Spożycie soku z grejpfruta może spowodować zaburzenie metabolizmu niektórych leków w wątrobie lub jelicie cienkim.

W konsekwencji może doprowadzić do wzrostu ich stężenia we krwi, co dalej prowadzi do poważnego, nawet zagrażającego życiu zatrucia lekiem.

Za wzrost stężenia leku we krwi odpowiedzialne są flawonoidy i furanokumaryny, które są metabolizowane przez rodzinę enzymów cytochromu P-450 (CYP).

Grejpfrut i kilku jego bliskich krewnych, takich jak pomelo czy tangelo, zawierają furanokumaryny. Badania pokazują, że zwiększają one poziom we krwi ponad 85 leków ( 1 ).

Są trzy rzeczy, które należy wiedzieć, aby zrozumieć, czy i jak można bezpiecznie spożywać grejpfruty z tymi lekami.

  1. Wystarczy niewiele: jeden grejpfrut lub szklanka soku grejpfrutowego, aby zmienić wpływ tych leków na organizm.
  2. Trwa to kilka dni: zdolność grejpfruta do wpływania na leki trwa 1–3 dni. Biorąc leki kilka godzin po spożyciu, nie jest zbyt dobrym pomysłem.
  3. Tylko w: przypadku niewielkiej liczby leków działanie grejpfruta może być poważne.

W połączeniu z niektórymi lekami przeciwhistaminowymi sok może powodować groźne dla życia zaburzenia rytmu serca.

Spożycie wraz z lekami przeciwnadciśnieniowymi z grupy blokerów kanału wapniowego może spowodować u pacjentów znaczne obniżenie ciśnienia krwi i bóle głowy.

Pamiętajcie aby zawsze czytać ulotki dołączone do leków, aby zapoznać się z przeciwwskazaniami podczas ich przyjmowania!!!