Skip to content

Weterynaryjny numer identyfikacyjny

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli oznaczenie numeryczne w owalnym znaku możemy znaleźć na wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, wędlinach, rybach, produktach nabiałowych, jajach itd.).

Każdy zakład prowadzący produkcję, ubój czy też przetwórstwo takich produktów podlega kontroli inspekcji weterynaryjnej i musi posiadać taki unikatowy numer.

Numer ten pomaga zidentyfikować produkty z danego zakładu np. w przypadku wycofania produktu z rynku.

Poniżej przykładowy numer wraz z szczegółowym opisem:

numer weterynaryjny

Weterynaryjny numer identyfikacyjny składa się z cyfr, w których:

NumerWojewództwo
2dolnośląskie
4kujawsko-pomorskie
6lubelskie
8lubuskie
10łódzkie
12małopolskie
14mazowieckie
16opolskie
18podkarpackie
20podlaskie
22pomorskie
24śląskie
26świętokrzyskie
28Warmińsko-mazurskie
30wielkopolskie
32zachodniopomorskie
  • trzecia i czwarta oznaczają symbol powiatu:

Przykładowo 10 12 na powyższym zdjęciu oznacza powiat Radomszczański w województwie łódzkim.

A 1219 powiat Wielicki w województwie małopolskim.

A cała numeracja dostępna jest w linku.

  • piąta i szósta oznaczają symbol określający zakres i rodzaj działalności nadzorowanej prowadzonej
    przez podmiot.

Przykładowo:

61 – obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt;

34 — prowadzenie schronisk dla zwierząt;

65 — prowadzenie zakładu odchowu drobiu;

90 — prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego;

Więcej pod linkiem.

  • siódma i następne informują o kolejności podejmowania w danym powiecie danego rodzaju działalności nadzorowanej.
  • WE oznacza Wspólnotę Europejską, PL Polskę a dla innych języków: CEEBECEFEGEKEOEYESEK.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

Mięso mielone, czy garmażeryjne? Różnice między nimi…