Prawdopodobnie słyszałeś pojęcia „twarda woda” i „miękka woda”. Możesz się zastanawiać, co decyduje o twardości lub miękkości wody i czy jeden rodzaj wody jest zdrowszy lub bezpieczniejszy do picia niż drugi.

Chociaż woda jest zwykle krystalicznie czysta, zawiera minerały. Stężenie niektórych minerałów tworzy „twardość” wody.

W tym artykule przyjrzymy się różnicom między rodzajami wody, a także zaletom i wadom każdej z nich oraz co należy wiedzieć o zmiękczaniu wody.

Jaka jest różnica między twardą i miękką wodą?

Twardość wody zależy przede wszystkim od ilości zawartego w niej wapnia i magnezu . Wyższy poziom tych i innych minerałów utwardza wodę.

Systemy zmiękczania wody działają poprzez zmniejszenie stężenia minerałów w wodzie.

Zamiast wyższego poziomu wapnia i magnezu, miękka woda ma zwykle wyższe stężenie sodu lub soli.

Jak rozpoznać, czy woda jest twarda czy miękka?

Zwykle nie można stwierdzić, patrząc na wodę, czy jest twarda, czy miękka. Czasami jej wpływ na naczynia w zmywarce lub ubrania w pralce może być wskazówką w ocenie twardości.

Oznaki twardej wody obejmują:

  • Powstawanie „błony” na dłoniach po ich umyciu- Jest to spowodowane reakcją mydła z wapniem z wody i utworzeniem szumowiny mydlanej. Może być konieczne dłuższe mycie rąk, jeśli woda jest twarda.
  • Zacieki- Mogą pojawić się na szklankach i sztućcach wyciąganych ze zmywarki. Są to zwykle złoża węglanu wapnia.
  • Smugi na ubraniach- Te pojawiają się na ubraniach, gdy wyjmujemy je z pralki. Ubrania mogą szybciej się zużywać z powodu twardej wody.
  • Mniejsze ciśnienie wody w domu- W rurach mogą tworzyć się osady mineralne, zmniejszając wewnętrzną średnicę rur i przepływ wody.

W przypadku miękkiej wody nie zauważymy powyższych problemów.

Czy są jakieś zagrożenia dla zdrowia związane z twardą wodą?

Nie ma żadnych poważnych niepożądanych problemów zdrowotnych związane z piciem twardej wody.

Jednak twarda woda może przyczynić się do wysuszenia skóry i włosów. Częste mycie włosów twardą wodą może powodować swędzenie skóry głowy.

Minerały w twardej wodzie mogą również zmieniać równowagę pH skóry, osłabiając jej barierę przed szkodliwymi bakteriami i infekcjami. Osoby z wypryskami mogą być szczególnie wrażliwe.

Jakie są zalety twardej wody?

Ponieważ twarda woda zawiera wysokie stężenie magnezu i wapnia, picie twardej wody może pomóc ci uzyskać zalecaną dzienną dawkę tych niezbędnych minerałów.

Istnieją pewne spekulacje, że picie twardej wody może przynosić korzyści sercowo-naczyniowe, ale nie ma definitywnych wniosków na poparcie tego twierdzenia.

Czy są jakieś zagrożenia dla zdrowia związane z miękką wodą?

Jeśli Twoja dieta zawiera bogate źródła wapnia i magnezu, nie ma ryzyka w piciu wody o niższych stężeniach tych minerałów.

Większe obawy dotyczą osób z wysokim ciśnieniem krwi, które mogą być podatne na działanie wody pitnej o wyższej zawartości sodu.

Osobą z wysokim ciśnieniem krwi odradza się dodawanie soli do jedzenia, jak również zmiękczanie wody pitnej.

Bardziej prawdopodobne jest, że miękka woda zbiera ołów z wnętrza starszych rur wodociągowych, które nie zostały zabezpieczone w celu zablokowania ługowania ołowiu.

Jakie są zalety miękkiej wody?

Do mycia i prania preferowana jest miękka woda, ponieważ nie powoduje zwykle szumowiny mydlanej ani plam mineralnych.

Ponieważ jest ona bardziej wydajna i skuteczna jako środek czyszczący, możesz zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za wodę, nie musząc prać ponownie ubrań ani myć naczyń.

Czym jest zmiękczanie wody?

Domowy system zmiękczania wody działa poprzez przepuszczanie twardej wody przez żywicę (lepką, nierozpuszczalną substancję z niektórych drzew i roślin) która jest pokryta dodatnio naładowanymi jonami sodu.

Stężenia sodu zasadniczo zastępują magnez i wapń w wodzie.

Urządzenia do zmiękczania wody wymagają ciągłej konserwacji i należy dodawać granulki sodu, aby utrzymać ładunek elektryczny w żywicy.

Niektóre systemy mogą wykorzystywać granulki potasu zamiast sodu. Istnieją również systemy wykorzystujące magnesy, kwas cytrynowy lub inne środki zmniejszające stężenie wapnia i magnezu w wodzie.

Czy zmiękczanie wody jest bezpieczne?

Bakterie i grzyby mogą tworzyć się na żywicy układu zmiękczającego wodę, więc czyszczenie i konserwacja sprzętu ma zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa wody.

Większy problem w zakresie bezpieczeństwa stanowi dodatkowy sód w domowej wodzie pitnej. Jeśli ty lub ktoś w twoim domu stosuje dietę niskosodową, powinieneś porozmawiać z producentem systemu zmiękczającego, aby dowiedzieć się, ile sodu dodaje się do wody.

Możesz także spróbować znaleźć system, który używa potasu zamiast sodu do zmiękczania wody pitnej. Jeśli nadal masz problemy zdrowotne, porozmawiaj z kardiologiem o tym, jak zmiękczanie wody może wpływać na ciśnienie krwi.

Jeśli twój dom ma stary, nieoczyszczony system wodociągowy, dobrym pomysłem jest przebadanie wody pod kątem zawartości ołowiu i innych zanieczyszczeń.

Podsumowanie

Większość ludzi może bezpiecznie pić twardą lub miękką wodę bez skutków ubocznych.

Wyższy poziom sodu w miękkiej wodzie może być problemem dla niektórych osób, ale można to rozwiązać za pomocą systemu zmiękczającego na bazie potasu.

Możesz również spróbować pić wody butelkowane a miękką wodę z sieci używać tylko do prania, zmywania naczyń i kąpieli.

Jeśli chcesz zmiękczyć wodę, rozejrzyj się i porozmawiaj z hydraulikiem o tym, jak system może wpłynąć na instalacje domowe. Pomocne jest również zrozumienie wymagań konserwacyjnych systemu zmiękczania wody przed jego zakupem.

Zródła:

  1. Boser S. (2018). Twarda woda i zmiękczanie wody.
  2. Burton A. (2008). Zdrowie sercowo-naczyniowe: twarde dane dla twardej wody. 
  3. Danby SG i in. (2018). Wpływ twardości wody na odkładanie się środka powierzchniowo czynnego po umyciu, a następnie podrażnieniu skóry u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry i zdrowych osób kontrolnych.
  4. Woda pitna: twarda woda. (nd).
  5. Twardość w wodzie pitnej. (2011).
  6. Twardość wody (nd).
  7. Sengupta P. (2013). Potencjalne skutki twardej wody dla zdrowia.
  8. Shaw B, i in. (2009). Interpretacja wyników jakości wody pitnej.