1. Odpowiednia temperatura w zamrażarce nie powinna przekroczyć -18 st. C., Sprawdź temperaturę przy pomocy termometru.
  2. Jeżeli nie posiadamy etykiety z datą minimalnej trwałości, to przechowujcie żywność w zamrażarce nie dłużej niż 6 miesięcy.
  3. Używaj szczelnych opakowań do żywności, najlepiej z tworzyw sztucznych.
  4. Zamrażaj tylko produkty w terminie przydatności, najlepiej świeżo zakupione, a nie po kilku dniach od zakupu.
  5. Żywność rozmrażaj w lodówce (najlepiej przez noc), produkty nie powinny leżeć w osoczu (zapewnij możliwość odpływu osocza, stosuj cedzaki).
  6. Rozmrażaj produkty w kuchence mikrofalowej, jeżeli planujesz je od razu wykorzystać (mikrofale „gotują” zewnętrzne obszary produktu, zanim środek się rozmrozi).
  7. Nie zamrażaj produktów z majonezem i ze śmietaną, owoców i warzyw z dużą zawartością wody i miękkich serów.
  8. Rozmrażana żywność nie powinna być ponownie zamrożona. Ponowne zamrożenie jest dopuszczalne po obróbce termicznej (powyżej 70 st. C). Sprawdzaj na etykiecie czy producent umieścił informację o tym, że produkt był już rozmrażany.
  9. Zamrażarka pełna jedzenia przy odcięciu prądu może utrzymać temperaturę do 2 dni. Napełniona do połowy ok. 1 dzień. Pracująca zamrażarka z niedomkniętymi drzwiami powinna utrzymać odpowiednią temperaturę produktów przez kilka godzin.
  10.  Sprawdzaj, czy produkty w zamrażarce nie są rozmrożone (miękkie) lub nadmiernie oszronione, nie spożywaj takich produktów!

[fb_button]