Skip to content

Jak mrozić grzyby? Przewodnik krok po kroku.

Czas czytania artykułu: 2 minut

Z pewnością możesz mrozić grzyby … ale powoli, nie tak szybko. Nie chcesz po prostu zapakować je do torby i wrzucić do zamrażarki. Jest kilka rzeczy, które musisz najpierw wiedzieć, więc czytaj dalej.

Jak wyczyścić grzyby przed zamrożeniem?

Jedną z najważniejszych rzeczy, które musisz zrobić, jest wyczyszczenie grzybów. To pierwsza czynność, którą trzeba wykonać, zanim pomyślisz o ich zamrożeniu.

Jeśli zostawisz je brudne, zamienią się w błoto. Więc musisz je wyczyścić, aby były gotowe do użycia od razu po rozmrożeniu.

Zanim zalejesz je wodę, pomyśl jeszcze raz. Używanie wody do czyszczenia grzybów może spowodować, że staną się papkowate po zamrożeniu i rozmrożeniu.

Zamiast tego zalecamy po prostu odcięcie zabrudzonych ziemią miejsc a resztę zabrudzeń usunąć za pomocą pędzla. Zachowaj szczególną ostrożność zdejmując zewnętrzną warstwę kapelusza, ale nie jest to konieczne.

Jak mrozić grzyby?

Czas zabrać się do roboty i zamrozić oczyszczone grzyby.

Oto co należy po kolei zrobić:

  1. Masz już wyczyszczone grzyby, ale teraz jest czas, aby odrzucić te, które nie są idealne. Mrożenie grzybów nie poprawi ich tekstury ani nie ukryje skaz, więc odrzuć wszystkie grzyby, które nie są bliskie ideału.
  2. Teraz musisz pociąć grzyby. Zalecamy wykonanie jak najmniejszej liczby cięć. Jeśli możesz zostawić je w całości, to świetnie.
  3. Umieść grzyby w torbie do mrożenia. Gdy zapełnisz ją do końca, przed zamknięciem wyciśnij jak najwięcej powietrza.
  4. Umieść torbę w zamrażarce, potem ciesz się grzybami, kiedy ich potrzebujesz.

Jeśli wolisz przechowywać grzyby po obróbce, zalecamy ich gotowanie na parze. Po prostu zagotuj wodę w garnku, dodając kilka kropli soku z cytryny. Włóż koszyczek do gotowania na parze nad wodę i gotuj na parze przez kilka minut.

Może to pomóc spowolnić rozpad struktury i składników odżywczych, który ma miejsce w zamrażarce. Oczywiście wymaga to również trochę więcej wysiłku od Ciebie.

Jak długo można mrozić grzyby?

Nie zalecamy pozostawiania grzybów w zamrażarce na dłużej niż 4 miesiące. Im dłużej są zamrożone, tym większa szansa, że staną się papkowate. Istnieje również zagrożenie, że niektóre właściwości odżywcze grzybów ulegną pogorszeniu, jeśli zostaną pozostawione na dłużej.

Dodatkowo, upewnij się, że oznaczyłaś swoje grzyby datą zamrożenia.

Jak prawidłowo rozmrażać grzyby?

Aby rozmrozić grzyby, najlepiej zostawić je w lodówce, aby powoli się rozmroziły. Pomoże to zapobiec problemom z ich teksturą.

Oczywiście przed spożyciem należy poddać je obróbce termicznej, ponieważ nie powinno się ich spożywać na surowo.

Czy grzyby dobrze się zamrażają?

Niezupełnie… Mrożone grzyby można wykorzystać do zup, gulaszu, zapiekanek i sosów. Ale unikalibyśmy jedzenia ich jako głównego elementu potrawy. Ponieważ grzyby mają dużą zawartość wody, po rozmrożeniu mogą stać się dość papkowate.

Dobrze się nadają do sosów, ponieważ ich tekstura nie wpłynie na wygląd dania. Ale jeśli planowałaś przechowywać grzyby w zamrażarce, a następnie użyć je jako główny element dekoracyjny dania, to może lepiej przemyśleć to jeszcze raz?

Czy można zamrażać egzotyczne grzyby?

Możesz zamrozić wszystkie rodzaje grzybów, ale jak już wspomniano, najlepiej używać je tylko w sosie lub gulaszu. Może to być strata dla dobrej jakości egzotycznych grzybów, więc jeśli możesz je użyć na świeżo, to zalecamy takie rozwiązanie.

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.