SPIS TREŚCI
Artykuł zaktualizowany 17/04/2021
Cukier wanilinowy to nie wanilia, tylko wanilina lub/i etylowanilina. Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny. Wszystkie mają przypominać wanilię, ale te trzy aromaty różnią się pochodzeniem, zastosowaniami i smakiem. Jakie są różnice między wanilią, waniliną i etylowaniliną?Wanilia
Wanilia (lub raczej ekstrakt waniliowy) pochodzi z rośliny wanilii, w przeciwieństwie do waniliny lub etylowaniliny jest trudna do uprawy. Stanowi drugą najdroższą przyprawę na całym świecie obok szafranu. Ponieważ wanilia jest tak droga, częściej się ją używa w wysokiej klasy produktach w przemyśle spożywczym. Ponad 95% żywności o aromacie wanilii jest aromatyzowane waniliną lub etylowaniliną. Ekstrakt waniliowy ma bardziej aromatyczny smak i zapach, ponieważ ma w sobie coś więcej niż tylko ekstrakt smakowy, który powiela wanilina. Wiele osób myśli o aromacie wanilii jako o wanilinie. Porównajcie zapach laski wanilii z cukrem wanilinowym. Czy wyczuwacie różnice?Wanilina- czyli sklepowy cukier wanilinowy
Ponieważ ekstrakt z wanilii jest tak drogi i trudny do otrzymania, badacze zostali zmuszeni do znalezienia sztucznego odpowiednika. Wanilina jest tego wynikiem. Została ona początkowo zsyntetyzowana z oleju goździkowego, później z produktów ubocznych papierni, a ostatnio z chemicznego związku zwanego gwajakolem występującego w dymie drzewnym. Kilka lat temu było głośno o odkryciu metody uzyskiwania waniliny z kału bydła, lecz ta metoda nie jest stosowana, ponieważ taki produkt źle się kojarzy konsumentom.Etylowanilina
Etylowanilina jest również sztuczną substancją chemiczną, która smakuje jak wanilia. Główną różnicą między nią a waniliną to, że etylowanilina jest 2½ raza silniejsza. Co więcej, etylowanilinę i wanilinę można również stosowane razem, aby uzyskać bardziej interesujący smak wanilii np. w cukrze wanilinowym. WARTO PRZECZYTAĆ: CZY SŁODYCZE WPŁYWAJĄ NA NADPOBUDLIWOŚĆ U DZIECI?Jan Antoniak – technolog żywności, audytor i doradca
Specjalizuję się w prawie żywnościowym, HACCP i etykietowaniu. Od lat pomagam firmom spożywczym wdrażać systemy jakości oraz zrozumieć wymagania przepisów. Na blogu dzielę się wiedzą w prosty, praktyczny sposób.
Audytor systemów bezpieczeństwa | Autor technologzywnosciradzi.pl