Pieczenie ostrej papryki, jak złagodzić?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Pieczenie ostrej papryki – kto z nas go nie nie odczuł?

Związek, który jest odpowiedzialny za pieczenie i ostrość w jamie ustnej to kapsaicyna (organiczny związek chemiczny działający na receptory bólu). Działa ona drażniąco nie tylko na nasz układ pokarmowy ale także na oczy, płuca i skórę.

Zawartość kapsaicyny jest zależna od odmiany ostrej papryki.

Podczas jej spożycia cząsteczki kapsaicyny wiążą się z określonymi receptorami w języku i pobudzają nerwy związane z bólem.

Nasiona i biała błona zawierają największe stężenie kapsaicyny w papryce.

Pieczenie ostrej papryki- jaki błąd popełniamy?

Co zrobiliście, aby złagodzić efekt pieczenia? Pewnie sięgnęliście po coś do picia, może po wodę albo inny napój?

I tutaj popełniliście największy błąd, ponieważ kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, a doprowadza do rozszerzenia się efektu pieczenia na cały przełyk i żołądek, przez co cierpimy jeszcze bardziej.

Jak zatem możemy sobie pomóc w takiej sytuacji?

Trzeba pamiętać, że kapsaicyna rozpuszcza się w alkoholach i tłuszczach.

Najlepsze sposoby na złagodzenie pieczenia po spożyciu ostrej papryki

  • Produkty mleczne mogą złagodzić uczucie pieczenia w jamie ustnej. Szklanka mleka jest jednym z powszechnie stosowanych antidotum. Mieszkańcy krajów w których wykorzystuje się dużo ostrych papryczek w daniach, stosują produkty mleczne w recepturach, co ma na celu obniżenie ostrości potrawy.
  • Dobre rezultaty przynosi także zjedzenie lodów, które są produkowane na bazie mleka.
  • Jeżeli chodzi o alkohole, to piwo może nie przynieść ulgi na dłużej, ponieważ nie zawiera zbyt dużej ilości alkoholu. Silniejsze alkohole mogą bardziej pomóc w złagodzeniu pieczenia, ale muszą być schłodzone (ponieważ ciepłe mogą przynieść odwrotny efekt).
  • Również sok z limonki, pomidorowy czy też z cytryny mogą pomóc złagodzić pieczenie w jamie ustnej.
  • Tłuste jedzenie może również wiązać się z kapsaicyną i szybciej łagodzić jej efekty.
  • Możesz spróbować także masła orzechowego lub chleba z masłem, jeśli nie masz pod ręką mleka.

Mam nadzieję, że powyższe rady pomogą Ci w złagodzeniu pieczenia następnym razem, gdy będziesz umierać z bólu spowodowanego pieczeniem.

Udostępnij: