poprawiające sztucznie smak.
Majonez bez konserwantów wprawdzie nie zawiera konserwantów, ale dodaje się do niego przeciwutleniacze np. E-385.
Co do mitu o szkodliwości glutaminianu, polecam ten wpis.