SPIS TREŚCI
Miso to sfermentowana przyprawa, szczególnie popularna w niektórych częściach Azji, choć jest dostępna również u nas. Miso jest wciąż nieznane wielu osobom, ale jeśli już jest kojarzone to z japońskiej zupy miso.
Jest niesamowicie pożywne i przynosi korzyściami zdrowotnymi, w tym poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.
Co to jest pasta miso?
Ta tradycyjna japońska przyprawa składająca się z gęstej pasty z soi, która została poddana fermentacji solą i przy pomocy grzybów Aspergillus oryzae.
Można ją używać do przyrządzania sosów, past do smarowania i wywarów do zup, a także do marynowania warzyw i mięsa.
Jej smak można opisać jako połączenie słonego i umami, a kolor może być biały, żółty, czerwony lub brązowy, w zależności od odmiany.
Chociaż miso jest tradycyjnie wytwarzane z ziaren soi, niektóre odmiany wykorzystują różne rodzaje fasoli lub grochu. Do jej przygotowania można również użyć ryżu, jęczmienia, żyta, gryki i konopi, które wpływają na kolor i smak produktu końcowego.
Właściwości odżywcze
Miso zawiera dużą ilość witamin, minerałów i korzystnych związków roślinnych. Jak również mniejsze ilości witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, selenu i fosforu oraz jest źródłem choliny.
Co ciekawe, odmiany wytworzone z soi są uważane za źródła pełnego białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne dla zdrowia człowieka.
Ponadto proces fermentacji używany w produkcji miso ułatwia organizmowi przyswajanie zawartych w nim składników odżywczych. Sprzyja również wzrostowi probiotyków, pożytecznych bakterii, które zapewniają szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. A. oryzae jest głównym szczepem probiotycznym występującym w miso.
Wpływa na lepsze trawienie
Twoje jelita są domem dla bilionów bakterii. Niektóre są korzystne, inne szkodliwe. Posiadanie odpowiedniego rodzaju bakterii w jelitach pomaga utrzymać zdrową florę jelitową. Co jest bardzo ważne, ponieważ pomaga chronić organizm przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Poprawia również trawienie i zmniejsza gazy, zaparcia i biegunkę lub wzdęcia związane z antybiotykami.
Oryzae to główny szczep probiotyczny występujący w miso. Badania pokazują, że probiotyki w tej przyprawie mogą zmniejszyć objawy związane z problemami trawiennymi, w tym nieswoistym zapaleniem jelit (IBD).
Ponadto proces fermentacji pomaga również poprawić trawienie poprzez zmniejszenie ilości składników antyodżywczych w soi. Jeśli spożywasz substancje antyodżywcze, mogą one wiązać się z substancjami odżywczymi w jelitach, zmniejszając zdolność organizmu do ich wchłaniania.
Fermentacja zmniejsza poziom składników odżywczych w miso i innych produktach fermentowanych, co może poprawić trawienie.
Wzmacnia układ odpornościowy
Miso zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc w optymalnym funkcjonowaniu układu odpornościowego .
Na przykład probiotyki w miso mogą wzmocnić florę jelitową, zwiększając odporność i zmniejszając rozwój szkodliwych bakterii. Co więcej, dieta bogata w probiotyki może zmniejszyć ryzyko zachorowania i pomóc szybciej wyzdrowieć z infekcji, takich jak przeziębienie.
Ponadto regularne spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, jak miso, może zmniejszyć zapotrzebowanie na antybiotyki zwalczające infekcje nawet o 33%.
Różne szczepy probiotyczne mogą mieć różny wpływ na twoje zdrowie. Potrzebne są dalsze badania, zanim można będzie wyciągnąć mocne wnioski.
Inne korzyści pasty miso
Ta japońska przyprawa może oferować szereg innych korzyści zdrowotnych:
- Może obniżyć poziom cholesterolu: Badania na zwierzętach wskazują, że może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.
- Może chronić przed cukrzycą typu 2: Badania pokazują, że sfermentowane produkty sojowe, takie jak miso, mogą pomóc opóźnić postęp cukrzycy typu 2. Jednak nie wszystkie są zgodne.
- Może poprawić pamięć : pokarmy bogate w probiotyki, takie jak miso, mogą korzystnie wpływać na zdrowie mózgu, poprawiając pamięć i zmniejszając objawy lęku, stresu, depresji, autyzmu i zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych.
Czy miso jest bezpieczne?
Spożycie miso jest bezpieczne dla większości ludzi Zawiera jednak dużą ilość soli. Dlatego może nie być dobrym wyborem dla osób, które muszą ograniczyć spożycie soli ze względu na stan zdrowia.
Wreszcie większość odmian wytwarzana jest z nasion soi, które można uznać za wolotwórcze. Związki, które mogą zakłócać normalne funkcjonowanie tarczycy, szczególnie u tych, którzy już mają jej słabą funkcję. Jeśli żywność zawierająca substancje wolotwórcze jest gotowana i spożywana z umiarem, prawdopodobnie jest bezpieczna, nawet dla osób z problemami z tarczycą.
Jak kupować i używać pastę miso?
Kiedy kupujesz miso, pamiętaj, że kolor może być dobrym wskaźnikiem smaku. Oznacza to, że ciemniejsze mają bardziej intensywny, słony smak.
Miso jest niezwykle wszechstronne i może być używany na wiele sposobów. Na przykład możesz użyć go do rosołu, marynaty lub zapiekanki.
Można również zmieszać ze składnikami takimi jak masło orzechowe, tofu, sok z cytryny lub jabłka, tworząc dipy lub pasty do smarowania. W połączeniu z olejem i octem daje prosty i smaczny sos sałatkowy.
Miso lepiej nadaje się do dań zimnych, a nie gorących, ponieważ zawarte w nim probiotyki mogą zostać zabite przez wysokie temperatury. Warto wspomnieć, że niektóre szczepy probiotyczne zabite ciepłem mogą nadal zapewniać pewne korzyści, więc ten temat pozostaje kontrowersyjny.
Nieotwartą pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi czas. Jednak po otwarciu pamiętaj, aby przechowywać ją w lodówce w zamkniętym pojemniku i najlepiej spożyć w ciągu roku od zakupu.