Skip to content

Gelato czy lody- co różni te 2 przysmaki?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Jadąc do Włoch nie spotkasz nigdzie lodów, tylko gelato. Niby są to te same produkty, lecz w smaku i konsystencji różnią się i to bardzo.

W tym artykule wyjaśniono pochodzenie gelato i lodów, jakie występują między nimi różnice i zadamy pytanie, które są zdrowsze.

Pochodzenie i produkcji gelato i lodówlody gałki

Gelato i lody to kremowe, mrożone desery wytworzone z mleka lub śmietanki i cukru.

Pochodzenie gelato i lodów

Chociaż nie wiadomo, kto wynalazł lody, ich najwcześniejsze wersje pochodzą ze starożytnych Chin. Mieszanka mleka bawolego, mąki i lodu była podobno ulubionym deserem King Tang of Shang. Późniejsze wersje zawierały owoce, soki lub miód podawane na świeżym górskim śniegu.

Lody ewoluowały, poprzez zastosowanie mleka lub śmietanki od krów i żółtek jaj, i stały się przysmakiem zarezerwowanym dla elit.

Jednak lody stały się popularnym deserem dopiero w XIX wieku, kiedy postęp technologiczny w przemyśle mleczarskim i techniki mroźnicze pozwolił producentom na ich tanią produkcję i dystrybucję w dużych ilościach. A pierwsza maszyna do lodów została wynaleziona w połowie XIX wieku.

Gelato powstały we Włoszech, choć nie ma pewności, skąd dokładnie pochodzą. Niektórzy uważają, że ich kolebką jest Sycylia, podczas gdy inni, że wywodzą się z Florencji.

Jak są wytwarzane gelato i lody?

Gelato i lody mają trzy podstawowe składniki: nabiał, cukier i powietrze. Różnica polega na proporcjach.

Nabiał (mleko, śmietanka lub jedno i drugie) i cukier się łączy, miesza i pasteryzuje. Dodaje się naturalne lub sztuczne aromaty. Następnie podczas ubijania wprowadza się powietrze i zamraża.

Gelato mają niską zawartość powietrza, podczas gdy lody mają go więcej. Lody są szybciej ubijane, co wprowadza dużo większą ilość powietrza.

Oprócz tego, że zawierają więcej powietrza niż gelato, lody mają więcej śmietanki, co przekłada się na wysoką zawartość tłuszczu. Co więcej, lody zazwyczaj zawierają żółtka jaj, podczas gdy gelato rzadko je zawierają. Gelato za to zawierają więcej mleka.

Żółtka mogą zwiększać ilość tłuszczu i działać jako stabilizator. Lody handlowe mogą również zawierać inne stabilizatory, takie jak guma guar. Pomagają one związać wodę i tłuszcz w masie lodów.

Stabilizatory chronią również masę przed powstaniem dużych kryształków lodu w gotowej masie.

Różnice między lodami a gelatolody czekoladowe

Lody i gelato powstają nieco inaczej, a ich profile odżywcze to pokazują.

Wartości odżywcze

Lody to produkt, który zawiera co najmniej 6% tłuszczu mlecznego i 16% substancji stałych z mleka a lody mleczne 2% tłuszczu mlecznego. I 7% substancji stałych.

Za to gelato zazwyczaj mają zawartość tłuszczu, około 4-9%. Zawierają również więcej cukru niż lody.

Warto jednak pamiętać, że oba produkty zawierają dużo cukru. Gałka lodów (80 gramów) waniliowych może zawierać 210 kalorii i 16 gramów cukru. Tymczasem podobna porcja gelato zawiera około 144 kalorii i 15 gramów cukru.

Biorąc pod uwagę, że są zarówno bogate w cukier, jak i kalorie, powinny być spożywane jako okazjonalny przysmak.

Tekstura i smak

Gelato mają znacznie bardziej jedwabistą konsystencję i są nieco gęstsze niż lody. Ta gęstość sprawia, że mają znacznie bardziej odczuwalny smak niż lody tradycyjne. Dodatkowo zawdzięczają swoje smaki naturalnym składnikom.

Zazwyczaj wyższa zawartość powietrza w lodach sprawia, że ​​ich konsystencja jest miękka i lekka. Chociaż mają więcej tłuszczu niż gelato, co oznacza, że ​​mogą nie być tak aromatyczne.

Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz pokrywa język, więc kubki smakowe potrzebują nieco więcej czasu na wykrycie smaku.

Jak są serowowane?

Gelato podaje się o około 6–8°C cieplejsze niż lody. Pomaga to w lepszym wyczuwaniu smaków, ponieważ język nie jest tak zdrętwiały, jak podczas jedzenia lodów. Je się je za pomocą płaskiej szpatułki zwanej łopatką, która podczas konsumpcji pomaga zmiękczyć deser.

Tymczasem lody są zazwyczaj nabierane gałkownicą, a wyższa zawartość tłuszczu pozwala na formowanie ich w jędrne, okrągłe kulki.

Które wybrać?

Jeśli wolisz zimniejszy, twardszy deser o bardziej tłustym smaku, lody mogą być dla ciebie odpowiednie.

Jeśli wolisz wyraźniejszy smak i bardziej delikatnej konsystencji i niższej zawartości tłuszczu, lody są najlepszym wyborem.

Niezależnie od preferencji, oba desery powinny być spożywane z umiarem, ponieważ są pełne cukru i kalorii.

Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii i dodanych cukrów może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób, takich jak choroby serca, otyłość i cukrzyca.

Jednak można spożywać te przysmaki okazjonalnie w ramach zdrowej diety.