SPIS TREŚCI
Makaron z rośliny konjac znany jest w Japonii od ponad 2000 lat. Teraz zdobywa serca i podniebienia mieszkańców naszego kraju, zwłaszcza tych, którzy w swoim menu doceniają składniki niskokaloryczne, z dużą ilością błonnika i wapnia, pozbawione glutenu oraz sztucznych dodatków.
Produkt znany jest także pod nazwami: Shirataki Noodles, Moyu, Konnyaku lub Shirataki. Makarony te możesz wykorzystać w swojej kuchni nie tylko do przygotowania typowo azjatyckich potraw.
Makaron konjac zawiera znikomą ilość kalorii
Makarony zwykle kojarzą się z sycącymi i aromatycznymi daniami kuchni włoskiej. Jednak porcja tradycyjnego makaronu z mąki pszennej i z żółtkami jajek może być zgubna dla osób marzących o szczupłej sylwetce.
Jeśli z powodów zdrowotnych lub estetycznych musisz ograniczyć spożycie kalorii, w tym węglowodany, z powodzeniem możesz sięgnąć po makaron konjac, zwłaszcza że przyspiesza przemianę materii i ma bardzo niską kaloryczność.
Ponieważ w składzie makaronu, wytwarzanego na bazie rośliny Amorphophallus konjac, nie ma cukru, tłuszczu i białka, w 100 gramach gotowego produktu znajduje się zaledwie 6-10 kcal. Jest więc świetnym zamiennikiem ryżu i tradycyjnego makaronu, a przede wszystkim umożliwia cieszenie się smakiem różnorodnych potraw bez wyrzutów sumienia.
Pamiętaj jednak, że danie z makaronu okraszone zawiesistym sosem, na przykład na bazie boczku, sera i śmietany, zawsze będzie miało więcej kalorii niż to z sosem warzywnym. Jednak redukcja energetyczna i tak będzie spora, co szybko zauważysz po swojej wadze.
Makaron konjac shirataki zwiększa objętość posiłków
Jeśli dieta odchudzająca kojarzy Ci się z mikroskopijnymi porcjami i ciągłym uczuciem głodu, sycący posiłek możesz przygotować właśnie z makaronu shirataki. Ponieważ prawie nie ma kalorii, możesz go dodawać więcej do dań z mięsem czy warzywami. W ten sposób na talerzu zrobi się duża porcja, co także przekłada się na działanie ludzkiego mózgu, który szybko wyśle sygnał do żołądka o uczuciu sytości.
Pełen talerz pysznego dania z makaronem poprawi Ci humor, a Ty nie przytyjesz. Dłużej też będziesz odczuwać sytość, chociaż nie jest to wyłącznie zasługa objętości porcji, ale także składu makaronu. Przede wszystkim tego, że jest to źródło doskonałego błonnika.
Glukomannan zawarty w makaronie konjac na długo wypełnia żołądek oraz pozytywnie wpływa na jelita
Podczas produkcji makaronu shirataki używa się korzenia konjac. To z wyglądu mało apetyczne warzywo w kształcie bulwy, pokryte brązową i chropowatą skórką. Jednakże w środku znajduje się bogactwo błonnika zwanego glukomannan. Stanowi on aż 70% bulwy, a reszta jest skrobią.
Glukomannan z rośliny konjac to błonnik rozpuszczalny w wodzie, w pełni bezpieczny dla organizmu, a nawet wykazujący szereg korzyści prozdrowotnych.
Błonnik pęcznieje w żołądku, przez co posiłek wydaje się o wiele bardziej sycący. Po zjedzeniu porcji makaronu, nie ma się już ochoty na przekąski przez kolejne kilka godzin. Tym samym będąc na diecie, nie czujesz ssania w żołądku, czyli czynnika, który sprawia, że odchudzanie staje się udręką i trudno w nim wytrwać.
Poza tym wspomniany błonnik poprawia perystaltykę jelit i stan mikroflory jelitowej. Pobudza jelita do wytężonej pracy i regularnego wydalania zbędnych produktów przemiany materii. Przeciwdziała zaparciom, ułatwia wypróżnianie się i poprawia samopoczucie, bo znika uczucie ciężkości w żołądku.
