Zamienniki brązowego cukru- 5 alternatyw do wyboru

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Często w przepisach na ciasta możesz znaleźć jako składnik brązowy cukier. Niestety nie zawsze go posiadasz. Istnieją zamienniki brązowego cukru, które możesz użyć w domowych wypiekach a wiele z nich już posiadasz w swojej domowej spiżarni. 

1. Cukier biały plus melasa

Połączenie białego cukru i melasy jest najlepszym rozwiązaniem dla zamiennika brązowego cukru, ponieważ dokładnie z tego składa się brązowy cukier.

Aby zrobić własny jasnobrązowy cukier, wymieszaj 1 szklankę (200 gramów) białego cukru z 1 łyżką stołową (15 ml) melasy. Jeśli potrzebujesz ciemnobrązowego cukru, zwiększ ilość melasy do 2 łyżek (30 ml).

2. Cukier biały plus syrop klonowy

Tradycyjnie, brązowy cukier jest wytwarzany z mieszanki białego cukru i melasy. Jeśli nie masz pod ręką melasy, możesz łatwo zamienić ją na syrop klonowy prawie bez zmiany produktu końcowego.

Połącz 1 szklankę (200 gramów) białego cukru z 1 łyżką stołową (15 ml) syropu klonowego, aby stworzyć substytut brązowego cukru, który może oszukać nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.

3. Cukier kokosowy

Cukier kokosowy wytwarzany jest z soku drzew kokosowych.

Jest często sprzedawany jako zdrowsza alternatywa dla cukru, ponieważ zawiera witaminy, minerały i błonnik, których nie ma w bardziej rafinowanych źródłach cukru.

Możesz zamienić cukier brązowy, cukrem kokosowym w stosunku 1:1.

Chociaż cukier kokosowy wygląda i smakuje podobnie do brązowego, nie zatrzymuje tak dużo wilgoci. Może to wpłynąć na teksturę niektórych wypieków, sprawiając, że będą one nieco bardziej suche lub zbite.

Aby poprawić wilgotność, spróbuj dodać do oryginalnego przepisu trochę dodatkowego tłuszczu, jak masło lub olej. Możesz także stopić cukier kokosowy przed dodaniem go do przepisu.

4. Miód, syrop klonowy lub nektar z agawymanuka

Dzięki kilku prostym modyfikacjom receptury miód, syrop klonowy lub nektar z agawy są odpowiednimi zamiennikami brązowego cukru.

Ponieważ te zamienniki są płynne, warto wziąć pod uwagę, jak dodatkowa wilgoć może wpłynąć na efekt końcowy przepisu, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki.

Efekty końcowe mogą różnić się od konkretnego przepisu, ale na początek możesz skorzystać z tych wskazówek:

  • Zastąp szklankę brązowego cukru (200 gramów) 2/3 szklanki (160 ml) wybranego środka słodzącego w płynie.
  • Na każde 2/3 szklanki (160 ml) użytego płynu zmniejsz inne płyny o około 1/4 szklanki (60 ml).

Możesz również rozważyć skrócenie czasu pieczenia o kilka minut, ponieważ tego typu zamienniki brązowego cukru mogą karmelizować szybciej niż cukier brązowy.

5. Zwykły biały cukier

Kiedy wszystko inne zawiedzie, możesz zastąpić brązowy cukier taką samą ilością białego cukru bez obawy, że zrujnujesz swój przepis.

Cukier biały nie ma tego samego bogatego smaku, co brązowy, ale w zależności od przepisu możesz w ogóle nie zauważyć zmiany smaku.

Tam, gdzie możesz zauważyć różnicę, jest tekstura. Brązowy cukier dodaje teksturę bardziej gumiastą niektórym wypiekom, jak ciasteczka. Gdy brązowy cukier zostanie zastąpiony cukrem białym, rezultat może być nieco bardziej chrupiący. Mimo to niekoniecznie jest to złe.