SPIS TREŚCI
Drożdże są podstawowym składnikiem wielu przepisów, w tym dla bułek, chleba, ciasta do pizzy, ciast drożdżowych. Powodują wyrastanie ciasta, w wyniku czego powstaje miękki puszysty chleb.
Do pieczenia zwykle są używane postaci świeżych drożdży (chłodzonych) lub suszonych, zwanych Saccharomyces cerevisiae.
Drożdże aktywują się w obecności wody i cukru, gdzie zaczynają trawić cukier. Powoduje to powstanie pęcherzyków dwutlenku węgla, które zostają uwięzione w gęstym cieście. Następnie rozszerzają się w temperaturze pokojowej lub pod wpływem ciepła, powodując wzrost ciasta ( 1 ).
Ten proces – znany jako zakwaszanie – daje większe, bardziej puszyste i miękkie wypieki niż te, które powstają bez zastosowania drożdży.
Możesz się zastanawiać, czy da się powtórzyć ten proces bez zastosowania drożdży.
Na szczęście jest kilka innych składników, które powielają działanie drożdży podczas pieczenia.
Oto 3 najlepsze zamienniki drożdży.
1. Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia jest podstawowym produktem, który znajdziemy u siebie w kuchni. Zawiera sodę oczyszczoną i regulator kwasowości.
Podobnie jak drożdże, proszek do pieczenia działa jak środek spulchniający, na dwa sposoby:
- Reakcja z cieczą- po zwilżeniu kwas reaguje z sodą oczyszczoną, tworząc pęcherzyki dwutlenku węgla
- Reakcja z ciepłem- po podgrzaniu pęcherzyki gazu rozszerzają się i powodują wzrost ciasta
Proszek do pieczenia reaguje natychmiast po wystawieniu na działanie cieczy i ciepła. Zatem w przeciwieństwie do drożdży, użycie proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu wyrastania.
Z tego powodu stosuje się go do szybkich wypieków, takich jak naleśniki czy ciasta.
Przelicznik drożdży i proszku do pieczenia:
W wypiekach można zastąpić suche drożdże taką samą ilością proszku do pieczenia.
Pamiętaj tylko, że działanie proszku do pieczenia nie będzie tak wyraźne jak działanie drożdży.
2. Soda oczyszczona i składnik zakwaszający
Możesz również dodać sodę oczyszczoną w połączeniu z kwasowym składnikiem, aby zastąpić drożdże.
Soda oczyszczona i kwaśny dodatek działają razem, powodując takie same reakcje jak proszek do pieczenia ( 2 ).
Jednak stosowanie osobno sody oczyszczonej lub „kwasu” nie spowoduje wzrostu podczas wypieków – musisz je połączyć, aby zaszła reakcja.
Przykłady dodatków stosowanych z sodą w celu odtworzenia działania drożdży obejmują:
- sok z cytryny
- maślanka
- mleko i ocet zmieszane w stosunku jeden do jednego
- kamień winny (kwaśny winian potasu)
Przelicznik drożdży i sody oczyszczonej:
Aby zastąpić w przepisie drożdże, zamień połowę wymaganej ilości drożdży na sodę oczyszczoną, a drugą połowę powyższym dodatkiem.
Na przykład, jeśli przepis wymaga 2 łyżeczek drożdży suchych, wystarczy użyć 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę „kwasu”.
Podobnie jak w przypadku proszku do pieczenia, stosowanie sody oczyszczonej i „kwasu” nie wymagają czasu na wyrośniecie, a efekty zaczynu nie będą tak silne jak u drożdży.
3. Zakwas na chleb
Zakwas zawiera naturalnie występujące drożdże. Jest wytwarzany z mąki i wody, służy do wyrobu np. chleba na zakwasie, który ma lekko ostry smak z naturalnego procesu fermentacji drożdży (3).
Niektóre zakwasy są utrzymywane przez lata, stale fermentując, aby zapewnić mocny smak i miękką, nadającą się do żucia teksturę chleba.
Fermentacja przez zakwas działa w taki sam sposób jak przy drożdżach, tworząc pęcherzyki dwutlenku węgla w cieście, aby go podnieść.
Przelicznik drożdży i zakwasu:
Możesz użyć 1 szklanki zakwasu, aby zastąpić 2 łyżeczki suchych drożdży.
Jeśli twój zakwas jest gęsty, zmniejsz ilość mąki w przepisie, a jeśli rzadki, zmniejsz ilość płynu lub zwiększ ilość mąki, aby uzyskać prawidłową teksturę.
Stosowanie zakwasu zamiast drożdży wymaga również podwójnego czasu wzrostu.
Jak stworzyć własny zakwas?
Stworzenie zakwasu zajmuje minimum 5 dni, ale jak już go masz, jest łatwy w utrzymaniu i użyciu. Oto, czego będziesz potrzebować:
- co najmniej 2 1/2 szklanki (600 gramów) mąki
- co najmniej 2 1/2 szklanki (600 ml) wody
Oto wytyczne, aby stworzyć własny zakwas:
- Dzień 1: Połącz 1/2 szklanki (120 gramów) mąki i 1/2 szklanki (120 ml) wody w dużym szklanym pojemniku i przykryj luźno folią lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw w temperaturze pokojowej.
- Dzień 2: Nakarm starter 1/2 szklanki (120 gramów) mąki i 1/2 szklanki (120 ml) wody i dobrze wymieszaj. Przykryj luźno i pozostaw w temperaturze pokojowej. Pod koniec drugiego dnia powinieneś zobaczyć tworzenie się bąbelków, co oznacza, że drożdże rosną i fermentują mąkę.
- Dzień 3: Powtórz kroki z dnia 2. Mieszanina powinna pachnieć drożdżami i zawierać dużą ilość bąbelków.
- Dzień 4: Powtórz kroki z dnia 2. Powinieneś zauważyć więcej bąbelków, silniejszy i bardziej kwaśny zapach i zauważyć że rośnie.
- Dzień 5: Powtórz kroki z dnia 2. Twój zakwas powinien pachnieć drożdżami i mieć dużo bąbelków. Jest teraz gotowy do użycia.
Aby utrzymać zakwas dłużej niż dzień 5, przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce.
Użyj lub wyrzuć połowę zakwasu raz w tygodniu i dokarm go poprzez dodanie 1/2 szklanki (120 gramów) mąki i 1/2 szklanki (120 ml) wody.
Zakwas z jakimkolwiek zanieczyszczeniem w postaci rozmytej, białej lub kolorowej pleśni należy wyrzucić.