Czy dwutlenek krzemu jest bezpieczny?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Kiedy spojrzysz na etykietę żywności lub suplementu, prawdopodobnie zobaczycie składniki, o których nigdy nie słyszeliście. Niektórych nazw możecie nawet nie być w stanie wymówić. Chociaż kilka z nich może wywołać u Was wahanie lub podejrzenia, inne są bezpieczne, a odstraszająca jest jedynie ich nazwa. Dwutlenek krzemu jest jednym z takich składników. Występuje w wielu produktach, chociaż często jest źle rozumiany.

Co to jest dwutlenek krzemu?

Dwutlenek krzemu (SiO2), znany również jako krzemionka, to naturalny związek składający się z dwóch najpowszechniej występujących na Ziemi materiałów: krzemu (Si) i tlenu (O2).

Dwutlenek krzemu najczęściej rozpoznawany jest w postaci kwarcu. Występuje naturalnie w wodzie, roślinach, zwierzętach i ziemi. Skorupa ziemska składa się w 59% z krzemionki. Stanowi ponad 95 % znanych skał na naszej planecie. Kiedy siedzisz na plaży, między palcami u nóg dostaje się dwutlenek krzemu w postaci piasku.

Występuje nawet naturalnie w tkankach ludzkiego ciała. Chociaż nie jest jasne, jaką rolę pełni, uważa się, że jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje nasz organizm.

Dlaczego dwutlenek krzemu znajduje się w żywności i suplementach?

Dwutlenek krzemu występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak:

  • zielone warzywa liściaste
  • buraki
  • papryka
  • brązowy ryż
  • owies
  • lucerna

Dwutlenek krzemu dodaje się także do wielu produktów spożywczych i suplementów. Jako dodatek do żywności służy jako środek przeciwzbrylający, zapobiegający zbrylaniu. W suplementach stosuje się go, aby zapobiec sklejaniu się różnych sproszkowanych składników.

Podobnie jak w przypadku wielu dodatków do żywności, konsumenci często mają wątpliwości dotyczące dwutlenku krzemu jako dodatku. Jednak liczne badania sugerują, że nie ma powodu do takich obaw.

Co mówią badania o dwutlenku krzemu?

Fakt, że dwutlenek krzemu występuje w roślinach i wodzie pitnej, sugeruje, że jest on bezpieczny. Badania wykazały, że krzemionka, którą spożywamy w naszej diecie, nie kumuluje się w naszych organizmach. Zamiast tego jest wypłukiwany przez nasze nerki.

Jednakże w wyniku przewlekłego wdychania pyłu krzemionkowego może wystąpić postępująca, często śmiertelna choroba płuc, krzemica. To narażenie i choroba występuje głównie u osób pracujących w:

  • górnictwie
  • budowlance
  • wydobyciu
  • przemyśle stalowym
  • piaskowaniu

Chociaż wiele badań nad krzemionką przeprowadzono na zwierzętach, badacze nie znaleźli związku między dwutlenkiem krzemu jako dodatkiem do żywności a zwiększonym ryzykiem raka, uszkodzenia narządów lub śmierci. Ponadto nie wykazano żadnych dowodów na to, że dwutlenek krzemu jako dodatek do żywności może wpływać na zdrowie reprodukcyjne, masę urodzeniową lub masę ciała.

W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wezwał Unię Europejską do nałożenia bardziej rygorystycznych wytycznych dotyczących dwutlenku krzemu do czasu przeprowadzenia dalszych badań. Ich obawy skupiały się na cząsteczkach o wielkości nano (niektóre z nich były mniejsze niż 100 nm). Poprzednie wytyczne opierały się na dokumencie z 1974 r. przygotowanym we współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia. W artykule tym stwierdzono, że jedyne negatywne skutki zdrowotne związane z dwutlenkiem krzemu są spowodowane niedoborem krzemu. Bardziej aktualne badania mogą powodować zmianę wytycznych i zaleceń.

Podsumowanie

Dwutlenek krzemu to substancja występująca naturalnie w ziemi i naszych organizmach. Obecnie brak dowodów sugerujących, że dodawanie go do żywności jest szkodliwe. Niemniej jednak, konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć, jak wpływa on na organizm. Długotrwałe wdychanie pyłu krzemionkowego może prowadzić do chorób płuc.

Warto wiedzieć, jakie składniki znajdują się w naszej diecie, zwłaszcza jeśli masz poważne alergie. Nawet jeśli nie cierpisz na alergie, rozważ ostrożne podejście do dodatków do żywności. Nawet niewielkie zmiany w poziomie minerałów mogą znacząco wpłynąć na twoje zdrowie. Dlatego zawsze warto stawiać na pełnowartościową żywność i utrzymywać zdrowy poziom dwutlenku krzemu.