SPIS TREŚCI
Masz wysoki cholesterol? A może ktoś z Twoich bliskich ma z nim problemy i obawiasz się, że może to dotyczyć również Ciebie? Ważnym elementem profilaktyki jest odpowiednia dieta. Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Na co zwracać uwagę? Czego unikać? Przeczytaj nasz tekst, aby się tego dowiedzieć!
Dieta na cholesterol – co powinna uwzględniać?
Pierwszym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, komponując swoją dietę na cholesterol, jest ograniczenie spożycia niektórych składników. Których dokładnie? Przede wszystkim nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. Postaraj się więc ograniczyć w swojej codziennej diecie żywność wysokoprzetworzoną i słone przekąski, słodycze, tłusty nabiał (masło i śmietanę), tłuste mięsa i produkty mięsne (smalec, wędliny, podroby, kiełbasy).
Czym je zastąpić i co obniża cholesterol? Postaw na ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz oleje roślinne. Staraj się jeść dużo warzyw i owoców, sięgaj po awokado, niesolone i nieprażone orzechy (codziennie zjadaj jedną garść), produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
Nie zapominaj o błonniku pokarmowym, który znajdziesz w produktach pełnoziarnistych (brązowym ryżu, płatkach owsianych, pełnoziarnistych makaronie czy pieczywie) oraz strączkach. Postaraj się, aby Twoja dieta była bogata w fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groch. Błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu – wiąże go w jelitach, przez co jest wydalany na zewnątrz organizmu.
Oparta na wymienionych składnikach dieta na cholesterol to strzał w dziesiątkę – może korzystnie wpływać na Twoje zdrowie, a przy okazji być bardzo smaczna i różnorodna..
Żywność funkcjonalna ze stanolami roślinnymi – ważny składnik diety na cholesterol
Ważnym składnikiem diety na wysoki cholesterol powinny być też stanole roślinne* – roślinne związki organiczne, które blokują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, obniżając tym samym jego stężenie. Naturalnie występują one w pestkach, nasionach, olejach roślinnych, a także strączkach, niektórych warzywach i owocach. Jednak są to ilości niewystarczające, by przyniosły efekty w postaci poprawy profilu lipidowego. Aby obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni należy bowiem spożywać 1,5-2,4 g stanoli roślinnych dziennie2.
Skąd je wziąć? Włącz do jadłospisu żywność funkcjonalną marki Benecol. Margaryny i napoje jogurtowe wzbogacone o estry stanoli roślinnych dostępne są w różnych smakach (na przykład miłośnikom masła polecamy margarynę o takim właśnie aromacie), dzięki czemu odpowiadają różnym gustom. O wysokiej jakości produktów Benecol świadczą też opinie lekarzy i dietetyków, którzy polecają je swoim pacjentom.
Odpowiednia dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną, ograniczeniem palenia i spożycia alkoholu oraz prowadzeniem ogólnie pojętego zdrowego stylu życia może znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia, obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Pamiętaj, że lepiej zapobiegać, niż leczyć!
* Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
1 Wolnicka K. Cholesterol a dieta. Online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/cholesterol-a-dieta/. Dostęp: 16.05.2023.
2 European Food Safety Authority. „Blood cholesterol reduction health claims on phytosterols can now be judged against EFSA new scientific advice. Online: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can. Dostęp: 30.03.2023.