Makaron shirataki konjac zawiera duże ilości błonnika oraz wapnia
Makaron z rośliny konjac w ogromnej mierze składa się z błonnika. Poza nim zawiera również wapń. To pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, podstawowy budulec kości, zębów, aktywator enzymów, które biorą udział w procesie krzepnięcia krwi.
Wapń reguluje pracę układu nerwowego, mięśni i układu hormonalnego. Jedząc makaron, dostarczasz wapń w sposób naturalny, bez konieczności dodatkowej suplementacji.
Poza błonnikiem i wapniem, makaron konjac zawiera także: potas, magnez, żelazo, miedź, fosfor i cynk. Jest również źródłem witamin: A, E, D, C oraz witamin z grupy B.
Makaron konjac wspomaga proces obniżania złego cholesterolu oraz cukru we krwi
Cholesterol pełni bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. Jest materiałem budulcowym komórek i reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie. Dzieli się na cholesterol „dobry”, czyli HDL i „zły”, czyli LDL.
Cholesterol LDL transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała, a jego stężenie we krwi nie powinno być wyższe niż 100 mg/dl. Kiedy utrzymuje się na wyższym poziomie, osadza się w tętnicach, tworzy złogi, a to może doprowadzić do zawału, miażdżycy czy udaru mózgu. Ważne jest więc to, aby kontrolować poziom cholesterolu, a także wybierać produkty, które go obniżają. Tutaj nie bez znaczenia jest także wspomniany już błonnik korzenia konjac. To właśnie on pozytywnie wpływa na profil lipidowy, czyli reguluje stężenie cholesterolu i poprawia stosunek cholesterolu „dobrego” do „złego”. Innymi słowy, chroni przed chorobami układu krążenia.
Warto też pamiętać, że zbyt długo trwające wysokie stężenie cukru we krwi, może być groźne dla zdrowia nie tylko u osób cierpiących na cukrzycę. Taka sytuacja może prowadzić do uszkodzenia nerwów i naczyń krwionośnych, do niewydolności nerek, utraty wzroku, zawału serca i udaru mózgu.
Ponieważ nie tylko spożywane posiłki, ale również stres, który jest codziennością większości z nas, powoduje wzrost cukru we krwi, warto równoważyć go dietą – również makaronem bogatym w glukomannan, który działa regulująco.
Makaron shirataki może być spożywany przez osoby z cukrzycą lub nietolerancją glutenu
Błonnik z makaronu konjac reguluje insulinowrażliwość i tolerancję glukozy. Ze względu na korzystny wpływ błonnika na stężenie glukozy we krwi, dieta osoby dorosłej powinna zawierać 15-25 g błonnika na każde 1000 kcal.
Odpowiedni poziom glukozy we krwi i cholesterolu, a także zmniejszenie masy ciała to korzyści wynikające z jedzenia produktów z wysokim poziomem błonnika u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2. W związku z tym, makaron shirataki powinien na stałe zagościć w diecie osoby zagrożonej tym schorzeniem, w stanie przedcukrzycowym, jak i chorej na cukrzycę.
Makaron konjac to także znakomita alternatywa dla makaronów tradycyjnych oraz bezglutenowych. Naturalnie nie zawiera glutenu, ponieważ nie przygotowuje się go z mąki. Jest bezpieczny nawet dla osób z celiakią.
Gdzie kupić odpowiedni makaron konjac?
Nie musisz być mistrzem w przygotowywaniu azjatyckich dań. Makaron konjac doskonale spisze się jako podstawa spaghetti czy dodatek do zupy. Z powodzeniem przygotujesz z niego risotto. Jest pyszny na słodko i słono. Dobrze łączy się z sosami, warzywami, owocami morza i mięsem.
Makaron konjac ze sklepu PyszneEko.pl ma różne kształty i naprawdę wiele zastosowań. Zawsze jednak jest tak samo smaczny, niskokaloryczny, lekkostrawny i niezwykle prosty w przygotowaniu.
Świetnie smakuje wszystkim, dlatego gotując rodzinny obiad, nie musisz przygotowywać kilku wersji tego samego dania. Możesz natomiast korzystać z promocji i próbować różnych makaronów z dowolnymi dodatkami.