Skip to content

Środki konserwujące w cytrusach.

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Czy środki konserwujące znajdują się w cytrusach?

Kupując cytrusy, zastanawialiście się, jak to jest możliwe, że tak długo zachowują swoją świeżość?

Po zakupie, umieszczając owoce cytrusowe w lodówce, ich jakość nie pogarsza się nawet przez wiele tygodni. Dodajmy do tego czas ekspozycji w sklepie i transport z odległych krajów, w których zostały wyhodowane. Otrzymany okres można czasem podawać w miesiącach.

Dlaczego w owocach są środki konserwujące?

Środki konserwujące są powszechnie stosowane w celu zmniejszenia szkód w uprawach i zwiększenia plonów.
Najczęściej stosowanym środkiem jest IMAZALIL, który ma działanie grzybobójcze oraz przy zbyt dużych dawkach nawet rakotwórcze.

W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, pestycydy można znaleźć zarówno w owocach i warzywach uprawianych metodami ekologicznymi, jak i konwencjonalnymi.

Chociaż niektóre pestycydy przedostają się do miąższu owoców i warzyw, wiele pozostaje na zewnętrznej skórce (12, 3 ).

Mycie to dobry sposób na usunięcie pozostałości pestycydów. Na przykład w jednym przeglądzie stwierdzono, że około 41% pozostałości pestycydów znalezionych na owocach usunięto przez mycie wodą, a nawet dwukrotnie więcej usunięto przez ich obieranie (4).

Dla wielu osób zaniepokojonych narażeniem na pestycydy może to być wystarczający powód, aby jeść tylko miąższ owoców.

Niemniej jednak ryzyko spożywania nieco większej ilości pestycydów niekoniecznie musi przewyższać korzyści wynikające z większej ilości składników odżywczych w skórkach.

Przenikalność imazalil-u przez skórkę cytrusów jest mniejsza niż 2%. Co oznacza, że ilość tego środka w miąższu jest znikoma i nie prowadzi bezpośrednio do powstania chorób nowotworowych.

Pamiętaj, że dozwolona ilość pestycydów w świeżej żywności jest ściśle regulowana. Dozwolone górne limity są bardzo ostre i znacznie niższe niż dawka, o której wiadomo, że może powodować szkody u ludzi.

Co więcej, poziom środków konserwujących przekracza dozwolone górne limity w mniej niż 4% przypadków, a nawet gdy tak się dzieje, badania pokazują, że rzadko powoduje to szkody dla ludzi ( 5 ,6).

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.