SPIS TREŚCI
Fermentacja to starożytna technika konserwowania żywności. Proces ten używany jest do produkcji żywności, takiej jak wino, ser, kapusta kiszona, jogurt i kombucha.
Sfermentowana żywność jest bogata w korzystne probiotyki i wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, od lepszego trawienia po silniejszą odporność.
Czym jest fermentacja żywności?
Fermentacja to naturalny proces, w którym mikroorganizmy, takie jak drożdże i bakterie, przekształcają węglowodany, jak skrobia i cukier w alkohol lub kwasy.
Alkohol lub kwas działają jak naturalny konserwant i nadają sfermentowanej żywności wyraźny smak i cierpkość.
Fermentacja sprzyja również rozwojowi pożytecznych bakterii, znanych jako probiotyki.
Wykazano, że probiotyki poprawiają funkcje odpornościowe, a także zdrowie układu pokarmowego i serca. Dlatego dodanie do diety sfermentowanej żywności może korzystnie wpłynąć na ogólne samopoczucie.
Korzyści zdrowotne fermentowanej żywności
Z fermentacją wiąże się szereg korzyści zdrowotnych. Tak naprawdę sfermentowana żywność jest często bardziej pożywna niż jej niesfermentowana forma.
Oto kluczowe korzyści zdrowotne fermentowanej żywności.
Poprawia zdrowie układu pokarmowego
Probiotyki wytwarzane podczas fermentacji mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach i mogą złagodzić niektóre problemy trawienne.
Dowody sugerują, że probiotyki mogą zmniejszać nieprzyjemne objawy zespołu jelita drażliwego (IBS), częstego zaburzenia trawienia. Jedno badanie z udziałem osób z IBS wykazało, że codzienne spożywanie 125 gramów sfermentowanego mleka poprawiało objawy IBS, w tym wzdęcia i częstość stolca.
Co więcej, sfermentowana żywność może również zmniejszyć nasilenie biegunki, wzdęć, gazów i zaparć.
Z tych powodów dodanie sfermentowanej żywności do diety może być przydatne, jeśli regularnie doświadczasz problemów z jelitami.
Fermentacja wzmacnia system odpornościowy
Bakterie żyjące w jelitach mają znaczący wpływ na układ odpornościowy.
Ze względu na wysoką zawartość probiotyków sfermentowane pokarmy mogą wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko infekcji, takich jak przeziębienie.
Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może również pomóc w szybszym wyzdrowieniu, gdy jesteś chory.
Ponadto wiele sfermentowanych pokarmów jest bogatych w witaminę C, żelazo i cynk, z których wszystkie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.
Fermentacja sprawia, że żywność jest łatwiejsza do strawienia
Fermentacja pomaga rozkładać składniki odżywcze w żywności, dzięki czemu są łatwiejsze do strawienia niż ich niesfermentowane odpowiedniki.
Na przykład laktoza, naturalny cukier w mleku, jest rozkładana podczas fermentacji na prostsze cukry, glukozę i galaktozę. W rezultacie osoby z nietolerancją laktozy na ogół dobrze tolerują sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefir i jogurt.
Ponadto, fermentacja ułatwia rozbić i zniszczyć związki antyodżywcze, takie jak fityniany i lektyn, które znajdują się w nasionach, orzechach, ziarnach i roślinach strączkowych i mają wpływ na wchłanianie składników pokarmowych.
Dlatego spożywanie sfermentowanej fasoli lub roślin strączkowych, takich jak tempeh, zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych, czyniąc je bardziej pożywnymi niż niesfermentowane alternatywy.
Inne potencjalne korzyści fermentacji
Badania wykazały, że sfermentowana żywność może również promować:
- Zdrowie psychiczne: w kilku badaniach powiązano szczepy probiotyczne Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum z redukcją objawów lęku i depresji. Oba probiotyki znajdują się w sfermentowanej żywności.
- Utrata masy ciała: Chociaż potrzebne są dalsze badania, niektóre wykazały powiązania między szczepami probiotycznymi w tym Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus gasseri a utratą masy ciała i zmniejszoną zawartością tłuszczu w brzuchu.
- Zdrowie serca: Fermentowana żywność wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca. Probiotyki mogą również nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi i pomóc obniżyć całkowity i „zły” cholesterol LDL.
Bezpieczeństwo i skutki uboczne fermentacji
Sfermentowana żywność jest uważana za bezpieczną dla większości ludzi. Jednak u niektórych mogą wystąpić skutki uboczne.
Ze względu na wysoką zawartość probiotyków w sfermentowanej żywności najczęstszym efektem ubocznym jest początkowy i przejściowy wzrost gazów i wzdęcia.
Objawy te mogą się pogorszyć po spożyciu sfermentowanej żywności bogatej w błonnik, takiej jak kimchi i kiszona kapusta.
Należy również pamiętać, że nie wszystkie sfermentowane produkty są sobie równe. Niektóre mogą zawierać duże ilości cukru, soli i tłuszczu, dlatego ważne jest, aby przeczytać etykiety i upewnić się, że dokonujesz zdrowego wyboru.
Jeśli kisisz w domu, ze względów bezpieczeństwa ściśle przestrzegaj receptur. Nieprawidłowe temperatury, czasy fermentacji lub niesterylny sprzęt mogą spowodować zepsucie żywności, co sprawi, że jej spożycie będzie niebezpieczne.
Popularne produkty fermentowane
Na całym świecie spożywanych jest wiele różnych rodzajów sfermentowanej żywności, w tym:
- Kefir
- kapusta kiszona
- Tempeh
- Natto
- Ser
- Kombucha
- Miso
- Kimchi
- Salami
- Jogurt
- Chleb na zakwasie
- Piwo
- Wino
- Oliwki
Podsumowanie
Fermentacja to rozkład węglowodanów, takich jak skrobia i cukier, przez bakterie i drożdże oraz starożytna technika konserwowania żywności.
Typowe produkty fermentowane to kimchi, kapusta kiszona, kefir, tempeh, kombucha i jogurt. Te produkty mogą zmniejszać ryzyko chorób serca i wspomagać trawienie, odporność i utratę wagi.
Nie wspominając o tym, że sfermentowane potrawy dodają smaku i smaku Twoim posiłkom i są doskonałym dodatkiem do zdrowej diety.