SPIS TREŚCI
Lokale gastronomiczne, które oferują sprzedaż posiłków na wynos muszą stosować pojemniki termoizolacyjne do przewozu dań, dzięki którym potrawy zachowają odpowiednią temperaturę i swoje właściwości. Wyjaśniamy, jaki pojemnik termiczny na żywność kupić do swojej restauracji!
Pojemnik termiczny na jedzenie – co to jest?
Wydawanie posiłków na wynos czy zamówienia z dowozem to niezwykle popularne usługi, które oferuje dziś większość lokali gastronomicznych, takich jak restauracje czy bary. Większość potraw wymaga transportu w konkretnych warunkach. Wtedy przydatny jest termobox, czyli pojemnik termiczny. To niezwykle praktyczne naczynie, które jest bardzo lekkie. Dzięki niemu transport żywności jest bezpieczny, a potrawa zachowuje nie tylko swoją temperaturę, ale i walory smakowe, konsystencję i wygląd. Jedzenie w takim pudełku nie psuje się i nie traci wartości odżywczych. Pojemnik termoizolacyjny jest dostępny w różnych kształtach i rozmiarach. W profesjonalnych sklepach ze sprzętem gastronomicznym można nabyć najróżniejsze opakowania do żywności, a także liczne akcesoria, takie jak pokrywki, podgrzewacze czy wkładki termoizolacyjne, dzięki którym jeszcze dłużej można utrzymać odpowiednią temperaturę posiłku.
Termiczny pojemnik na jedzenie – zalety stosowania
Pojemnik termiczny na żywność umożliwia szybkie i bezpiecznie przewożenie potraw czy zup i napojów. Pojemniki te pozwalają zachować wysoką temperaturę dania przez długi czas. Do innych zalet takich opakowań należą:
- spełniają normy obowiązujące w Unii Europejskiej;
- ważą bardzo mało, a równocześnie są niezwykle trwałe i są odporne na uszkodzenia mechaniczne i wiele innych czynników zewnętrznych;
- wykonuje się je z bardzo wytrzymałych, ale lekkich i przede wszystkim bezpiecznych materiałów, które mogą mieć kontakt z różnym rodzajem żywności;
- bardzo łatwo się je czyści, gdyż są pokryte specjalnymi powłokami, które chronią przed kurzem czy brudem;
- posiadają ergonomiczne uchwyty, dzięki czemu przenoszenie ich jest bardzo łatwe i wygodne;
- można je układać jeden na drugim, aby łatwiej transportować większe zamówienia;
- utrzymują nie tylko wysoką, ale i niską temperaturę potrawy;
- wykazują odporność termiczną, czyli niskie temperatury na zewnątrz nie mają wpływ na temperaturę potraw wewnątrz nich.
Termobox – czy akcesoria są potrzebne?
W profesjonalnych sklepach, w których oferuje się pojemniki termoizolacyjne, można również znaleźć liczne akcesoria do takich opakowań. Czy są one niezbędne? Dzięki nim można dłużej utrzymać prawidłową temperaturę zamówionych potraw. Klienci, zwłaszcza ci mieszkający nieco dalej od restauracji, z pewnością docenią fakt, że ich posiłki zawsze będą docierać smaczne i w odpowiedniej temperaturze. Wśród takich akcesoriów można znaleźć pokrywki, barierę termiczną, wkład chłodzący czy też wkład grzewczy.
Pojemnik termiczny na jedzenie – rodzaje opakowań i ich zastosowanie
Duży pojemnik termiczny na jedzenie może transportować różnego rodzaju potrawy, które są umieszczone w mniejszych opakowaniach gastronomicznych. Ze względu na budowę czy zastosowane akcesoria można wyróżnić:
- termiczny pojemnik na jedzenie;
- pojemnik na napoje;
- pojemnik na pizzę;
- pojemnik termoizolacyjny na lody;
- pojemnik termoizolacyjny na lód itd.
Pojemniki na żywność zwykle pozwalają umieścić w środku poziomo kilka opakowań o standardowych rozmiarach GN. Pojemnik na napoje umożliwia przewóz nawet kilku koktajli czy butelek. Pojemnik na pizzę posiada kształt, który znakomicie zabezpiecza pizzę w różnych rozmiarach podczas transportu. Z kolei pojemnik termoizolacyjny na lody pozwala przewozić zmrożone słodkości, zaś pojemnik termoizolacyjny na lód umożliwia przewóz kostek lodu i mrożonych dań czy składników w szybki i bezpieczny sposób.
Pojemnik styropianowy na żywność – dlaczego już się go nie używa?
Dziś właściciele lokali gastronomicznych coraz rzadziej decydują się na takie rozwiązania jak pojemnik styropianowy. Opakowanie termoizolacyjne jest wykonane z polipropylenu, który jest o wiele trwalszy niż termobox styropianowy, czyli polistyren. Polipropylen cechuje się większą wytrzymałością i odpornością na czynniki zewnętrzne, takie jak uszkodzenia mechaniczne. Ponadto jest o wiele bardziej estetycznie wykonany, niż standardowy styropianowy pojemnik termoizolacyjny, który zdaniem konsumentów wygląda nieestetycznie, ponadto łatwo ulega zniszczeniu. Pojemniki termoizolacyjne dłużej też niż pojemnik termiczny styropianowy potrafią zachować odpowiednią temperaturę potraw, bez względu na to, czy danie jest gorące czy chłodne. Tym sposobem zachowują również dłużej świeżość przewożonych posiłków. Co ważne, termiczny pojemnik na jedzenie nie zawiera żadnych szkodliwych substancji dla żywności – z kolei, jak wykazują badania naukowców, styropian może być szkodliwy. Pojemnik termiczny jest także bardziej szczelny – nawet podczas długiej i wyboistej drogi takie opakowanie nie zacznie przeciekać – natomiast pojemnik styropianowy pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o szczelność.