Co to jest spirulina? Są to niebiesko-zielone algi, które rosną w oceanie i są używane jako suplement diety (tak zwany superfood).
Czy oprócz swoich wartości odżywczych istnieją inne super korzyści z jej przyjmowania?
Spirulina, jakie są fakty?
Spirulina rzeczywiście zawiera dużo wartości odżywczych i niewielką ilości kalorii.
Łyżeczka spiruliny zawiera tylko 20 kcal, 4 g białka i 11% dziennego zaleconego spożycia żelaza.
Więc jeśli szukasz sposób na zwiększenie ilości białka w diecie lub jeśli jesteś anemikiem, łyżeczka dziennie może przynieść ci pewne korzyści. Zawiera również magnez, potas i kwas foliowy.
I to wszystko? Tak, to fakty, tylko dane żywieniowe.
Szybkie wyszukiwanie w Internecie, a zobaczysz, że może ona przynieść korzyści alergikom, leczeniu depresji, cukrzycy, a nawet leczeniu AIDS. Niestety nie ma naukowych potwierdzeń tych tez. Niektóre to teorie bez dowodów naukowych, a inni mają badania, ale niestety nie zostały one wykonane prawidłowo.
Istnieją inne twierdzenia o działaniu detoksykacyjnym spiruliny, nawet o możliwości usuwania bakterii z krwi, co wydaje się trochę naciągane.
Jeśli posiadasz bakterie we krwi (posocznica), to od razu wylądujesz na oddziale intensywnej terapii, a nie siedzisz w domu zajadając się spiruliną.
Spirulina jest sprzedawana w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Ponieważ jej zanieczyszczenie jest poważnym problemem, rozważ zakup jej od renomowanego sprzedawcy.
Istnieją także ostrzeżenia, aby unikały jej kobiet w ciąży lub karmiące piersią, a także osoby z fenyloketonurią.
I jeszcze jedno: może reagować z lekami, więc skonsultuj się z lekarzem, jeśli planujesz jej spożycie.
Spirulina ma pewne korzyści żywieniowe, ale poza tym, inne właściwości nie mają dużego znaczenia.
Z obawy przed ryzykiem zanieczyszczenia i interakcją z lekami, lepiej dać spirulinie czerwone światło.
Źródła: