Zioła i przyprawy mogą wzbogacić i nadać ciekawy smak żywności, przy znikomym zwiększeniu zawartości kalorii. Większość ziół i przypraw można znaleźć w postaci suchej lub świeżej i można je z łatwością stosować.
Oto kilka sugestii, które zioła lub przyprawy połączyć z różnymi rodzajami potraw.
Powinny być zawsze stosowane z umiarem. Więcej nie zawsze znaczy lepiej! Zacznij od niewielkiej ilości, zawsze możesz później zwiększyć ilość zgodnie ze swoim smakiem.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, zmiel zioła i przyprawy przed dodaniem do potrawy. Zaleca się, aby dodawać suche przyprawy na początku procesu gotowania a świeże pod koniec.
W przypadku potraw o długim czasie gotowania (zupy i gulaschnze), zaleca się dodanie ziół i przypraw maksymalnie do godziny przed podaniem.
Zioła i przyprawy, zastosowanie w kuchni:
Bazylia: używaj z pomidorami, zielonymi sałatkami, mozzarellą, cielęciną, kurczakiem, wołowiną,
Chilli: używaj w pikantnych potrawach, fasolach, sosach,
Cynamon: stosowanie w potrawach warzywnych, kompotach, mięsie, gulaszach, curry, grzanym winie, ciastach,
Czarnuszka: dodawana do pieczywa i ostrych potraw, kiedyś zastępowała pieprz,
Czarny pieprz: dodaje ostry, przenikający aromat i pasuje do niemal każdego dania,
Cząber: wołowina, cielęcina, indyk,
Czosnek: używaj z mięsem, rybami, warzywami, sosami sałatkowymi, gulaszami, sosami i nie tylko,
Estragon: stosować z rybami, wołowiną, indykiem, warzywami, glazurowaną marchewką,
Gałka muszkatołowa: używaj z jajami, tłuczonymi ziemniakami, kalafiorem, białymi szparagami,
Gorczyca: używaj z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, sosami sałatkowymi, smażonymi warzywami, marynatami,
Goździki: sałatka owocowa, kurczak, wieprzowina, dania wschodnioindyjskie,
Imbir: używaj z warzywami, zupami, sosami sałatkowymi, smażonym tofu, ciastami,
Kardamon: używaj z jajami, kanapkami, daniami na bazie ryżu, ciastami, sałatkami owocowymi,
Kminek: mieszać z ziemniakami, serem, chlebem, daniami z kapusty, do zup i dań z baraniny,
Kolendra: stosować z jagnięciną, soczewicą, wołowiną, rybami, gulaszami, daniami z makaronu, zupami,
Koper: kurczak, jagnięcina, ryby, owoce morza, sałata, dressingi sałatkowe, jogurt naturalny,
Kozieradka: dodaj do zapiekanek, zup z soczewicy, zalew,
Kurkuma: doskonała do zup, sosów i curry, dań z warzyw, fasoli i soczewicy,
Liście laurowe: używać z makaronem, w zupach warzywnych i mięsnych oraz w sosach,
Majeranek: pomidory, cebula, indyk, ryby, zupy, flaki, schab, pieczeń wołowa i wieprzowa, tłusty drób,,
Mięta: używać jako herbatki, z jagnięciną, owocami, napojami owocowymi, mrożoną herbatą, marchewką, groszkiem, jabłkami,
Oregano: używaj z pomidorami, ziemniakami, rybą, wołowiną, serem, pizzą, pieczonymi warzywami,
Owoce jałowca: używać do mięs, zup, marynat,
Papryka: wprowadza smak do potraw, które wydają się trochę mdłe oraz do kurczaka i dań z wieprzowiny,
Pietruszka: używać z rybami, wołowiną, jagnięciną, kurczakiem, marchewką, białymi szparagami, kalarepą, kanapkami, zupami, sosami,
Rozmaryn: używaj z rybami, jagnięciną, kurczakiem, cielęciną, wołowiną, ziemniakami, chlebem, marynatami,
Rumianek: używaj jako herbatkę, stosuj z sałatkami,
Szałwia: ryby, wołowina, jagnięcina, kurczak, makaron, ser,
Szczaw: użyj jako herbatki, jako zupę, zielone sałatki, sosy sałatkowe,
Szczypiorek: używać z gotowanymi ziemniakami, zupą, rybą, dressingiem sałatkowym, jogurtem naturalnym, majonezem,
Trawa cytrynowa: użyj jako herbatki lub z rybami, zupami, frytkami,
Tymianek: używaj jako herbatki lub z pomidorami, serem, wołowiną, kurczakiem, rybą, do wędlin, bigosu, mielonych mięs, pasztetów, sałat, potraw z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzy,
Ziele angielskie: do tłustych sosów, zapiekanki wołowej lub jagnięcej, sałatki owocowej oraz duszonych owoców.