SPIS TREŚCI
Cukier wanilinowy to nie wanilia, tylko wanilina lub/i etylowanilina. Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny. Wszystkie mają przypominać wanilię, ale te trzy aromaty różnią się pochodzeniem, zastosowaniami i smakiem.
Jakie są różnice między wanilią, waniliną i etylowaniliną?
Wanilia
Wanilia (lub raczej ekstrakt waniliowy) pochodzi z rośliny wanilii, w przeciwieństwie do waniliny lub etylowaniliny jest trudna do uprawy.
Stanowi drugą najdroższą przyprawę na całym świecie obok szafranu.
Ponieważ wanilia jest tak droga, częściej się ją używa w wysokiej klasy produktach w przemyśle spożywczym.
Ponad 95% żywności o aromacie wanilii jest aromatyzowane waniliną lub etylowaniliną.
Ekstrakt waniliowy ma bardziej aromatyczny smak i zapach, ponieważ ma w sobie coś więcej niż tylko ekstrakt smakowy, który powiela wanilina.
Wiele osób myśli o aromacie wanilii jako o wanilinie.
Porównajcie zapach laski wanilii z cukrem wanilinowym. Czy wyczuwacie różnice?
Wanilina- czyli sklepowy cukier wanilinowy
Ponieważ ekstrakt z wanilii jest tak drogi i trudny do otrzymania, badacze zostali zmuszeni do znalezienia sztucznego odpowiednika.
Wanilina jest tego wynikiem.
Została ona początkowo zsyntetyzowana z oleju goździkowego, później z produktów ubocznych papierni, a ostatnio z chemicznego związku zwanego gwajakolem występującego w dymie drzewnym.
Kilka lat temu było głośno o odkryciu metody uzyskiwania waniliny z kału bydła, lecz ta metoda nie jest stosowana, ponieważ taki produkt źle się kojarzy konsumentom.
Etylowanilina
Etylowanilina jest również sztuczną substancją chemiczną, która smakuje jak wanilia.
Główną różnicą między nią a waniliną to, że etylowanilina jest 2½ raza silniejsza.
Co więcej, etylowanilinę i wanilinę można również stosowane razem, aby uzyskać bardziej interesujący smak wanilii np. w cukrze wanilinowym.
WARTO PRZECZYTAĆ: