SPIS TREŚCI
Masło jest wytwarzana poprzez ubijanie śmietany. Jako skoncentrowane źródło tłuszczu mlecznego składa się głównie z tłuszczów nasyconych.
Jest stosowane głównie jako tłuszcz do smażenia, do smarowania pieczywa lub jako składnik sosów, ciast i ciasteczek.
Jak rozpoznać masło?
Zwracajcie uwagę czy na etykiecie masła umieszczone jest dokładnie słowo „MASŁO” (producenci wpisują np. „mleczne”, „ekstra”, „masło roślinne”). Tylko wtedy mamy pewność, że produkt, który kupujemy jest prawdziwym masłem, a nie miksem (10-80% tłuszczu mlecznego + tłuszcz roślinny) lub margaryną (wyłącznie tłuszcz pochodzenia roślinnego).
Masło powinno zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego, do 16% wody i do 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Natomiast nie może zawierać tłuszczu roślinnego. Dodatkowo masła solone mogą zawierać do 2% soli w swoim składzie.
Gdy zostawiacie masło poza lodówką na zbyt długi czas, aby było łatwiejsze w smarowaniu, możecie doprowadzić do jego zjełczenia, a co dalej prowadzi do zatrucia pokarmowego.
Czym jest margaryna?
Margaryna to przetworzony produkt żywnościowy, który ma wygląd podobny do masła, smak już niekoniecznie.
Często jest zalecana jako zamiennik masło dla lepszego zdrowia serca. Nowoczesne rodzaje margaryn wytwarzane są z olejów roślinnych, które zawierają wielonienasycone tłuszcze, które mogą obniżyć „zły” cholesterol LDL, gdy są stosowane zamiast tłuszczów nasyconych.
Ponieważ oleje roślinne są płynne w temperaturze pokojowej, naukowcy zajmujący się żywnością zmieniają ich strukturę chemiczną, aby stały się twarde jak masło.
Przez ostatnie kilka dziesięcioleci stosowano proces zwany uwodornieniem w celu utwardzenia olejów roślinnych w margarynie. Uwodornienie zwiększa zawartość tłuszczów nasyconych w oleju, ale powstają również niezdrowe tłuszcze trans jako produkt uboczny. Nowszy proces zwany interestryfikacją osiąga podobne wyniki bez tworzenia tłuszczów trans.
Oprócz uwodornionych lub estryfikowanych olejów roślinnych nowoczesna margaryna może zawierać kilka dodatków do żywności, w tym emulgatory i barwniki.
Krótko mówiąc, margaryna jest wysoko przetworzonym produktem spożywczym wytwarzanym z olejów roślinnych, podczas gdy masło to zasadniczo skoncentrowany tłuszcz mleczny.
Warto przeczytać: