SPIS TREŚCI
Kiedyś grill kojarzył się nam z ciepłą pogodą czy wakacjami. Dziś jednak szeroki wybór wyposażenia dostępnego w sklepach pozwala nam na korzystanie z uroków grillowania w domowym zaciszu o każdej porze roku. Do tego celu idealnie sprawdzą się patelnie grillowe. Można je kupić w różnych rozmiarach i wykończeniu, np. firma tognana oferuje patelnie kwadratowe, prostokątne oraz okrągłe.
Rodzaje włoskich patelni grillowych
Możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje patelni grillowych:
Patelnia do grillowania z powłoką teflonową – wyposażona w specjalną powłokę z tworzywa sztucznego, która zapobiega przywieraniu pokarmów do powierzchni. Idealna do przygotowywania potraw, które wymagają szybkiego i łatwego smażenia. Powłoka teflonowa zapewnia łatwe usuwanie tłuszczu, a zaokrąglone krawędzie ułatwiają zbieranie resztek pokarmu. Patelnie te są bardzo łatwe w czyszczeniu, aczkolwiek równie łatwo o ich zarysowanie, dlatego warto zaopatrzyć się w akcesoria drewniane lub silikonowe.
Patelnia grillowa ceramiczna – posiada nieprzywierającą powłokę ceramiczną, która zapewnia wysoką wydajność i zdrowszy sposób gotowania. Stal, z której patelnia jest wykonana, jest odporna na wysokie temperatury oraz korozję, dzięki czemu posłuży przez wiele lat. Tak samo, jak patelnia teflonowa, jest łatwa w czyszczeniu i łatwo na niej o zarysowania.
Żeliwna patelnia na grilla – mimo że wolno się nagrzewa, to później bardzo długo trzyma ciepło. Nie wymaga także żadnego specjalnego przygotowania, aby uzyskać doskonały smak i wygląd smażonych produktów. Idealnie sprawdzi się w użytku zewnętrznym, ponieważ jest odporna na zmiany temperatur.
Patelnia grillowa ze stali nierdzewnej – jest to najczęściej wybierany rodzaj patelni ze względu na jej wytrzymałość i odporność na wysokie temperatury. Jest to rodzaj patelni, który jeśli nie posiada plastikowych elementów, to z powodzeniem może być wykorzystywany nawet w piekarniku. Patelnie te nie tylko są łatwe w czyszczeniu i odporne na rdzę, ale również nie pochłaniają zapachów i smaków.
Jak smażyć na patelni grillowej?
Smażenie na patelni grillowej wygląda w większości tak samo, jak na zwykłej patelni. Najpierw patelnię należy dobrze rozgrzać, a następnie wlać odrobinę oleju. Nie jest to jednak konieczność, ponieważ do smażenia na patelni grillowej niekiedy wystarczy tylko tłuszcz, który wcześniej został dodany, np. do zamarynowania mięsa. W dalszej kolejności należy umieścić na patelni produkty, które chcemy usmażyć. Tak samo, jak na tradycyjnej patelni, potrawę należy po określonym czasie odwrócić, aby uzyskać równomierne zarumienienie.
Patelnia do grillowania jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią potrawy z grilla lub dbają o zdrowy sposób odżywiania. Naczynia te są trwałe i wygodne w użyciu, do tego można je kupić w wielu sklepach z wyposażeniem kuchennym, np. Scapol.