Skip to content

10 przykazań właściwego przechowywania MROŻONEK

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Przechowywanie żywności jest bardzo istotne w życiu codziennym. Poniżej przedstawiam 10 zasad właściwego przechowywania mrożonek o których należy pamiętać codziennie.

  1. Odpowiednia temperatura w zamrażarce nie powinna przekroczyć -18 st. C., Sprawdź temperaturę przy pomocy termometru.
  2. Jeżeli nie posiadamy etykiety z datą minimalnej trwałości, ponieważ została wyrzucona. Przechowujcie żywność w zamrażarce nie dłużej niż 6 miesięcy.
  3. Używaj szczelnych opakowań do żywności, najlepiej z tworzyw sztucznych.
  4. Zamrażaj tylko produkty w terminie przydatności, najlepiej świeżo zakupione, a nie po kilku dniach od zakupu.
  5. Żywność rozmrażaj w lodówce (najlepiej przez noc), produkty nie powinny leżeć w osoczu (zapewnij możliwość odpływu osocza, stosuj cedzaki).
  6. Rozmrażaj produkty w kuchence mikrofalowej, jeżeli planujesz je od razu wykorzystać. Mikrofale „gotują” zewnętrzne obszary produktu, zanim środek się rozmrozi.
  7. Nie zamrażaj produktów z majonezem i ze śmietaną, owoców i warzyw z dużą zawartością wody i miękkich serów.
  8. Rozmrażana żywność nie powinna być ponownie zamrożona. Ponowne zamrożenie jest dopuszczalne po obróbce termicznej (powyżej 70 st. C). Sprawdź czyn na etykiecie producent umieścił informację, że produkt był już rozmrażany.
  9. Zamrażarka pełna jedzenia przy odcięciu prądu może utrzymać temperaturę do 2 dni. Napełniona do połowy ok. 1 dzień. Pracująca zamrażarka z niedomkniętymi drzwiami powinna utrzymać odpowiednią temperaturę mrożonek przez kilka godzin.
  10.  Sprawdź, czy produkty w zamrażarce nie są rozmrożone (miękkie) lub nadmiernie oszronione, nie spożywaj takich produktów!

Warto przeczytać:

10 zasad właściwego przechowywania żywności w lodówce. [kliknij]

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.