Miód leśny – dlaczego warto go spróbować?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 4 minuty

Miód leśny jest szczególnym produktem wytwarzanym przez pszczoły, które wykorzystują do tego celu nektar kwiatowy oraz rosę miodową, czyli spadź. Jest to słodka, bogata w cukry substancja wydalana przez mszyce lub czerwce i osadzająca się w postaci niewielkich kropelek na liściach niektórych gatunków drzew i krzewów leśnych. Spadź zawiera między innymi niestrawione soki roślinne. Są one bogate w substancje takie jak:

  • wysokoenergetyczne cukry,
  • witaminy z grupy B i witaminę C,
  • aminokwasy,
  • tlenki cennych pierwiastków takich jak potas, sód, wapń, magnez, żelazo czy mangan,
  • garbniki,
  • żywice,
  • gwajakol o silnym działaniu antybakteryjnym i wykrztuśnym,
  • białka antybiotyczne,
  • przeciwutleniacze,
  • olejki eteryczne,

Ze względu na swój skład i pochodzenie miód leśny łączy w sobie cechy miodów nektarowych i spadziowych. Dzięki temu jest od nich znacznie bardziej wartościowy pod względem zdrowotnym. Ma też niepowtarzalne smak i zapach. Wyjątkowym atutem miodu leśnego jest też jego czystość chemiczna – rośliny rosnące w obszarach leśnych i na polanach są znacznie mniej zanieczyszczone spalinami i innymi wyziewami cywilizacji.

Miód leśny – smak

Jak każdy gatunek miodu, również miód leśny ma swój niepowtarzalny smak, który odróżnia go od innych pszczelich produktów. Nie jest on identyczny w każdej kolejnej partii, gdyż w dużym stopniu zależy od proporcji poszczególnych składników, dostępności gatunków roślin na danym terenie oraz pracy samych pszczół.

Z pewnością jest to smak wyrazisty, średnio ostry i lekko gorzkawy. Można w nim wyczuć posmak ziół, dzikiej róży, borówek, malin czy lipy. Wyjątkowe bogactwo nut smakowych w jednym produkcie może dostarczyć wielu wrażeń, innych przy każdej kolejnej konsumpcji.

Źródło: sklep.pasiekazpasja.pl

Kolor i konsystencja miodu leśnego

Cechami wyróżniającymi miód leśny są też jego kolor i konsystencja. Ma on piękną bursztynową barwę o różnym natężeniu, które jest powiązane ze składem produktu. Drobnoziarnista struktura jest doskonale wyczuwalna na języku i dostarcza niezwykłych doznań smakowych. dzięki procesowi tłoczenia na zimno jest smarowny a optymalna gęstość tego miodu sprawia, że łatwo można go nabrać nożem czy łyżką ze słoika

Do czego można dodać miód leśny?

Organiczny miód leśny stanowi znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywę dla cukru. Przy infekcjach sezonowych i przeziębieniach można go dodać do szklanki ciepłej herbaty z imbirem i sokiem malinowym, dzięki czemu wspomoże ich działanie w walce z dolegliwościami.

Jeśli chcesz sobie poprawić nastrój czymś pysznym, pomoże Ci w tym łyżka nierozgrzewanego miodu leśnego dodanego do owsianki, naleśników czy innego domowego deseru. Jako składnik zdrowej diety możesz go wykorzystać do śniadania, na przykład w postaci dodatku do naturalnego jogurtu czy granoli. Zastąpi też cukier w dressingach do sałatek i sosie winegret do sałaty.

Źródło: sklep.pasiekazpasja.pl

Przy jakich dolegliwościach miód leśny może być pomocny?

Leśny miód nierozgrzewany ma wiele cennych składników, które – dzięki metodzie produkcji na zimno – zostają zachowane w pierwotnej ilości i formie. Dzięki temu ma wielokierunkowe działanie prozdrowotne. Wspomaga organizm w walce z różnymi dolegliwościami oraz pomaga w przywracaniu sił witalnych w okresie rekonwalescencji po chorobach. Warto jednak pamiętać, że miód leśny nie jest lekiem i jego spożywanie nie może zastąpić wizyty u lekarza.

Dzięki licznym wartościowym składnikom miód pozwala stworzyć lepsze warunki do walki z wieloma problemami zdrowotnymi, m.in. eliminując bakterie i wolne rodniki. Dlatego warto go systematycznie spożywać przy dolegliwościach takich jak:

  • sezonowe infekcje i przeziębienia,
  • zaburzenia przemiany materii,
  • problemy z nadciśnieniem i układem sercowo-naczyniowym,
  • anemia,
  • obniżona odporność,
  • problemy skórne,
  • stres i wyczerpanie psychiczne,
  • infekcje układu moczowego,
  • nadmierna ekspansja ołowiu w organizmie.

Jak przechowywać miód leśny, aby nie stracił smaku ani cennych właściwości przez długi czas?

Surowy miód leśny ma wiele cennych walorów, nie tylko zdrowotnych, ale również smakowych i aromatycznych. Dlatego jego spożywanie przynosi wiele korzyści, a przy tym daje prawdziwą przyjemność!

Aby jednak tak było od pierwszej do ostatniej łyżeczki produktu ze słoika, miód należy odpowiednio przechowywać. Rekomendowane jest chłodne i ciemne miejsce, takie jak spiżarnia czy piwnica. Najlepiej jest pozostawić miód w oryginalnym szklanym naczyniu wyposażonym w szczelną zakrętkę. Dzięki temu produkt nie będzie narażony na przenikanie innych zapachów, zachowując swój smak, kolor i wartości odżywcze do ostatniej kropli.

Źródło: sklep.pasiekazpasja.pl

Miód leśny nierozgrzewany – czym się wyróżnia?

Produkcja miodu leśnego przez pszczoły to dopiero pierwszy krok do nadania mu formy handlowej. Konieczne jest też konfekcjonowanie, czyli przetworzenie miodu z plastrów do postaci, w której może on znaleźć się w słoikach.

Istnieją dwie metody konfekcjonowania – na zimno i na gorąco. W tym drugim przypadku skrystalizowany miód jest podgrzewany, dzięki czemu zyskuje płynność i może być rozlewany. Niestety w wyższych temperaturach ginie wiele cennych substancji. Dlatego kupując produkt, warto sięgnąć po surowy miód nierozgrzewany, który jest znacznie bardziej wartościowy!

Gdzie kupić organiczny i nierozgrzewany miód leśny z dostawą do domu?

Jeśli poszukujesz pełnowartościowego produktu pszczelego, z pewnością najlepszym wyborem będzie miód leśny z Pasieki z Pasją Hawran. Opracowana metoda konfekcjonowania na zimno za pomocą specjalnej maszyny sprawia, że oferowany produkt zachowuje wszystkie swoje wartości prozdrowotne, a jednocześnie ma doskonały smak, zapach i konsystencję. Miód leśny z Pasieki z Pasją Hawran jest pakowany w szczelnie zamykane szklane opakowania oraz zabezpieczany na czas transportu unikalną osłoną, która chroni pojemnik przed stłuczeniem.

 

„Zdjęcia w treści artykułu pochodzą ze strony sklep.pasiekazpasja.pl”

Udostępnij: