Skip to content

Robisz to źle: Czyli jak ugotować makaron?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Polski konsument spożywa ok. 5,6 kg makaronów rocznie, z czego ok. 1 kg w restauracjach. Po makarony sięgają przede wszystkim emeryci i renciści oraz małżeństwa bez dzieci. Ale czy wiesz jak ugotować makaron?

Dla porównania Włosi spożywają rocznie około 23,5 kg makaronu na osobę, czyli ponad 4 razy więcej niż Polacy. Niemniej jednak więcej makaronów spożywa się praktycznie w każdym kraju unijnym. W Niemczech jest to 8 kg na osobę a w Czechach 6,4 kg. Mniejsze spożycie notuje się jedynie w Wielkiej Brytanii (3,0 kg na osobę), czy Irlandii (1 kg na osobę).

W ciągu ostatnich kilku dekad makaron zyskał złą sławę dzięki wielu dietom o niskiej zawartości węglowodanów, takim jak dieta Atkinsa. Z drugiej strony rekomendowana dieta śródziemnomorska jako podstawowy produkt zawiera makaron.

Makaron, jak i chleb mają negatywną reputację ze względu na surowiec, z którego są wyprodukowane. Należy jednak wziąć pod uwagę, że do makaronu stosuje się pszenicę durum.

Makaron durum ma niski indeks glikemiczny (IG) około 25-45. Dla porównania biały chleb ma wysoki IG około 75 a ziemniaki około 80, podobnie jak wiele płatków śniadaniowych.

Według American Journal of Clinical Nutrition, spożywanie pokarmów o niskim IG jest związane z wyższym stężeniem cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu), mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Badania kliniczno-kontrolne wykazały także powiązanie między wysokim indeksem glikemicznym a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego i piersi.

Makarony wyprodukowany z jeszcze zdrowszych ziaren, takich jak pełnoziarniste i orkisz, dodają dodatkowych składników odżywczych, ale niekoniecznie obniżają IG.

Sposób ugotowania makaronu wpływa także na jego właściwości zdrowotne. Za najzdrowszy i najsmaczniejszy uważa się ugotowany al dente, co oznacza „na ząb” lub „niedogotowany”.

Jeśli się rozgotuje, wskaźnik IG wzrośnie, co oznacza, że makaron al dente jest trawiony i wchłaniany wolniej niż rozgotowane papkowate makarony.

Aby makaron był zdrowy i pyszny, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  • Użyj dużego garnka: Rozmiar ma znaczenie. Makaron powinien pływać w “morzu” wody, ponieważ pęcznieje podczas gotowania. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wody, stanie się papkowaty i lepki. Średni rozmiar naczynia na makaron powinien wynosić od 6 do 8 litrów i należy wypełnić go do około 3/4 objętości lub około 4-5 litrami wody na 500 g makaronu.
  • Nie zapomnij posolić wodę: Dodawanie soli do wody jest kwestią smaku. Posól wodę, gdy dochodzi do momentu wrzenia. Podczas gotowania makaronu wchłania sól, dodając mu dodatkowego akcentu. Zaleca się używanie około 1 łyżeczki soli na litr wody.
  • Nie wlewaj oliwy do garnka: Uważa się, że oliwa z oliwek zapobiega zagotowaniu się wody i sklejaniu makaronu. Niestety może to wyrządzić więcej szkód niż pożytku, ponieważ zapobiega przyklejaniu się sosu do makaronu. Olej jest hydrofobowy i wypływa na powierzchnię wody. Przy odcedzaniu wylewa się go poprzez tę olejową warstwę i pozostaje on na makaronie.
  • Upewnij się, że woda się zagotowała: dla wszystkich niecierpliwych, poczekaj jeszcze minutę, aż woda zacznie wrzeć z dużymi pęcherzykami. Temperatura wrzenia uniemożliwia uzyskanie papkowatego smaku makaronu. Zanurzenie we wrzącej wodzie ma kluczowe znaczenie dla tekstury końcowego produktu. Nigdy nie wrzucaj makaronu do zimnej wody.
  • Mieszaj: Nie zapomnij go zamieszać podczas gotowania. To może wydawać się oczywiste, ale ten prosty krok może być łatwo zapomniany poprzez pośpiech. Bez mieszania makaron na pewno się sklei i nierównomiernie ugotuje.
  • Zdejmij pokrywkę: Po dodaniu makaronu poczekaj, aż woda powróci do wrzenia, a następnie zdejmij pokrywkę. Dzięki temu z garnka nie będzie eksplodować biała piana.
  • Nie wylewaj wody z makaronu: woda z gotowanego makaronu jest świetnym dodatkiem do sosu. Dodaj około ¼ do ½ kubka wody z gotowania do sosu przed dodaniem do niego makaronu. Słona woda ze skrobią nie tylko dodaje smaku, ale pomaga skleić razem makaron i sos, pomoże również zagęścić sos.
  • Nie płucz gotowanego makaronu: dodanie oleju do makaronu nie jest jedynym błędem, który zapobiega harmonijnemu wymieszaniu sosu i makaronu. Płukanie gotowanego makaronu pod zimną wodą powoduje dokładnie to samo. Skrobia na powierzchni makaronu przyczynia się do smaku i pomaga przy przywieraniu sosu. Jeśli opłukasz go wodę, spłuczesz skrobię.

Dobra rada: W przypadku podawania makaronu z sosem zaleca się wyjęcie makaronu na około 4 minuty przed końcem gotowania. Następnie przełóż go do sosu i pozwól mu gotować się przez minutę lub dwie, aż stanie się al dente. Ta metoda powinna być stosowana tylko z proporcjonalną ilością sosu.

Czy znasz jeszcze jakieś tajemnice przygotowania idealnego makaronu?

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.